Τι κρύβεται πίσω από τη Μόνα Λίζα?


Μπορεί οι περισσότεροι να επικεντρώνονται στο αινιγματικό μειδίαμα της Μόνα Λίζα, αλλά μίας Ιταλίδα ιστορικός τέχνης κοίταξε πέρα από αυτό και έβγαλε «λαβράκι».

Σύμφωνα με την Κάρλα Γκλόρι στο φόντο του διάσημου πίνακα απεικονίζεται μία μικρή πόλη στη βόρειο Ιταλία. Συγκεκριμένα η γέφυρα και ο δρόμος που διακρίνονται πίσω από τον ώμο της Μόνα Λίζα ανήκουν στην πόλη Μπόμπιο. Η Γκλόρι για να ενισχύσει τα συμπεράσματά της επικαλείται έναν αριθμητικό κώδικα που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στον πίνακα από επιστήμονες.

«Ο δρόμος με τις στροφές από τον πίνακα εντοπίζεται εκεί, καθώς και η αψιδωτή γέφυρα που ο Ντα Βίντσι θα μπορούσε να δει από τα παράθυρα του κάστρου της πόλης» υπογράμμισε η Γκλόρι, η οποία θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της για τον πίνακα φέτος.

Η ιστορικός τέχνης έφτασε σε αυτό το συμπέρασμα ενώ εξέταζε το ενδεχόμενο να είναι η Μπιάνκα Τζιοβάνα Σφόρτσα, κόρη του Λουδοβίκου Σφόρτσα, δούκα του Μιλάνου κατά τον 15ο αιώνα, που απεικονίζεται στο διάσημο έργο του Ντα Βίντσι και όχι η Λίζα ντελ Τζιοκόντο, όπως πιστεύεται.

Τον περασμένο χρόνο Ιταλοί ερευνητές υποστήριξαν ότι ο Ντα Βίντσι είχε ζωγραφίσει με πολύ μικρά ψηφία τον αριθμό 72 στην αψίδα της γέφυρας που διακρίνεται στο φόντο του πίνακα. Σύμφωνα με την κυρία Γκλόρι, ο αριθμός αναφέρεται στην ημερομηνία 1472, όταν η γέφυρα σχεδόν καταστράφηκε από πλημμύρες και χτίστηκε εκ νέου.


newsbomb.gr

Σχόλια