Δείτε live την έκλειψη ηλίου


Οι Αθηναίοι και πολλοί άλλοι Έλληνες, σε άλλες περιοχές της χώρας, δεν είχαν την τύχη να απολαύσουν σε όλη του την μεγαλοπρέπεια το αστρονομικό φαινόμενο της μερικής έκλειψης ηλίου, που έλαβε χώρα σήμερα το πρωί, εξαιτίας της συννεφιάς στον ουρανό, κάτι που συνέβη και σε άλλες χώρες του πλανήτη. Η έκλειψη πάνω από το λεκανοπέδιο Αττικής ήταν εν μέρει ορατή ελάχιστες μόνο στιγμές, καθώς τα σύννεφα γενικά "σκίαζαν" την παρατήρηση του φαινομένου.

Πάντως, αυτό δεν εμπόδισε αρκετούς φίλους της αστρονομίας να συγκεντρωθούν στο προαύλιο του Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου μέλη της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και ερασιτέχνες αστρονόμοι είχαν εγκαταστήσει τηλεσκόπια και εξηγούσαν σε κάθε ενδιαφερόμενο, που είχε προσέλθει, το φαινόμενο της έκλειψης.



Η έκλειψη στον ουρανό της Αττικής άρχισε στις 9 το πρωί, κορυφώθηκε περίπου στις 10:20 (δυστυχώς πίσω από τα σύννεφα) και επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 12 το μεσημέρι. Ο ηλιακός δίσκος εκτιμάται ότι καλύφθηκε γύρω στο 60% από την παρεμβολή της Σελήνης ανάμεσα στη Γη και στο άστρο του ηλιακού μας συστήματος και, έτσι, το υπόλοιπο του ηλιακού δίσκου πήρε την μορφή μηνίσκου.

Όσο πιο βόρεια βρισκόταν ένας παρατηρητής στην ελληνική επικράτεια, τόσο (οριακά) μεγαλύτερο ποσοστό του ηλιακού δίσκου μπορούσε να δει να σκεπάζεται από τη σκιά του φεγγαριού. Η έκλειψη ήταν μερική στην Ελλάδα, επειδή η χώρα μας έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή της Γης όπου έπεσε η παρασκιά της Σελήνης και όχι η κυρίως σκιά (οπότε η έκλειψη θα ήταν ολική).



Στην Ελλάδα θα υπάρξει μια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου την 1η Ιουνίου 2030 και μια ολική έκλειψη ηλίου στις 21 Απριλίου 2088. Είχε προηγηθεί, στις 29 Μαρτίου 2006, μια ολική έκλειψη ηλίου που ήταν ορατή όμως μόνο από το Καστελόριζο.

Συνολικά, στον 21ό αιώνα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, στον πλανήτη μας θα πραγματοποιηθούν 226 ηλιακές εκλείψεις (οι 74 ολικές) και 144 σεληνιακές εκλείψεις (οι 86 ολικές).


Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.protothema.gr

Σχόλια