Ανοίγουν επαγγέλματα, κλείνουν φαρμακεία, απέχουν δικηγόροι


Στο υπουργικό συμβούλιο φέρνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, στο οποίο προβλέπονται διαδικασίες απελευθέρωσης σε διάστημα έξι μηνών για τους φαρμακοποιούς, τους δικηγόρους και τους μηχανικούς.

Οι ρυθμίσεις έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και από σήμερα έως και την Παρασκευή θα είναι κλειστά τα φαρμακεία (πλην εφημερευόντων και διανυκτερευόντων), ενώ οι δικηγόροι, πλην Αθηνών, θα απέχουν από τα δικαστήρια. Χτες και οι μηχανικοί απείχαν από τις δημοπρασίες έργων, ενώ έχουν προαναγγείλει και κλείσιμο του ΤΣΜΕΔΕ στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Τα σημεία τριβής με τους φαρμακοποιούς

1) Άδειες
-Τι προβλέπεται
Απόλυτη απαγόρευση κάθε ιδιοκτησιακού περιορισμού. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να ισχύουν φραγμοί και περιορισμοί σε ό,τι αφορά την άδεια του φαρμακείου και τη μεταβίβασή της.
-Τι ισχύει σήμερα
«Κληρονομική» μεταβίβαση. Η άδεια του φαρμακείου (μπορεί και να) μεταβιβάζεται από τους γονείς στα παιδιά φαρμακοποιούς. Από τα 12.000 φαρμακεία που υπάρχουν στην Ελλάδα, τα 8.000 είναι τα λεγόμενα «κληρονομικά».

2) Ίδρυση

-Τι προβλέπεται
Μείωση του πληθυσμιακού κριτηρίου για την ίδρυση φαρμακείου. Σύμφωνα με τον υπουργό, το κριτήριο αυτό θα ισχύσει κατ’ εξαίρεση με σκοπό τη διασπορά των φαρμακείων και την εξυπηρέτηση του πολίτη. Έτσι, άδεια λειτουργίας θα δίδεται σε αναλογία ένα φαρμακείο προς 1.000 κατοίκους
-Τι ισχύει σήμερα
Πληθυσμιακό κριτήριο. Άδεια ίδρυσης φαρμακείου δίδεται βάσει του πληθυσμού. Λειτουργεί ένα φαρμακείο προς 1.500 κατοίκους. Επίσης, ισχύει παράλληλα γεωγραφικό κριτήριο καθώς ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ δύο φαρμακείων ορίζονται τα 250 μέτρα.

3) Ωράριο
-Τι προβλέπεται
Πλήρης απελευθέρωση ωραρίου για Σάββατο – Δευτέρα – Τετάρτη. Το υπουργείο Υγείας ζητεί να απελευθερωθεί το ωράριο και να ανήκει στη διακριτική ευχέρεια των φαρμακοποιών κάθε περιοχής εάν θα ανοίξουν τα φαρμακεία τους και το Σάββατο.
-Τι ισχύει σήμερα
Τα φαρμακεία παραμένουν υποχρεωτικά κλειστά Σάββατο- Δευτέρα- Τετάρτη. Εξαιρούνται τα εφημερεύοντα που (πρέπει να) αντιστοιχούν σε ποσοστό τουλάχιστον 20% επί του συνόλου των φαρμακείων μιας περιοχής. Στην πράξη, ωστόσο, δεν εφημερεύει , ιδίως στα αστικά κέντρα, ούτε το 5% των φαρμακείων.

4)Τιμές
-Τι προβλέπεται
Μεσοσταθμική έκπτωση κάθε φαρμακείου προς τα ασφαλιστικά ταμεία που θα ανέρχεται στο 4,5% επί του τζίρου του. Είναι γνωστό ως rebate, επί το ελληνικότερον, κλιμακούμενη έκπτωση. Προϋποθέτει την εξόφληση των φαρμακοποιών από τα ασφαλιστικά ταμεία εντός 45 ημερών.
-Τι ισχύει σήμερα
Ισχύει ελάχιστο ποσοστό κέρδους επί της πώλησης των προϊόντων, ανέρχεται στο 35%.

5)Συμπράξεις φαρμακοποιών
-Τι προβλέπεται
Επιτρέπονται οι συμπράξεις / συνεταιρισμοί/ εταιρείες αδειούχων φαρμακοποιών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η λειτουργία ενός φαρμακείου αποσυνδέεται από τη μία και μοναδική άδεια φαρμακοποιού και δίδεται έτσι η δυνατότητα σε δύο ή και περισσότερους φαρμακοποιούς να ασκούν το επάγγελμά τους μέσω ενός φαρμακείου
-Τι ισχύει σήμερα
Νέο φαρμακείο σε αστική περιοχή μπορεί να λειτουργήσει μόνο με την κληρονομική μεταβίβαση ή την αγορά άδειας από τον φαρμακοποιό που συνταξιοδοτείται. Η άδεια κοστίζει από 300.000 έως 500.000 ευρώ ανάλογα με την περιοχή του φαρμακείου.
Η κόντρα στους δικηγόρους
Τα πάνω – κάτω στον κλάδο των δικηγόρων φέρνουν οι επερχόμενες αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση με την απελευθέρωση του επαγγέλματος τους. Οι νέες ρυθμίσεις που προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προβλέπουν πλήρη κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών που ισχύουν για τους δικηγόρους αλλά και κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών τους.

Οι εκπρόσωποι των δικηγόρων έχουν ήδη στα χέρια τους το σχετικό προσχέδιο νόμου και επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν για τις αλλαγές, στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Αυτό που φαίνεται να «καίει» περισσότερο είναι το ζήτημα των ελάχιστων αμοιβών των δικηγόρων και των γραμματειών προείσπραξης. Για αυτό το λόγοι πολλοί είναι εκείνοι που δεν αποκλείουν ακόμη και αποχή διαρκείας των δικηγόρων.

Σε αναμονή οι μηχανικοί

Αμετακίνητοι παραμένουν οι μηχανικοί, υποστηρίζοντας ότι η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών θέτει ζητήματα βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων και ασφάλειας των έργων. Πρόσθετο διαπραγματευτικό χαρτί, παραμένει το επιχείρημα του κλάδου ότι με την απελευθέρωση του επαγγέλματος, οι απώλειες δημόσιων εσόδων θα φτάσουν τα 230 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Ο κ. Παπακωσταντίνου υποστηρίζει ότι δεν νοείται άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με διατήρηση των κατώτερων αμοιβών, εξέλιξη που εκτιμάται ότι δεν θα συμφωνήσει ούτε η Τρόικα.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει κείμενο με τις προτάσεις του στο ΤΕΕ και αναμένεται νέα συνάντηση τις επόμενες μέρες, με στόχο να υπάρξει μια τελική συμφωνία.

Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να καθοριστεί μία ενδεικτική τιμή, με βάση την οποία θα γίνονται οι κρατήσεις στα ταμεία των μηχανικών και θα διασφαλιστεί η ασφάλεια των έργων. Μένει να φανεί εάν η πρόταση θα γίνει αποδεκτή από τον τεχνικό κόσμο της χώρας.

http://www.protothema.gr

Σχόλια