«Σοκ και δέος» από τις εικόνες αποκάλυψης στην Ιαπωνία


Ενας βιβλικός σεισμός, ένα πρωτοφανές τσουνάμι... Από νωρίς το πρωί τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένα στην Ιαπωνία που χτυπήθηκε από σεισμό 8,9 Ρίχτερ αλλά και στο τσουνάμι που προκλήθηκε και σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του. Οι νεκροί από το σεισμό που έπληξε το πρωί (μεσημέρι τοπική ώρα) τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας έχουν φτάσει τους 26, ενώ γιγαντιαία κύματα απειλούν σχεδόν ολόκληρο τον Ειρηνικό. Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι τα παλιρροϊκά κύματα, τα οποία φτάνουν και ξεπερνούν σε περιπτώσεις τα 10 μέτρα, είναι ψηλότερα και από ορισμένα νησιά του Ειρηνικού!

Ο συναγερμός κηρύχθηκε για ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό, εκτός του Καναδά και των ηπειρωτικών ΗΠΑ. Περιλαμβάνει επίσης το Μεξικό, καθώς και χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής που έχουν ακτές στον Ειρηνικό. Το τσουνάμι έπληξε με σφοδρότητα τις ακτές της πόλης Σεντάι, στη βορειο-ανατολική Ιαπωνία, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να πνιγεί. Τα κύματα πλημμύρισαν κτίρια και εκτάσεις καλλιεργιών και παρέσυραν αυτοκίνητα και σκάφη.

Δεκάδες άνθρωποι αγνοούνται, ανάμεσά τους και παιδιά, και σε ίδρυμα κοινωνικής πρόνοιας που κατέρρευσε στο Μινάμι Σόμα στην περιφέρεια της Φουκουσίμα ενώ το πρακτορείο Κιόντο μετέδωσε πως αρκετοί άνθρωποι αγνοούνται μετά από κατολίσθηση στην ίδια περιοχή.



Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως έχουν σημειωθεί σημαντικές ζημιές σε κτίρια μέσα και γύρω από το Τόκιο. Περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην περιοχή του Τόκιο και σχεδόν σε όλες οι περιοχές της ανατολικής Ιαπωνίας σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Oι αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές συγκοινωνίες διακόπηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της Ιαπωνίας.

Video chat rooms at Ustream

Εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης έκανε λόγο για «σημαντικές ζημιές», ενώ η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει πολεμικά αεροσκάφη και πλοία στην περιφέρεια του Μιγιάτζι, την περισσότερο πληγείσα ζώνη. Το μέγεθος του σεισμού συνεχώς αναθεωρείται προς τα πάνω: Αρχικά εκτιμήθηκε στα 7,9 Ρίχτερ, μετά ανακοινώθηκε ότι ήταν 8,8 και τελικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ αναθεώρησε το μέγεθος στους 8,9 βαθμούς. Επληξε τη βορειο-ανατολική Ιαπωνία με επίκεντρο του σεισμού εντοπίσθηκε σε απόσταση 130 χιλιομέτρων ανατολικά του Σεντάι στο νησί Χονσού, σε βάθος 24 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός, ο οποίος ήταν πολύ μεγάλος και σε χρονική διάρκεια, έγινε αισθητός ως το Πεκίνο, 2.500 χιλιόμετρα δυτικά, δήλωσαν κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας.

Αυτά τα δύο είναι τα πρώτα βίντεο που ανέβηκαν στο YouTube από Ιάπωνες χρήστες




Σχόλια