“Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε πτώχευση”


Η Ελλάδα είναι εκ των πραγμάτων σε πτώχευση, πολύ περισσότερο μετά το πρόσφατο χρέος και τις αναθεωρήσεις του ελλείμματος, σύμφωνα με τον Willem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγο στη Citigroup.

Όπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian, όσο η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους όρους της ΕΕ και του προγράμματος του ΔΝΤ, η αναδιάρθρωση του χρέους είναι πιθανό να αναβληθεί τουλάχιστον ως τα μέσα του 2013, όταν λήγει το προγράμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Σε εκείνο το σημείο, είναι πιθανό να μεταφερθεί στην αρμοδιότητα της Ευρωπαικής Οικονομικής Σταθερότητας.

Ο Willem Buiter, πιστεύει ότι αν και δεν έχει δει μια κρατική πτώχευση στις προηγμένες οικονομίες, εκτός από τη Δυτικογερμανική κρατική χρεοκοπία το 1948, ο κίνδυνος είναι πρόδηλος σήμερα στη Δυτική Ευρώπη, ειδικά στη ζώνη του ευρώ και συγκεκριμένα στην περιφέρεια.

"Αναμένουμε ότι αυτές οι ανησυχίες για την επέκταση σύντομα θα συμπεριλάβουν την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ" όπως είπε.

Επίσης, εκτιμά ότι η πρόσβαση σε εξωτερικές πηγές κεφαλαίων δεν θα σηματοδοτήσει το τέλος των προβλημάτων της Ιρλανδίας γιατί το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημά της είναι εκ των πραγμάτων αφερέγγυο.

Ο Gary Jenkins, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στον τομέα της έρευνας στην Evolution Securities δηλώνει στην εφημερίδα, ότι η αντίδραση για την ιρλανδική διάσωση και η δήλωση της ΕΕ σχετικά με το μόνιμο μηχανισμό σταθεροποίησης, δεν ήταν αυτό που οι ευρωπαίοι ηγέτες ήλπιζαν. Το περίγραμμα του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης (ESM) μπορεί να έχει απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με το τι θα συμβεί μετά τα μέσα του 2013, αλλά έχει εγείρει εξίσου πολλά.

Πηγή: http://www.newscode.gr/oikonomia/story/vilem-bitter-h-ellada-einai-se-ptoxeusi

Σχόλια