Δραματική έκκληση του πρωθυπουργού: Μείνετε σπίτια σας!


Στην Ιαπωνία οι πόλεις έχουν ερημώσει… Η έκλυση ραδιενέργειας από τις εκρήξεις στους αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα έχει προκαλέσει τεράστια αγωνία, καθώς κάθε μέρα η χώρα βρίσκεται πιο κοντά στο ενδεχόμενο πυρηνικής καταστροφής. Ο εφιάλτης μοιάζει να μην έχει τέλος και ακόμα και στο Τόκιο οι κάτοικοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους. Η κρισιμότητα της κατάστασης αποτυπώθηκε και στη δραματική έκκληση του Ιάπωνα πρωθυπουργού που ζήτησε από τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται σε μία ζώνη 30 χιλιομέτρων γύρω από τη Φουκουσίμα να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Την ίδια ώρα τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν ελαφρώς και στη ρωσική Άπω Ανατολή, αλλά παραμένουν εντός των ορίων του φυσιολογικού, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Οι ιαπωνικές αρχές προειδοποίησαν ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας είναι "σημαντικά" υψηλότερα στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα έπειτα από την έκρηξη στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο. 2 και την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο. 4. Η έκρηξη στον αντιδραστήρα 2 κατέστρεψε το περίβλημα του πυρήνα με αποτέλεσμα να σημειωθεί διαρροή ραδιοενεργών υγρών, αλλά και ραδιενεργού ατμού.




Τα ξημερώματα ξέσπασε πυρκαγιά στον αντιδραστήρα 4 του εργοστασίου της Φουκουσίμα λόγω συγκέντρωσης υδρογόνου, η οποία πλέον έχει σβήσει. Αυτό που προκαλεί το πρόβλημα είναι ότι τα καύσιμα που χρησιμοποιεί ο αντιδραστήρας θερμαίνονται, απελευθερώνοντας υδρογόνο με αποτέλεσμα να σημειώνεται έκρηξη.

Σήμερα, ιάπωνες επιστήμονες συναντώνται στο Τόκιο για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις μετά την έκρηξη στη Φουκουσίμα.





Ένα πέπλο αγωνίας καλύπτει και την ιαπωνική πρωτεύουσα, καθώς τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο Τόκιο αυξήθηκαν τέσσερις ημέρες μετά το σεισμό και το τσουνάμι, αν και η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι «δεν τίθεται πρόβλημα». Μάλιστα σήμερα, οι άνεμοι πνέουν προς νότια κατεύθυνση, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα του κινδύνου, ραδιενεργά σωματίδια να φθάσουν πάνω από την πρωτεύουσα Τόκιο. Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πανικό στους κατοίκους της πόλης. Πολλοί έσπευσαν να εγκαταλείψουν την ιαπωνική πρωτεύουσα, ενώ άλλοι προμηθεύτηκαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Πολλές πρεσβείες συμβούλευσαν το προσωπικό τους και τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, τουρίστες διέκοψαν αιφνιδίως τις διακοπές τους και πολυεθνικές εταιρίες είτε κάλεσαν το προσωπικό τους να φύγει, είτε σχεδιάζουν την μετεγκατάστασή τους εκτός πόλεως.

Σε αυτό το κλίμα, το πολυκατάστημα Don Quixote, το οποίο λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως και βρίσκεται στη συνοικία Ρομπόνγκι του Τόκιο, πούλησε όλο τα αποθέματά του σε ραδιόφωνα, φακούς, κεριά, λάμπες υγραερίου και υπνόσακους σήμερα Τρίτη, όπως βεβαιώνει δημοσιογράφος του Ρόιτερς που το επισκέφθηκε.

Κάποιοι ξένοι δημοσιογράφοι, που καλύπτουν το θέμα και βρίσκονται κοντά στην βορειοανατολική πόλη Σεντάι, επιστρέφουν στις χώρες τους.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στην πόλη Σαϊτάμα, κοντά στο Τόκιο, όπου τα επίπεδα της ραδιενέργειας είναι πλέον 40 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό.


http://www.protothema.gr

Σχόλια