Έρχεται ρήξη στους G20 ;


Διεκόπη ουσιαστικά πριν καν ξεκινήσει η πρώτη – επίσημη – συνεδρίαση των ηγετών των G20 στη Σεούλ, όπου φαίνεται πως οι διαφωνίες τους ως προς το καθεστώς που «πρέπει» να ισχύσει στις συναλλαγματικές ισοτιμίες προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση του εν εξελίξει νομισματικού πολέμου μοιάζουν προσώρας αγεφύρωτες.

Στο στόχαστρο όλων βρίσκεται ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, κυρίως λόγω της πρόσφατης απόφασης της Fed να αυξήσει τη ρευστότητα στην αγορά, κατά 600 δις δολάρια. Με δυο λόγια η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει το ρευστό που διαθέτει στην αμερικανική οικονομία, απόφαση που ξεσήκωσε σωρεία αντιδράσεων τόσο από τους Ευρωπαίους όσο και από τους Ασιάτες ομολόγους του, οι οποίοι θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο τα αμερικανικά προϊόντα θα καταστούν πιο ανταγωνιστικά στον διεθνή στίβο, επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τις δικές τους εξαγωγές. Το ρόλο του σφοδρού επικριτή τον ανέλαβε πλέον η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία χαρακτηριστικά τόνισε πως το ευρώ δεν μπορεί να σηκώνει τα βάρη της παγκόσμιας οικονομίας, τα οποία πρέπει να επιμερισθούν σε όλους όσοι έχουν συμμετοχή στη διεθνή σκηνή και ανάλογες ευθύνες για την επέκταση της κρίσης.

Η Κίνα από την πλευρά της κρατά σθεναρή στάση στη διατήρηση του γουάν σε χαμηλά επίπεδα, την ίδια στιγμή που μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται σε εξέλιξη ένα διπλωματικό "παιχνίδι". Μόλις χθες ο κινεζικός οίκος αξιολόγησης Dagong υποβάθμισε κατά μία βαθμίδα την αμερικανική οικονομία, για να "απαντήσει" σήμερα η Moody's, η οποία αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας κατά μία βαθμίδα στο Aa3 την τέταρτη υψηλότερη βαθμίδα δηλαδή. Μια κίνηση, που σε συνδυασμό με την ανακοίνωση της αναρρίχησης του κινεζικού πληθωρισμού σε ιστορικά υψηλά 2 ετών, εκτιμάται ότι θα αυξήσει τις πιέσεις για ενίσχυση του γουάν.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Ομπάμα είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Λι Μιουνγκ-μπακ. Συνάντηση ατελέσφορη, με τον κύριο Λι να δηλώνει κατόπιν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των μελών του G20 για το θέμα της μείωσης των υφιστάμενων ανισορροπιών μεταξύ των ισοζυγίων. Επίσης τόνισε ότι η Νότια Κορέα εξετάζει την επαναφορά από τον Ιανουάριο φόρου 14% επί των κρατικών ομολόγων και των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους ξένοι επενδυτές προκειμένου να περιορίσει τη μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος!

Κι ενώ όλα αυτά συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συνόδου, την ίδια ώρα κορυφώνονται οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι διαδηλώσεις στους δρόμους της Σεούλ.


http://www.protothema.gr/

Σχόλια