Υπερψηφίστηκε ο πιο σκληρός προϋπολογισμός από την μεταπολίτευση και μετά...


- Με 156 ψήφους πέρασε ο προϋπολογισμός του 2011 χωρίς εκπλήξεις και επιπλέον διαρροές
- Γ. Παπανδρέου: Είμαι αισιόδοξος και το 2013 θα βγούμε από το Μνημόνιο
- Α. Σαμαράς: Όχι στη συναίνεση και κατηγόρησε την κυβέρνηση
- Άγριες βολές από τα κόμματα της Αριστεράς και κάλεσμα για ανατροπή της εξουσίας

Σε μία συζήτηση που εξελίχθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους υπερψηφίστηκε από τη Βουλή και από την κυβερνητική πλειοψηφία ο δυσκολότερος προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί ποτέ από την μεταπολίτευση και μετά.

Ο προϋπολογισμός που προβλέπει σκληρότατα μέτρα και εκ βάθρων αλλαγές σε όλα όσα ξέραμε μέχρι τώρα, υπερψηφίστηκε με 156 ψήφους από 298 βουλευτές που ψήφισαν. Τα έξοδα της προεδρείας έλαβαν 239 ψήφους υπέρ.

Όχι σε όλα» δήλωσαν επίσης, τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ (Δημαράς, Σακοράφα, Οικονόμου και Παπαχρήστος) και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που ανήκουν στην Δημοκρατική Συμμαχία και την Δημοκρατική Αριστερά.

Από την συνεδρίαση απουσίασαν οι βουλευτές της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκης και Τ. Ιατρίδου, οι οποίοι γνωστοποίησαν την τοποθέτησή τους με επιστολές, που δεν αναγνωρίζονται ως έγκυρες ψήφοι.

Στις ομιλίες τους οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους και υπήρξαν υψηλοί τόνοι με τον πρωθυπουργό να υπεραμύνεται του κυβερνητικού έργου και της αναγκαιότητας του μνημονίου, χωρίς αυτό η Ελλάδα θα χρεωκοπούσε, όπως υποστήριξε.

«Δηλώνω και πιο αισιόδοξος από ποτέ για τον Ελληνισμό και την Ελλάδα. Το 2012 θα μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης και το 2013, απαλλαγή απ’ το Μνημόνιο. Τα επώδυνα μέτρα είναι πίσω μας πια» ανέφερε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. «Όπως διαψεύσαμε τις εγχώριες και διεθνείς Κασσάνδρες της καταστροφής, έτσι θα τις διαψεύσουμε μέχρι να μας αφήσουν ήσυχους - μέχρι να καταλάβουν πως αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο λαός, δεν λυγάει και δεν υποκύπτει» συμπλήρωσε.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της κυβέρνησης θεώρησε αναγκαίο να αναιρέσει «πέντε μύθους», οι οποίοι αδυνατίζουν, όπως τόνισε, την προσπάθεια ανάταξης του κύρους της χώρας και βυθίζουν την ελληνική κοινωνία στη μιζέρια και την μοιρολατρία.

Ο πρώτος μύθος, θέλει την κρίση διεθνή, καπιταλιστική, άσχετη με την ελληνική πραγματικότητα. «Ισχύουν και τα δύο» αντέταξε ο Πρωθυπουργός. «Η κρίση βρήκε την Ελλάδα σε κατάσταση κατάρρευσης, επειδή δεν κάναμε αυτά που έπρεπε εδώ και χρόνια».

Ο δεύτερος μύθος, θεωρεί μοιραία την χρεοκοπία. «Δεν υπάρχει πιο διαβρωτική, πιο επικίνδυνη και άδικη συζήτηση, από αυτήν που συντηρούν ορισμένοι: Βρεθήκαμε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, περάσαμε μια κόλαση το 2010, αλλά σταθήκαμε όρθιοι. Αντιμετωπίζουμε το ζήτημα του χρέους με σύνεση, συστηματικά, οργανωμένα και με προσεκτικές διαπραγματεύσεις, όπως για την επιμήκυνση της αποπληρωμής. Αυτό όμως, θα έχει ευεργετική συνέπεια, μόνον αν παραμείνουμε συνεπείς στις προσπάθειές μας» ανέφερε ο κος Παπανδρέου. «Κι αν δεν στήναμε εκ του μηδενός τον μηχανισμό στήριξης, σήμερα θα είχαμε καταρρεύσει όλοι μας, με ευθύνη μιας κυβέρνησης που φυγομάχησε».

Σύμφωνα με τον τρίτο μύθο, «κάποιοι θέλουν συνειδητά το κακό μας: Δεν αμφισβητώ πως υπάρχουν αυτοί που ποντάρουν στην καταστροφή μας, ότι υπάρχουν οι οίκοι αξιολόγησης που δεν λογοδοτούν πουθενά και γέμισαν με τοξικά ομόλογα τον κόσμο όλο. Όμως η πραγματική διάσταση της διεθνούς κρίσης, είναι άλλη: Ή προχωράμε στην εμβάθυνση της Ένωσης, ή σταθερά στην υποβάθμιση της συνοχής μας, γινόμενοι μάρτυρες ενός εύκολου εθνικισμού».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του για συγκέντρωση 1 εκατομμυρίου υπογραφών υπέρ του ευρωομολόγου. «Τώρα πρέπει να κάνουμε τις συμμαχίες για να προωθήσουμε μιαν άλλη Ευρώπη». Αν όμως αυτό δεν πετύχει, «θα αναγκαστούμε να κινηθούμε με τις δικές μας δυνάμεις - να δημιουργήσουμε νέες συνεργασίες με την Κίνα, την Ρωσία, την Ιαπωνία, να επενδύσουμε στη νέα γενιά, στα δικά μας πλεονεκτήματα χωρίς δάνειες δυνάμεις. Αλλά ακριβώς αυτό κάνουμε και σήμερα. Κι αυτό προϋποθέτει να παραμείνει αξιόπιστη η φωνή μας, ενώ πολλοί θα ήθελαν να γίνουμε εμείς το εύκολο, εξιλαστήριο θύμα, για την κρίση του ευρώ».

Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε δεχθεί τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά να λέει όχι στην συναίνεση με την παρούσα κυβερνητική πολιτική και να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ότι "αιχμαλωτίζουν" το μέλλον της χώρας.



newsit.gr

Σχόλια