Όσκαρ 2011: Νικητές – Απονομή βραβείων


Η απόλυτη επικράτηση των φαβορί… Αυτός είναι ο τίτλος που χαρακτηρίζει στο ακέραιο την 83η Τελετή Απονομής των Oscar, που ολοκληρώθηκε στις 6:40 τα ξημερώματα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας). ”Ο Λόγος του Βασιλιά” ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς με μόλις τέσσερα Όσκαρ, αλλά τα πιο σημαντικά (Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου και Α’ Ανδρικού Ρόλου).

Ο Colin Firth (Ο Λόγος του Βασιλιά) και η Natalie Portman (Μαύρος Κύκνος), τα απόλυτα δηλαδή φαβορί στις κατηγορίες του Α’ Ανδρικού και του Α’ Γυναικείου Ρόλου, βρέθηκαν, όπως αναμενόταν, αγκαλιά με το Χρυσό Αγαλματάκι!

Η Ελλάδα και ο ”Κυνόδοντας” του Γιώργου Λάνθιμου τελικά δεν τα κατάφεραν, αλλά ούτε κι αυτό απετέλεσε έκπληξη. Μάλλον το αντίθετο θα ήταν η απόλυτη ανατροπή. Το γεγονός ότι μία ελληνική ταινία σαν τον ”Κυνόδοντα” φτάνει στην πεντάδα των φιναλίστ για τα Όσκαρ είναι από μόνο του… θρίαμβος! Η αισθητική του ”Κυνόδοντα” είναι τόσο αντίθετη με την αισθητική της Ακαδημίας, που μία ενδεχόμενη βράβευσή της θα ήταν ό,τι πιο παράδοξο έχουν να επιδείξουν τα Όσκαρ στην ιστορία τους! Πολυ λογικά λοιπόν το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας πήγε στη δανέζικη ταινία της Susane Bier ”In a better world”.

Καμία έκπληξη ούτε και στα Όσκαρ Β’ Ανδρικού και Β’ Γυναικείου Ρόλου. Η Melissa Leo (The Fighter) και ο Christian Bale (The Fighter) επικράτησαν των αντιπάλων τους επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά.

Το Social Network απέσπασε μόλις τρία Όσκαρ (Προσαρμοσμένου Σεναρίου, Μουσικής και Μοντάζ), ενώ η Ακαδημία γύρισε για ακόμα μία φορά την πλάτη στον David Fincher.

Το Inception του Christopher Nolan δεν έφυγε παραπονεμένο από την Τελετή Απονομής. Μπορεί να μην κέρδισε κάποιο από τα μεγάλα Όσκαρ, σάρωσε όμως στα τεχνικά κατακτώντας τέσσερα Όσκαρ (Φωτογραφίας, Μιξάζ, Ήχου και Visual Effects). Δύο Όσκαρ κέρδισε και το Alice in the Wonderland (Κοστουμιών και Art Direction).

James Franco – Anne Hathaway: Αυτοί οι δυο… πήγαν πακέτο!

Κατάφεραν να κλέψουν τις εντυπώσεις. Εκείνη με την γλυκύτητά της και το χιούμορ της. Κι εκείνος με τον αυθορμητισμό του και το μπλαζέ υφάκι του. Οι δύο ταλαντούχοι παρουσιαστές της βραδιάς έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, αν και η φετινή τελετή απονομής δεν ξεχώριζε για κάποια συγκλονιστική πρωτοτυπία.

Η βραδιά ξεκίνησε με ένα απολαυστικό video, εμπνευσμένο από τον ”ονειρικό κόσμο” του Inception, με τους παρουσιαστές James Franco και Anne Hathaway να εισβάλλουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο και στις δέκα υποψήφιες ταινίες για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.

Στη συνέχεια εμφανίστηκαν στη σκηνή με φόντο ένα εντυπωσιακό σκηνικό με φωτεινές πύλες… Το συγκεκριμένο σκηνικό κατάφερνε με ένα μαγικό τρόπο και τη χρήση των νέων τεχνολογιών να σε μεταφέρει σε μαγικά τοπία.

Οι δυο τους έκαναν τα λογοπαίγνιά τους… Σατίρισαν εαυτούς. Μέχρι και τη μαμά της Hathaway και τη γιαγιά του Franco επιστράτευσαν, οι οποίες σηκώθηκαν από το κοινό για να τους κάνουν… παρατηρήσεις!

Οι Καλύτερες Στιγμές της Βραδιάς

Ένας ζωντανός μύθος του Hollywood στη σκηνή… Ο υπέργηρος Kirk Douglas, πατέρας του Michael. Σε ηλικία 95 ετών (!!!) εμφανίστηκε με μπαστούνι και δυσκολία στην άρθρωση, αλλά όρθιος και με πάρα πολύ χιούμορ… Απένειμε το Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, αλλά μέχρι να πει τη νικήτρια μας έβγαλε την ψυχή! Φυσικά καταχειροκροτήθηκε.

