Το Facebook μας κάνει κοινωνικούς!


Αντίθετα με την άποψη ότι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, αποδυναμώνουν τους κοινωνικούς δεσμούς, στοιχεία μίας νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο το Τέξας δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Η ραγδαία εξάπλωση του Facebook, για παράδειγμα, με 500 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως έχει εντείνει τις ανησυχίες για τις αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία, υποστηρίζουν κάποιοι, πως καταλύουν τις προσωπικές σχέσεις.
Τα ουρήματα αυτής της έρευνας, σύμφωνα με τον Σ.Κρεγκ Γουότκινς, βοηθό καθηγητή Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων και επικεφαλή της έρευνας δεν αντικαθιστούν τις διαπροσωπικές σχέσεις με τους φίλους, την οικογένεια, τους συναδέλφους. «Ουσιαστικά, θεωρούμε ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία πως τα κοινωνικά δίκτυα δίνουν ευκαιρίες για νέες μορφές έκφρασης, οικειότητας και επικοινωνίας» τονίζει ο κ. Γουότκινς.
Στην έρευνα συμμετείχαν 900 φοιτητές και απόφοιτοι, από τους οποίους ζητήθηκε να εξηγήσουν με ποιον τρόπο και με ποιους χρήστες επιλέγουν να επικοινωνούν στο Facebook. Σε ποσοστό άνω του 60%, οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι μια από τις αγαπημένες τους δραστηριότητες ήταν η ενημέρωση της κατάστασής τους, το 60% προτιμά να γράφει σχόλια στο προφίλ τους και το 49% συνηθίζει να στέλνει μηνύματα και σχόλια στους φίλους τους.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι παρότι περίπου ο ίδιο αριθμός γυναικών και ανδρών χρησιμοποιούν το Facebook, το κάνουν όμως με διαφορετικό τρόπο. «Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά στον προσανατολισμό με τον οποίο χρησιμοποιούν εργαλεία όπως το Facebook. Διαπιστώσαμε για τις γυναίκες η επικοινωνία είναι πιο τρυφερή και συνήθως χρησιμοποιούν τα δίκτυα για ανάπτυξη σχέσεων», επισημαίνει ο Γουότκινς. «Οι άντρες είναι πιο πρακτικοί», συμπληρώνει.
Ο Γουότκινς πρόσθεσε ότι η αυξημένη χρήση του Facebook δημιουργεί επιπλέον προκλήσεις καθώς οι νεαροί χρήστες του αναγκάζονται να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους στο Facebook σε έναν όλο και ευρύτερο κοινωνικό κύκλο."Στο Facebook παρουσιαζόμαστε με διαφορετικούς τρόπους, είτε στους φίλους μας, τους συναδέλφους ή την οικογένειά μας. Η παρουσία μας στο Facebook δεν είναι η ίδια. Διαρκώς εξελίσσεται και αυτό αποτελεί πρόκληση", εξηγεί ο ίδιος.
newsbomb.gr

Σχόλια