Στα «λευκά» ξύπνησε η Ελλάδα!


Στα λευκά «ξύπνησαν», πολλές περιοχές της χώρας μας σήμερα, καθώς ασταμάτητα χιονίζει από το απόγευμα της Δευτέρας σε Βόρεια Ελλάδα όπως σε Σέρρες, Κιλκίς, Φλώρινα, καθώς και σε περιοχές της Πελοποννήσου και της Αττικής, ενώ η χιονόπτωση σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία θα συνεχιστεί.

Λόγω της κακοκαιρίας, κλειστά όπως ανακοινώθηκε θα παραμείνουν τα σχολεία στους νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Φθιώτιδας, Νάουσας, στα Γρεβενά και στην ορεινή Αχαϊα. Σε ό,τι αφορά την Αττική κλειστά θα μείνουν τα σχολεία στην Παλιά και τη Νέα Πεντάλη, την Εκάλη, την Πολιτεία, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, τα Μελίσσια, τους Θρακομακεδόνες, την Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία, τον Διόνυσο, τη Χασιά, τη Φυλή και τον Ωρωπό.

Προβλήματα στην κυκλοφορία έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει και την Αττική. Στα βόρεια προάστια χιονίζει από χθες και πολλές περιοχές ξύπνησαν καλυμμένες από ένα στρώμα χιονιού.

Την ίδια ώρα σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν πολλές περιοχές, λόγω της κακοκαιρίας. Τα κυριότερα από τα προβλήματα εντοπίζονται στον Άγιο Στέφανο, το Καματερό, τα Βριλήσσια, τα Άνω Λιόσια, το Γέρακα, την Ανθούσα, το Ντράφι, τη Δουκίσσης Πλακεντίαςκαι την Πεντέλη. Χωρίς ρεύμα από το βράδυ της Δευτέρας είναι η Σκιάθος και η Σκόπελος.

Κλειστή από το τελεφερίκ και πάνω είναι η λεωφόρος Πάρνηθος. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί και στην Πεντέλης από το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο προς Νέα Μάκρη. Κλειστή είναι η λεωφόρος Διονύσου στην Άνοιξη και η Φυλής από Μονή Κλειστών προς Δερβενοχώρια, η παλιά εθνική Ελευσίνας-Θηβών.

Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος από το Χορτιάτη προς τον Άγιο Βασίλη.

Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Γρίβας- Καστανερής-Λειβαδίων στο νομό Κιλκίς.

Αλυσίδες πρέπει να έχουν μαζί τους, οι οδηγοί που κινούνται προς τα χιονοδρομικά κέντρα του Καϊμακτσαλάν, του Σελίου, αλλά και προς τα «3-5 Πηγάδια».

Στο νομό Φλώρινας, οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του νομού, λόγω των συνθηκών παγετού, αλλά και στα ορεινά του νομού Γρεβενών.

Ασταμάτητα χιονίζει και στα ορεινά της Φθιώτιδας, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει και τα 30 εκ.

Από τις 16:00 το απόγευμα της Δευτέρας χιόνιζε ασταμάτητα και μέσα στην πόλη της Λαμίας.

Προβλήματα στο ορεινό οδικό δίκτυο της Αχαΐας δημιούργησε το κύμα κακοκαιρίας, που πλήττει την περιοχή. Ειδικότερα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται από Αίγιο και Διακοπτό προς Καλάβρυτα, καθώς και από Ακράτα προς Ζαρούχλα.

Επίσης αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα, που κινούνται στην περιοχή των Καλαβρύτων, ενώ εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται, για να κρατούν ανοικτούς τους δρόμους. Τα οχήματα κινούνται με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Από τις 9:00 το βράδυ της Δευτέρας, χιονίζει και σε όλη την κεντρική Πελοπόννησο.

Στα ορεινά της Κορινθίας και της Αρκαδίας η χιονόπτωση είναι πολύ πιο έντονη. Το εθνικό οδικό δίκτυο είναι ανοικτό και η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Συνεργεία εκχιονισμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου και των Δήμων βρίσκονται σε ετοιμότητα να επέμβουν προκειμένου το βασικό οδικό δίκτυο να μείνει ανοικτό.

Η Πολιτική Προστασία και οι αρχές καλούν τους οδηγούς να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις, να μετακινούνται αφού υπάρχει απόλυτη ανάγκη, ειδικά τις νυχτερινές ώρες και να είναι απαραίτητα εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών συνθηκών επιβλήθηκε γενικό απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου και από το λιμάνι της Ραφήνας προς τις Κυκλάδες.


Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σήμερα οι χιονοπτώσεις στα δυτικά και βόρεια θα εξασθενήσουν, αλλά κατά τόπους θα σημειωθεί ισχυρός παγετός. Στα ανατολικά και τα νότια όμως οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και την Τετάρτη, ακόμη και σε νησιωτικές περιοχές.

Μακεδονία, Θράκη: Τοπικές νεφώσεις με ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις και παγετό κατά τόπους ισχυρό. Όμως μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες τα φαινόμενα στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία θα είναι πρόσκαιρα ισχυρά. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 Μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 8 και πρόσκαιρα 9 Μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -5 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος: Αρχικά νεφώσεις με χιόνι στα ορεινά και ημιορεινά καθώς και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς και βροχή ή χιονόνερο στα υπόλοιπα. Γρήγορη βελτίωση στα βορειοδυτικά και βαθμιαία στις υπόλοιπες περιοχές με τις χιονοπτώσεις να περιορίζονται στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα. Ισχυρός παγετός κατά τόπους στα βόρεια. Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 Μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία: Από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο τοπικά η θερμοκρασία θα είναι έως τρεις βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος: Νεφώσεις με χιόνι και στα νοτιότερα πεδινά χιονόνερο ή χιόνι. Τα φαινόμενα στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Βόρεια και Ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Από το απόγευμα ύφεση κυρίως στη Θεσσαλία. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 Μποφόρ και στα ανατολικά 9 με 10 Μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: Από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κρήτης και των Βόρειων Κυκλάδων. Βαθμιαία και από τα βόρεια χιόνι και σε πεδινές περιοχές των Κυκλάδων και έως το βράδυ και της Κρήτης. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Ανεμοι: Βόρειοι 8 με 9 και τοπικά 10 Μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα: Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Στα Δωδεκάνησα βροχές και πρόσκαιρες καταιγίδες και από αργά το απόγευμα κατά τόπους χιόνι και σε ημιορεινές περιοχές. Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 με 9 και τοπικά 10 Μποφόρ. Στα νότια βόρειοι 7 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 Μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι δύο με τέσσερις βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική

Νεφώσεις με χιόνι και στο κέντρο της Αθήνας. Τα φαινόμενα στα βόρεια πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά, αλλά από το απόγευμα θα παρουσιάσουν ύφεση. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 Μποφόρ και στα ανατολικά 9 με 10 Μποφόρ. Σχετική εξασθένηση από το βράδυ. Θερμοκρασία: Από 2 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια του νομού η θερμοκρασία θα είναι δύο με τρεις βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Τοπικές νεφώσεις και παγετός το πρωί. Πιθανότητα για ασθενείς παροδικές χιονοπτώσεις. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

http://www.protothema.gr

Σχόλια