Εγκληµα µε ραδιενέργεια στον Ειρηνικό


Τόνοι Θαλασσινού νερού που χρησιμοποιήθηκαν για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες,χύθηκαν πάλι πίσω στον Ειρηνικό Ωκεανό





Οι ιαπωνικές Αρχές ζήτησαν χθες να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα ψάρια και τα θαλασσινά, καθώς ασυνήθιστα αυξηµένα επίπεδα ραδιενεργών ουσιών ανιχνεύτηκαν στο νερό της θάλασσας κοντά στονπυρηνικό σταθµό της Φουκουσίµα. Στο µεταξύ, η έκλυση ραδιενέργειας συνεχίστηκε χθες χωρίς οι επιστήµονες να µπορέσουν να εντοπίσουν την ακριβή πηγή της· και µικροσκοπικά ίχνη ραδιενεργών σωµατιδίων,τα οποία πιστεύεται ότι προέρχονταιαπό τη Φουκουσίµα, ανιχνεύθηκαν ώς την Ισλανδία.

Τόνοι θαλασσινού νερού χρησιµοποιήθηκαν για να ψυχθούν οι αντιδραστήρες και πολλοί εµπειρογνώµονες αναρωτιούνται τι συνέβη µε το νερό αυτό. «Πρόκειται για ραδιενεργό απόβλητο. Μήπως απλώς το άφησαννα χυθείκαι πάλιστη θάλασσα;», λέειο Νατζµεντίν Μεσκάτι του Πανεπιστηµίου τηςΝότιας Καλιφόρνιας. Ιάπωνες αξιωµατούχοι παραδέχθηκαν ότι ποσότητα αυτού του νερού χύθηκαν και πάλι στη θάλασσα.

Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ εκπρόσωπος Γιούκιο Εντάνο δήλωσε πως τα επίπεδα ραδιενέργειας στονερό της θάλασσας ήταν υψηλότερα από τα επίπεδα ασφαλείας, υπογράµµισε όµως ότι «εξακολουθούννα είναι ασφαλή, ακόµηκι αν πίνεικανείς θαλασσινό νερό για έναν χρόνο». Το επίπεδο της ραδιενεργού ιωδίνης σεδείγµαταθαλασσινούνερού ήταν 126,7 φορέςυψηλότερο από το επιτρεπόµενο όριο και το καίσιοήταν 24,8φορές περισσότερο. «Βεβαίως, αναυτό συνεχιστεί για µεγάλο χρονικό διάστηµα, θα υπάρξουν επιπτώσεις», παραδέχθηκε ο Εντάνο.

Η ∆ιεθνής Υπηρεσία Ατοµικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε χθες πως ανησυχεί επειδή δεν έχει λάβει από την Ιαπωνίαορισµένες πληροφορίες για τον πυρηνικό σταθµό που αντιµετωπίζει πρόβληµα στη Φουκουσίµα και υπογράµµισε πως η συνολική κατάσταση παραµένει «πολύ σοβαρή».Αργότερα ανακοίνωσε πως ραδιενέργεια εξακολουθεί να εκλύεται από τονσταθµό, χωρίς να γνωρίζει ποια ακριβώς είναι η πηγή της. Παρά τις ελπίδες για πρόοδο, καθώς κατέστη δυνατό να συνδεθούν καλώδια ηλεκτροδότησης και στους έξι αντιδραστήρες και να λειτουργήσουν οι αντλίες σε έναν απ’ αυτούς, η Ηλεκτρική Εταιρεία του Τόκιο (Tokyo Electric Company, Tepco) που εκµεταλλεύεται τοσταθµό ανακοίνωσεπως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να σταθεροποιήσει τους αντιδραστήρες. Και λίγο αργότερα καπνός και ατµός εθεάθη να υψώνεται από τους δύο πιο απειλητικούς, τους 2 και 3. Ενας αντιπρόεδρος της Tepco, ο ΣακάεΜούτο, είπε επίσης ότι ανησυχίες δηµιουργεί τώρακαι ο πυρήνας του αντιδραστήρα 1,καθώς η θερµοκρασία του είχε φτάσει χθες τους 380 - 390 βαθµούς Κελσίου, ενώ είναικατασκευασµένος να λειτουργεί στους 302 βαθµούς. Ο αντιδραστήρας1 είναι ο παλαιότερος του σταθµού και, σύµφωνα µε τους «ΝιουΓιορκ Τάιµς», µόλις έναν µήνα πριν από τον σεισµό και το τσουνάµι κυβερνητικοί εµπειρογνώµονες είχαν εγκρίνει να παραταθεί η ζωή του για 10 χρόνια, παρά τις προειδοποιήσεις ότι δεν είναι ασφαλής επειδή παρατήρησαν κόπωση των µετάλλων στις ντιζελοκίνητες γεννήτριες πουτροφοδοτούσαν τις αντλίες του – τις ίδιες που τέθηκανεκτός µάχηςαπό το τσουνάµι, µεαποτέλεσµα νασταµατήσει η λειτουργία τού ζωτικής σηµασίας συστήµατος ψύξης του αντιδραστήρα.

Ενα άλλο από τασφάλµαταπου εντοπίζονται κατόπιν εορτής, σύµφωνα µε το Ρόιτερς, είναι ότι στον σταθµό της Φουκουσίµα αποθηκευ όταν περισσότερο ουράνιο απ’ όσο ήταν σχεδιασµένος να αποθηκεύει, ενώεπανειληµµένα κατά την τελευταία δεκαετία ο σταθµός είχε αποφύγει υποχρεωτικούς ελέγχους ασφαλείας.

