Γιατί εξαφανίστηκαν οι ηλεκτρικές καταιγίδες της Βενεζουέλας;


Εδώ και χιλιάδες χρόνια ο ουρανός πάνω τη λίμνη Μαρακαΐμπο σε ένα μικρό χωριουδάκι της Βενεζουέλας, προσφέρει στους κατοίκους των γύρω περιοχών ένα μοναδικό θέαμα.

Αστραπές και λάμψεις που διαρκούν ακόμη και για 9 ώρες, κάνουν τη νύχτα μέρα, σκορπίζοντας δέος για τις άγνωστες δυνάμεις της φύσης!

Οι ντόπιοι μιλούν για ένα μοναδικό μετεωρολογικό φαινόμενο - σπαζοκεφαλιά για τους επιστήμονες. Για περισσότερες από 160 νύχτες τον χρόνο, το θέαμα είναι ορατό μέχρι και 400 χιλιόμετρα μακριά. Οι κεραυνοί δεν συνοδεύονται από τις χαρακτηριστικές βροντές, αφού λόγω του μεγάλου ύψους ο ήχος δεν φτάνει στα αυτιά των ανθρώπων.

Αν και το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται και σε άλλες περιοχές, πουθενά δεν έχει την διάρκεια και την συχνότητα της λίμνης Μαρακαϊμπο! Ή καλύτερα "δεν είχε" αφού ξαφνικά, εδώ 50 ημέρες οι ηλεκτρικές καταιγίδες χάθηκαν! Μετά από χιλιάδες χρόνια αδιάκοπης παρουσίας θαρρείς και κάποιος έκλεισε έναν... διακόπτη εκεί πάνω και έπεσε απόλυτο σκοτάδι στον ουρανό!

Τι ήταν οι αστραπές πάνω από τη λίμνη Μαρακαϊμπο & γιατί χάθηκαν!

Δύο κυρίως θεωρίες υπάρχουν για τις ηλεκτρικές καταιγίδες της Βενεζουέλας. Η μία τις αποδίδει στους ανέμους που φυσούν στις Άνδεις και καθώς περνούν πάνω από τα έλη αναπτύσσουν σταδιακά ηλεκτρικά φορτία στην ατμόσφαιρα. Η άλλη, θέλει το σπάνιο φαινόμενο να οφείλεται στην απελευθέρωση μεθανίου από την αποσύνθεση οργανικών υλικών.

Οι επιστήμονες που κλήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός της ξαφνικής εξαφάνισης τους το απέδωσαν στο γνωστό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που έχει αλλάξει τα παγκόσμια μετεωρολογικά πρότυπα.


http://www.newsbomb.gr


Σχόλια