Καύση λυματολάσπης από ΔΕΗ και τσιμεντάδικα


Την καύση της λυματολάσπης από τσιμεντάδικα και την ΔΕΗ προωθεί το υπουργείο περιβάλλοντος, θέλοντας να σταματήσει την ανεξέλεγκτη απόθεση λυμάτων στις χωματερές που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Χθες η υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάζοντας την στρατηγική του υπουργείου της στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, επισήμανε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της εγχώριας αξιοποίησης της επεξεργασμένης ιλύος από τα τσιμεντάδικα και την ΔΕΗ, πρακτική όμως που έχει συναντήσει μέχρι σήμερα, οξύτατες αντιδράσεις από κατοίκους και τοπικούς άρχοντες.

Η παραγόμενη λυματολάσπη από την Ψυτάλλεια ανήλθε το 2009 σε περίπου 46.000 τόνους και φέτος υπολογίζεται να φτάσει τους 54.000 τόνους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο το 30% της ποσότητας αυτής θα πάει στο τσιμεντάδικο του Τιτάνα και το υπόλοιπο εκτιμάται ότι θα φύγει σε Γερμανία, Κύπρο ή Πορτογαλία καθώς δεν υπάρχει αδειοδοτημένη άλλη μονάδα για να το κάψει.

Χαμός στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, η καύση της λυματολάσπης εξελίχθηκε σε προεκλογικό σφυροκόπημα του Νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ενώ το Νομαρχιακό συμβούλιο είχε δώσει την έγκριση για την καύση λυμάτων της Ψυτάλλειας στην μονάδα του Τιτάνα στο Ωραιόκαστρο, η άδεια αφαιρέθηκε μετά τις αντιδράσεις κομματικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν, ότι η καύση από την ΔΕΗ δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο εκείνη από τα τσιμεντάδικα, τα οποία έχουν την δυνατότητα να αξιοποιούν και την στάχτη, παράγοντας τσιμέντο.

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι στην Γερμανία η λυματολάσπη μεταφέρεται με ανοικτά καράβια και φορτηγά ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες μεταφοράς.

Πρόσθετος στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι ένα ποσοστό της τάξεως του 20-30% του ιλύος, να κατευθυνθεί στον τομέα της γεωργίας και αναμένεται σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις αξιοποίησης.

Βιολογικοί καθαρισμοί

Σύμφωνα με την κ. Μπιρμπίλη μέχρι το 2015 θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα αποχετευτικά έργα και οι βιολογικοί καθαρισμοί σε περιοχές με πληθυσμό από 2.000 έως 15.000 κατοίκους δηλαδή συνολικά 400 βιολογικοί καθαρισμοί. Είναι άλλωστε υποχρέωσή μας προς την ΕΕ προκειμένου να αποφύγουμε νέα καμπάνα για την επιμονή μας στους τριτοκοσμικούς βόθρους. Για την υπόθεση είχαμε καταδικαστεί το 2007 εξαιτίας της έλλειψης των σχετικών υποδομών σε 24 πόλεις.

Το κόστος των έργων υπολογίζεται να ανέλθει σε 1 δις. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ.

Στην Ανατολική Αττική θα υλοποιηθούν έργα αξίας 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία βιολογικών καθαρισμών στις περιοχές Μαρκόπουλο, Κορωπί, Ραφήνα, Αρτέμιδα, Νέα Μάκρη και αλλού.

http://www.protothema.gr

Σχόλια