«Οι Ελληνες έχουν βουλιάξει στα σκ…!»


Λόγια διόλου διπλωματικά, εκφράσεις κάθε άλλο παρά συνήθεις για έναν πολιτικό με παγκόσμια εμβέλεια και συνάμα αλήθειες πικρές για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται – ακόμα (;) – η χώρα μας, ακούγονται στο περιβόητο ντοκιμαντέρ που έχει γυρίσει το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Canal+ για την ζωή, το έργο και τις φιλοδοξίες του επικεφαλής του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ντοµινίκ Στρος-Καν.

Πρόκειται για το ίδιο ντοκιμαντέρ που είχε «ξαναβάλει» φωτιά στην ελληνική πολιτική σκηνή, όταν είχε διαρρεύσει τμήμα του στο οποίο ο ίδιος ο Στρος-Καν αποκάλυπτε πως είχε τηλεφωνικές επαφές ήδη από τον Δεκέµβριο του 2009 µε τον Γιώργο Παπανδρέου για το ενδεχόμενο παρέμβασης του Ταμείου στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας. Μόνο που αυτή τη φορά όσα αποκαλύπτονται είναι πολύ πιο … ακραία!

Στο περί ου ο λόγος ντοκιμαντέρ λοιπόν ο Ντοµινίκ Στρος-Καν φέρεται να δηλώνει ευθέως πως οι «Έλληνες βρίσκονται μέσα, πολύ βαθιά στα σκ….ά», κατηγορεί άπαντες στη χώρα, από πολίτες έως πολιτικούς, για απάτη (Σ.Σ: λέει χαρακτηριστικά «στην Ελλάδα η απάτη πάει σύννεφο» και ξεκαθαρίζει πως εάν δεν είχε παρέμβει το ΔΝΤ και η ΕΕ για να στηρίξουν την ελληνική οικονομία η Ελλάδα «θα είχε πέσει στην άβυσσο».

Στο ίδιο ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι προγραμματισμένο να προβληθεί την Κυριακή στη Γαλλία, ο μεσιέ Στρος-Καν συνεχίζει την λεκτική επίθεση στη χώρα μας, με ύφος μάλιστα που δείχνει άνθρωπος αγανακτισμένο (!), λέγοντας πως «οι Έλληνες αισθάνονται ότι τους εξαπάτησαν και όµως είναι εκείνοι που µαγείρεψαν τα στοιχεία και που δεν πληρώνουν φόρους ».

Από τα … πυρά του δεν γλίτωσαν ούτε οι υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωζώνης τις οποίες κατηγορεί για ολιγωρία στη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Στην ίδια συνέντευξη – ποταμό δηλώνει πως «εσφαλµένα οι Ευρωπαίοι είχαν την άποψη ότι κάθε χώρα θα πρέπει να λύσει µόνη της τα δικά της προβλήµατα. Γρήγορα», λέει, «συνειδητοποίησαν ότι δεν θα µπορούσαν να το κάνουν χωρίς εµάς. Και έτσι καθυστερήσαµε, χάσαµε πολύ χρόνο και γι’ αυτό η όλη υπόθεση έγινε πιο ακριβή και δύσκολη για τους Έλληνες».

Και καταλήγει και πάλι στους … Έλληνες, λέγοντας ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως οι θυσίες που κάνουν είναι απολύτως αναγκαίες. «Εάν θέλουµε να λειτουργήσει (Σ.Σ; το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας) είναι απαραίτητο το µεγαλύτερο κοµµάτι της χώρας να αντιληφθεί ότι η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη». Παραδέχεται βέβαια πως οι αντιδράσεις και οι κοινωνικές αναταραχές είναι εν μέρει φυσιολογικές, δοθέντος του γεγονότος ότι οι θυσίες είναι έως και υπέρογκες, όμως επιμένει ότι είναι αναπόφευκτη αυτή η εξέλιξη. Κυρίως γιατί – ξαναλέει – «η πραγµατικότητα είναι πως αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται µέσα στα σκ…ά. Και µάλιστα πολύ βαθιά. Αν δεν είχαµε έρθει όμως θα είχαν πέσει στην άβυσσο. Θα είχε επέλθει πλήρης κατάρρευση»

http://www.protothema.gr

Σχόλια