Δραματικές στιγμές σε οικονομία και αγορά


«Έσπασε» το ελληνικό χρηματιστήριο προς τα κάτω, πραγματοποιώντας νέα χαμηλά επίπεδα τα οποία είχε να δει από το Νοέμβριο του 1997/ Εν μέσω μιας δυσμενούς συγκυρίας τόσο για τις περιφερειακές χώρες ( απειλή υποβάθμισης της Ελλάδας και των τραπεζών ), όσο και για τις «ανεπτυγμένες» χώρες- όπως την Γερμανία- η οποία βγαίνει σήμερα σε δημοπρασία για δανεισμό.

Το μοναδικό που μπορεί να δει κανείς σήμερα μ αυτό το εξωπραγματικό κλίμα είναι ότι η χώρα ενδέχεται να υποβαθμιστεί τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και ελληνικών τραπεζών. Το κλίμα ήταν εκρηκτικό από το πρωί τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Το spread στα ελληνικά δεκαετή έφθασε έως τις 991 μονάδες, ενώ η Πορτογαλία δανείστηκε με το τσουχτερό επιτόκιο 3,686% για έξι μήνες, και για ποσό 500 εκατ. ευρώ. Η ελληνική αγορά, όμως, είχε από χθες λόγους για να «σπάσει» τα χαμηλά επίπεδα διετίας: η σημαντική έκπτωση που προσφέρθηκε στις μετοχές της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς μπορεί να αποτελεί ένα ενδιαφέρον ρίσκο για επενδυτές, ωστόσο εντός της τρέχουσας συγκυρίας κανένα ρίσκο δεν μπορεί να ειδωθεί υπό κανονικές συνθήκες.

Κρίσιμη η σημερινή μέρα για την Γερμανία θα έβγαινε για δανεισμό, αλλά η απόδοση του 10ετους είχε πέσει το πρωϊ στα 2,85% έναντι του 3,03% των προηγουμένων ημερών. Στις 1367 μονάδες διαμορφώνεται ο Γενικός Δείκτης σημειώνοντας πτώση 2,11%. Έχασε τα 6 ευρώ η Εθνική, καθώς κάνει πράξεις στα 5,92 ευρώ. Πάνω από 4% η πτώση σε Τράπεζα Κύπρου και την MIG. Πτώση 2,54% για την Τράπεζα Πειραιώς.

Νωρίτερα, η Royal Bank of Scotland διαπίστωνε ότι δεν είναι εφικτή «καμία επιστροφή» της χώρας στις αγορές πλην αυτής των έντοκων γραμματίων.

Ειδικότερα, η ανάλυση του οίκου για την χρηματοδότηση κρατών- τραπεζών στην Ευρώπη τονίζει ότι δεν αναμένει επιστροφή της Ελλάδος, όχι μόνο για το 2011, αλλά και για τα επόμενα χρόνια !! Σε σημερινή έκθεση της RBS, οι αναλυτές Ηarvider Sian και Βiaggio Lapolla τονίζουν ότι οι συνολικές εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη οι οποίες θα βγουν θα ανέλθουν σε 826 δις. ευρώ με τα περισσότερα να αφορούν την Γερμανία – Γαλλία ( από 200 δις. ευρώ ) ενώ ακολουθεί η Ισπανία με 80 δις. ευρώ.

Η Σκωτσέζικη τράπεζα σημειώνει ότι σε μια περίπτωση διάσωσης της Ισπανίας θα χρειαστούν συνολικά 446 δισ. ευρώ και δεδομένου ότι ο μηχανισμός στήριξης είναι 750 δις. ευρώ γίνεται αντιληπτό ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να αποφασίσουν την αύξηση των χρημάτων του μηχανισμού. Όπως υποστηρίζουν επίσης για την διάσωση της Ιρλανδίας το Ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας θα εκδώσει ομόλογα ύψους 22,4 δις. ευρώ ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκδώσει ομόλογα 17,6 δισ. ευρώ.

Κοντά σε όλα αυτά, ο καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Κένεθ Ρογκόφ υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας είναι ανοικτό, παρά τη στήριξη της Ελλάδας με τα 110 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ.

Οι χώρες της ευρω-περιφέρειας αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα με τους προϋπολογισμούς τους, είπε την Τετάρτη, σε ομιλία του σε συνέδριο της Confederation of Norwegian Enterprise, στο Όσλο, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Η Ελλάδα έχει ιστορικό χρεοκοπιών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι σίγουρα κάτι που μπορεί να δούμε στο μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά όταν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το χρήμα που τυπώνει συνεχώς η κεντρική τράπεζα φέρνει πλέον αποτελέσματα και στην απασχόληση, με τις απολύσεις στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών και με 297.000 νέες θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, σχεδόν τριπλάσιες των εκτιμήσεων!

http://www.protothema.gr/

Σχόλια