Η Anne Hathaway τα έβαλε με τον Hugh Jackman που φέτος δεν ανέβηκε στη σκηνή να τραγουδήσει μαζί της, όπως το 2009, και του αφιέρωσε ένα τραγούδι… όλο νόημα! Εκείνος από τις πρώτες σειρές είχε σκάσει στα γέλια. Να σας θυμίσουμε ότι στα Όσκαρ του 2009, που παρουσίασε ο Hugh Jackman, η Hathaway είχε ανέβει – δήθεν αιφνιδιασμένη – πάνω στη σκηνή για να τραγουδήσει μαζί του.

Αμέσως μετά ο James Franco εμφανίστηκε ντυμένος… Μέρυλιν με ροζ τουαλέτα και τακούνια!!! Έτσι για να κάνει κι αυτός τη διαφορά… Μην του κλέβει η Anne την παράσταση!

Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., Barack Obama, παρενέβη στα Oscar μέσω video για να καταθέσει τη γνώμη του για το αγαπημένο του τραγούδι από κινηματογραφική ταινία.

”Απόψε είναι η χρονιά των musicals στα Όσκαρ!” είπε ο James Franco. ”E, συγγνώμη… Χάνω κάτι… Δεν υπάρχει κανένα musical φέτος στα Όσκαρ!” τον διόρθωσε η Hathaway. Και όμως όλες οι ταινίες μπορούν να γίνουν μιούζικαλ! Απόδειξη; Ακολούθησε ένα video, όπου ο Harry Potter και άλλες ταινίες ”τραγουδάνε”!

H Anne Hathaway κάλεσε στη σκηνή έναν παλιό γνώριμο των Όσκαρ. Ίσως τον πιο πετυχημένο παρουσιαστή τους για χρόνια, τον Billy Crystal. Σύσσωμο και όρθιο το κοινό του Kodak Theatre τον χειροκρότησε. Απλά μοναδικός.

H Celline Dion επί σκηνής με μία υπέροχη μπαλάντα με τίτλο ”Smile” αποχαιρέτησε όλους εκείνους που ”έφυγαν” μέσα στο 2010. Και ήταν πολλοί…

Η Gwyneth Paltrow τραγούδησε επί σκηνής το Coming Home από την ταινία Country Song, που ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Τραγουδιού, αλλά δεν το κέρδισε. Πάντως η Gwyneth το ‘χει!

Δεκάδες παιδιά από όλο τον κόσμο έκλεισαν την βραδιά τραγουδώντας στέλοντας ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης. Αυτό ήταν λίγο σαν διαφήμιση της Unicef, αλλά είχε την αξία του.

Oscar

Τα Oscars με τη σειρά που απονεμήθηκαν

ART DIRECTION (το Όσκαρ απένειμε ο Tom Hanks)
ALICE IN THE WONDERLAND
Robert Stromberg (Production Design); Karen O’Hara (Set Decoration)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ (το Όσκαρ απένειμε ο Tom Hanks)
INCEPTION
Wally Pfister

Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ (το Όσκαρ απένειμε ο Kirk Douglas)
MELISSA LEO (THE FIGHTER)
To πρώτο της Oscar! Δε μπορούσε να το πιστέψει… Είχε μείνει άφωνη, παρότι ήταν το φαβορί. Ευχαρίστησε έναν έναν, δείχνοντάς τους, τους ηθοποιούς και τον σκηνοθέτη της ταινίας.

ANIMATION SHORT FILM (το Όσκαρ απένειμαν ο Justin Timberlake και η Mila Kunis)
ΤHE LHOST THING
Shaun Tan and Andrew Ruhemann

ANIMATION (το Όσκαρ απένειμαν ο Justin Timberlake και η Mila Kunis)
TOY STORY 3
Lee Unkrich

ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ (το Όσκαρ απένειμαν ο Josh Brolin και ο Javier Bardem με ασπρόμαυρα σμόκιν)
THE SOCIAL NETWORK
Aaron Sorkin (”Εγώ έγραψα αυτή την ταινία, αλλά ο David Fincher την έκανε όπως θα ονειρευόταν κάθε σεναριογράφος” τόνισε μεταξύ άλλων στον νικητήριο λόγο του)

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ (το Όσκαρ απένειμαν ο Josh Brolin και ο Javier Bardem)
Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ
David Seidler (”Πιστεύω ότι πρέπει να είμαι ο μεγαλύτερος σε ηλικία σεναριογράφος που κερδίζει αυτό το Όσκαρ” δήλωσε συγκινημένος ευχαριστώντας επίσης και τη Βασίλισσα της Αγγλίας)

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ (το Όσκαρ απένειμαν η Hellen Miren και ο Russell Brand)
IN A BETTER WORLD (Δανία)
Το ”In a better world” της Susana Bier είχε κερδίσει επίσης και τη Χρυσή Σφαίρα.

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ (το Όσκαρ απένειμε η Reese Witherspoon)
CHRISTIAN BALE (THE FIGHTER)
To πρώτο του Όσκαρ! Τα προγνωστικά επιβεβαιώθηκαν πλήρως.

