Υπ. Περιβάλλοντος: 140 εκ. έσοδα προς «πράσινη ανάπτυξη»


Έσοδα που θα αγγίξουν το ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ θα μπουν στο ταμείο του Δημοσίου με τη δημοπράτηση των αδιανέμητων δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Το ποσό αυτό θα αποδοθούν στο «Πράσινο ταμείο» και θα διατεθούν μεταξύ άλλων για την κάλυψη του ελλείμματος που δημιουργήθηκε στο Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ.)

Τα Υπουργεία Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας καθόρισαν με κοινή απόφαση την ποσότητα των αδιανέμητων δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα της περιόδου 2008-2012 που θα δημοπρατηθούν το 2011, σε 10.000.000 τόνους.
Η ποσότητα προέκυψε από τα μέχρι σήμερα αδιανέμητα δικαιώματα εκπομπής που προορίζονταν για την κάλυψη νέων βιομηχανικών μονάδων της περιόδου 2008-2012 και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για τη λειτουργία νέων μεγάλων βιομηχανικών μονάδων την επόμενη διετία, οι οποίες λόγω κρίσης είναι περιορισμένες. Δεδομένου ότι η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή είναι περίπου 14 ευρώ ανά τόνο, το Δημόσιο από τη δημοπρασία μπορεί να εξασφαλίσει έσοδα της τάξης των 140 εκατ. ευρώ.

Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας δημοπράτησης θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Τα έσοδα θα καλύψουν μεταξύ άλλων το έλλειμμα που προέκυψε από την χρηματοδότηση των ηλεκτροπαραγωγών με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας οι οποίοι (για λόγους ενίσχυσης της "καθαρής" παραγωγής) εισπράττουν τιμές πολλαπλάσιες από τις τρέχουσες της αγοράς. Μέρος του κόστους καλύπτεται από το "τέλος ΑΠΕ" που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, όμως με τον πολλαπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών τα έσοδα από το τέλος δεν επαρκούν.


http://www.newsbomb.gr

Σχόλια