Ποιοι φοβούνται την «εκδίκηση» του Καντάφι


Λιγότερες από 36 ώρες έχουν περάσει από την έναρξη της «διεθνούς επέμβασης» στη Λιβύη, ήτοι της απαρχής των στρατιωτικών χτυπημάτων κατά των δυνάμεων του Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και ήδη κυκλοφορούν σενάρια επί σεναρίων για τις πιθανές «επιπτώσεις», ή αν προτιμάτε τους κινδύνους για αντίποινα, είτε του ίδιου του Συνταγματάρχη, είτε υποστηρικτών της «αραβικής συμμαχίας».

Σενάρια που έφτασαν, το βράδυ της Κυριακής, να μεταδίδονται και από τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, που αίφνης «ανακάλυψαν» έγκριτους αναλυτές περί τα μεσανατολικά οι οποίοι διατείνονται ότι ο Καντάφι διαθέτει αποθέματα αερίου μουστάρδας, ενός θανατηφόρου χημικού όπλου μαζικής καταστροφής δηλαδή. Κάποιοι αναλυτές σε κανάλια των ΗΠΑ μίλησαν ακόμα και για αποθήκες με 10 τόνους χημικών όπλων και αερίων, αποθήκες που θα προσπαθήσουν να βομβαρδίσουν (!) οι νατοϊκές δυνάμεις.

Άλλα σενάρια κάνουν λόγο για «εκπαιδευμένους στον ανταρτοπόλεμο και στα τρομοκρατικά χτυπήματα» ομάδες πιστών στον Καντάφι στρατιωτικών» που ανά πάσα στιγμή μπορούν να «μεταφέρουν τον πόλεμο» στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Άλλοι θυμήθηκαν παλαιότερες ιστορίες, όπως αυτή του 1986 και της τότε αμερικανικής αεροπορικής επίθεσης στη Λιβύη με το πρόσχημα της «μεθόδευσης από τον Καντάφι τρομοκρατικών επιθέσεων στο Βερολίνο. Το κακό είναι ότι το θυμήθηκε και ο ίδιος ο Καντάφι, ο οποίος το απόγευμα εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση της Λιβύης, τηλεφωνικά βέβαια, και διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα υπερασπισθεί τη χώρα του από τις επιθέσεις των αποικιοκρατών, θα πολεμήσει μέχρις ενός και επανέλαβε τις «απειλές» του να μετατρέψει τη Μεσόγειο σε εμπόλεμη ζώνη, σε «ζώνη καταστροφής». Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του παρέμβασης η λιβυκή τηλεόραση δεν έδειχνε φωτογραφία ή πλάνα του, αλλά αντιθέτως τη φωτογραφία ενός αγάλματος που απεικονίζει ένα σιδερένιο χέρι να συντρίβει ένα αμερικανικό πολεμικό αεροσκάφος: αυτό το άγαλμα το παρήγγειλε ο ίδιος ο Καντάφι μετά τη – κατά τον ίδιο – νίκη του επί των Αμερικανών σε εκείνες τις επιθέσεις του 1986 …

Σε κάθε περίπτωση η λογική λέει – ενδεχομένως και η ανάγνωση πρόσφατης ιστορίας για όσους συμφωνούν με αυτή την οπτική – πως στο στόχαστρο πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων ή έστω επιθέσεων αντιποίνων, θα βρεθούν προφανέστατα η Γαλλία, σίγουρα η Βρετανία και ενδεχομένως ο «προαιώνιος αντίπαλος και εχθρός» ΗΠΑ. Το ερώτημα είναι βέβαια τι μέλλει γενέσθαι και με μια άλλη μορφή «τρομοκρατίας» που κάλλιστα μπορεί να ασκήσει από τώρα ο Συνταγματάρχης Καντάφι.

Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος μιλώντας στην κρατική τηλεόραση: «Θα νικήσουμε όσους μας επιτίθενται. Και υπόσχομαι ότι στο τέλος ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ καθόλου πετρέλαιο στη γη της Λιβύης για τους Αμερικανούς, τους Γάλλους και τους Βρετανούς …».

http://www.protothema.gr

Σχόλια