ΜΟΥΣΙΚΗΣ (το Όσκαρ απένειμαν η Nicole Kidman και ο Hugh Jackman, όλα τα υποψήφια μουσικά κομμάτια τα εκτέλεσε επί σκηνής ζωντανά πολυμελής ορχήστρα)
ΤΗΕ SOCIAL NETWORK
Trent Reznor και Atticus Ross

ΜΙΞΑΖ – SOUND MIXING (το Όσκαρ απένειμαν η Scarlett Johansson και ο Mathew McConaghy)
INCEPTION
Lora Hirschberg, Gary A. Rizzo και Ed Novick

ΗΧΟΥ – SOUND EDITING (το Όσκαρ απένειμαν η Scarlett Johansson και ο Mathew McConaghy)
INCEPTION
Richard King

ΜΑΚΙΓΙΑΖ – MAKE UP (το Όσκαρ απένειμε η Cate Blanchett)
ΤΗΕ WOLFMAN

Rick Baker και Dave Elsey

ΚΟΣΤΟΥΜΙΩΝ (το Όσκαρ απένειμε η Cate Blanchett)
ALICE IN THE WONDERLAND
Colleen Atwood (είχε γράψει τον νικητήριο λόγο της σε ένα χαρτάκι, από το οποίο και τον διάβασε, ενώ ο τηλεσκηνοθέτης προσπαθούσε να την κάνει να συντομεύσει βάζοντας από κάτω μουσικό χαλί)

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (το Όσκαρ απένειμαν ο Jake Gyllenhaal και η Amy Adams)
STRANGER NO MORE
Karen Goodman και Kirk Simon

ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑΣ (το Όσκαρ απένειμαν ο Jake Gyllenhaal και η Amy Adams)
GOD OF LOVE

Luke Matheny

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ (το Όσκαρ απένειμε η Oprah Winfrey)
INSIDE JOB

Charles Ferguson and Audrey Marrs

VISUAL EFFECTS (το Όσκαρ απένειμαν ο Robert Downey Junior και o Jude Law)
INCEPTION
Paul Franklin, Chris Corbould, Andrew Lockley και Peter Bebb

ΜΟΝΤΑΖ (το Όσκαρ απένειμαν ο Robert Downey Junior και o Jude Law)
THE SOCIAL NETWORK
Angus Wall και Kirk Baxter

ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ (το Όσκαρ απένειμε η Jennifer Hudson)
TOY STORY 3
“We Belong Together”
του Randy Newman

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ (το Όσκαρ απένειμε η Kathryn Bigelow)
TΟΜ ΗΟOPER
Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ
Αν και ήταν φαβορί, σύμφωνα με τα προγνωστικά, η βράβευσή του μοιάζει αρκετά παράδοξη. ”Το χρωστάω σε εσάς” είπε στον Colin Firth και τον Geoffrey Rush. Και όντως το χρωστάει 100%!

A’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ (το Όσκαρ απένειμε ο Jeff Bridges)
NATALIE PORTMAN – ΜΑΥΡΟΣ ΚΥΚΝΟΣ
Το απόλυτο φαβορί φυσικά επιβεβαιώθηκε… Ευχαρίστησε κυριολεκτικά τους πάντες… Από τους γονείς της μέχρι έναν έναν τους συντελεστές της ταινίας. Συγκινημένη ευχαρίστησε πάνω απ’ όλα τον χορογράφο της και σύζυγό της πλέον, που όπως είπε, της χάρισε τον πιο σπουδαίο ρόλο της ζωής της, αφού σε λίγους μήνες θα γίνει μητέρα.

Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ (το Όσκαρ απένειμε η Sandra Bullock)
COLIN FIRTH – O ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ
Υπήρχε κανείς που πίστευε ότι δεν θα το πάρει;

ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ (το Όσκαρ απένειμε ο Steven Spielberg)
Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ

Iain Canning, Emile Sherman και Gareth Unwin

Νωρίτερα στο κόκκινο χαλί…

O Christian Bale με ολόμαυρο κοστούμι μετά της συζύγου του, ο Mathew McConaghy με σμόκιν, η Halle Berry με πορτοκαλί τουαλέτα, η Gwyneth Paltrow με μία χρτσαφένια, απαστράπτουσα τουαλέτα, ο Mark Whalberg, η Sandra Bullock με μία κατακόκκινη τουαλέτα πιο όμορφη από ποτέ, ο Geoffrey Rush με σμόκιν, η υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου Nicole Kidman, η Helena Bonham Carter που ψήφισε μαύρο για την εμφάνισή της και μία κορδέλα με τη βρετανική σημαία στο πόδι της (!!!), ο προπέρσινος παρουσιαστής των Oscar, Hugh Jackman, ο σκηνοθέτης του Inception Christopher Nolan, ο Donald Trump που έκανε προγνωστικά ψηφίζοντας τον ”Λόγο του Βασιλιά” για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, το φαβορί για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου Natalie Portman με βυσσινί τουαλέτα (εγκυμονούσα και… κούκλα!) είναι μόνο μερικές από τις διασημότητες που απολαύσαμε στο κόκκινο χαλί… Τα φλας άστραφταν συνεχώς και οι fans παραληρούσαν…

Πηγή: Nooz.gr

Σχόλια