"Σεμινάριο" λιτότητας από την Τρόικα για τα χρόνια που έρχονται


Ελάχιστα "τρυφερό" θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το "τετ-α-τετ" που θα έχουν την προσεχή Τρίτη και Πέμπτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν και ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν, με τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, για πρώτη φορά μετά την υπογραφή του Μνημονίου από τη χώρα μας. Την ώρα που στη Βουλή θα ανάβει η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011, οι δύο "κεφαλές" της Τρόικα θα φροντίσουν να παραδώσουν "μαθήματα" οικονομίας και … λιτότητας στους εθνοπατέρες και τους κοινωνικούς φορείς με τους οποίους θα έχουν επαφές.

Προάγγελος των όσων θα έχουν να μας πουν, μπορούν να θεωρηθούν όσα δήλωσε από την Ουάσιγκτον για τη χώρα μας η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, αλλά και οι … νουθεσίες του "έτερου καππαδόκη" της Τρόικα, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Κάρολαϊν Άτκινσον, τόνισε πως το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας είναι σκληρό αλλά πρέπει να εκτελεστεί. Αν και απέφυγε να διευκρινίσει αν θα παραταθεί τελικά ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων στην Ελλάδα επειδή "δεν είναι του παρόντος" και θα πρέπει να πάρουν πρώτα θέση και οι ευρωπαίοι εταίροι, δήλωσε πως το ΔΝΤ είναι έτοιμο να στηρίξει την Ελλάδα.

"Στην Ελλάδα εφαρμόζεται ένα πολύ ισχυρό οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο εκτελεί η κυβέρνηση που έχει την λαϊκή στήριξη για τα σκληρά μέτρα που παίρνει, όπως έδειξαν πρόσφατα και οι εκλογές" δήλωσε. "Όπως ξέρετε η έκθεση των ελεγκτών που βρέθηκαν στην Αθήνα είναι θετική, αν και δεν εγκρίθηκε ακόμα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, αλλά το πρόγραμμα εκτελείται και είναι στη σωστή κατεύθυνση".

Στο ίδιο μήκος κύματος, λίγο νωρίτερα και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ έστειλε μήνυμα στις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα (όπως η Ελλάδα), για σκληρή λιτότητα. ειδικά στις παρούσες συνθήκες κρίσης, με την έκρηξη των επιτοκίων δανεισμού και των ασφαλίστρων κινδύνου στα ευρωπαϊκά ομόλογα: "στο περιβάλλον αυτό, υπάρχει σαφής ανάγκη για τις αρμόδιες αρχές για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στη διατήρηση υγιών δημόσιων οικονομικών, μειώνοντας τα ασφάλιστρα κινδύνου των επιτοκίων των ομολόγων τους. Το 2011 στους προϋπολογισμούς τους, πρέπει να καθορίζουν τα αναγκαία μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής με κάθε λεπτομέρεια, ενώ πρέπει να είναι έτοιμοι και για διορθώσεις σε τυχόν αποκλίσεις έναντι των οικονομικών στόχων που έχουν θέσει. Ουσιαστική ανάγκη είναι και οι εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις" υπογράμμισε, περιγράφοντας το δρόμο που έχει χαράξει η Τρόικα για τη χώρα μας για το 2011 και τα επόμενα χρόνια.

http://www.protothema.gr

Σχόλια