Ιχνη ιωδίνης-131, κάτω από τα όρια που θεωρούνται ανησυχητικάγια την ανθρώπινη υγεία, ανακαλύφθηκαν σε φίλτρο αέρα ενός κέντρου παρακολούθησης της ραδιενέργειας στο Ρέικιαβικ. Οιεπιστήµονες του κέντρου πιστεύουνότι τα ίχνη αυτά έρχονται από την Ιαπωνία και πως πρόκειται για τον πρώτο εντοπισµό ραδιενέργειας από την Ιαπωνία στην Ευρώπη. Η ιωδίνη-131, η οποίασε υψηλέςδόσεις είναικαρκινογόνος,µολύνει προϊόντα όπως το γάλα και τα λαχανικά. «Στην Ευρώπη δεν υπάρχει ανησυχία για την ανθρώπινη υγεία, δήλωσε ο Σιγκούρντουρ Εµίλ Πάλσον, διευθυντής στην Ισλανδική Αρχή Ασφάλειας από τη Ραδιενέργεια (IRSA). «Από πλευράς υγείας, το θέµα είναι η Ιαπωνία».

Υψηλές συγκεντρώσεις ιωδίνης και καισίου ανιχνεύτηκαν στο θαλασσινό νερό
9.199
έχουν φτάσει οι νεκροί από τον σεισµό και το τσουνάµι. Εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 13.786
ανθρώπων. Συνολικά 263.915 άνθρωποι ζουν σε καταφύγια.
Τουλάχιστον 14.722
κτίρια καταστράφηκαν εντελώς
Φόβος
«∆εν εµπιστευόµαστε τις ανακοινώσεις για τα επίπεδα ραδιενέργειας. Ο κόσµος θα ακούει Φουκουσίµα και δεν θα αγοράζει τίποτα από εκεί», υποστηρίζει 79χρονος «πρόσφυγας της ραδιενέργειας»

Κανένα ανησυχητικό κρούσµα

Ιχνη ραδιοϊσοτόπων, πολύ µικρής ποσότητας, ανιχνεύθηκαν σε προσωπικά αντικείµενα πέντε ανθρώπων που έφτασαν αεροπορικώς στην Αθήνα από την Ιαπωνία, χωρίς να υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι ειδικοί της Ελληνικής Επιτροπής Ατοµικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) εξέτασαν επισταµένως τους πέντε ανθρώπους χωρίς να προκύψει ότι είχαν µολυνθεί από ραδιενέργεια.

Η ΕΕΑΕ, στο πλαίσιο της µέριµνας που έχει λάβει για τους ταξιδιώτες που φτάνουν στην Ελλάδα από την Ιαπωνία, έχει υποβάλει σε πρωτογενή ραδιολογικό έλεγχο 47 ανθρώπους.

Ο ραδιολογικός έλεγχος είναι δυνατό να πραγµατοποιηθεί στους ∆ιεθνείς Αερολιµένες Αθηνών και Θεσσαλονίκης και στις εγκαταστάσεις της ΕΕΑΕ.


Το τελευταίο δώρο ενός ερωτευµένου συζύγου

Η ΕΡΙΚΟ ΟΧΑΡΑ βρήκε σ’ ένα δαχτυλίδι τη δύναµη να χαµογελάσει ξανά. Ενα µικρό δαχτυλίδι από λευκό χρυσό µε µπριγιάν. Θα της το προσέφερε ο άντρας της, τον οποίο δεν θα ξαναδεί. «Ποτέ δεν θα πίστευα ότι θα το έπαιρνα µ’ αυτό τον τρόπο...», λέει. Μητέρα δύο κοριτσιών, της Ρίο, 2 ετών, και της Ρία, 5 µηνών, η 33χρονη Ερικο επέζησε του τσουνάµι µαζί µε τις κόρες της. Τώρα ζουν σ’ ένα γυµναστήριο που έχει µετατραπεί σε καταφύγιο προσφύγων στην Κανάµε Μούτο,στη βορειοδυτικήΙαπωνία. Στις 11 Μαρτίου, ο σύζυγός της, ο Γιοσινάρι, την είχε καλέσει στο κινητό αµέσως µετά τον µεγάλο σεισµό: «Είσαστε καλά;», πρόλαβε να πει πριν διακοπεί η σύνδεση. Η Ερικο έβαλε τις κόρες της στο αυτοκίνητο και κατευθύνθηκε προς το καταφύγιο. Οµως ο δρόµος ήταν µπλοκαρισµένος από µια ουρά χιλιοµέτρων. Βγήκε από την ουρά και οδήγησε ολοταχώς προς το άγνωστο. Σε λίγα λεπτά είδε ένα κύµα από λάσπη, συντρίµµια και αυτοκίνητα να κατευθύνεται προς το µέρος της. Εστριψε προς τον λόφο. Το κύµα τούς καταδίωκε. Η νεαρή µητέρα κοιτούσε διαρκώς τον καθρέφτη, µέχρι που κατάλαβε πως είχε ξεπεράσει το ύψος που έφτασε ο βούρκος. Είχαν σωθεί.

Την περασµένη Πέµπτη έµαθε πως το τσουνάµι βρήκε τον άντρα της στο φορτηγό που οδηγούσε. Μια µέρα µετά πήγε στο νεκροτοµείο για να πάρει τα προσωπικά του είδη. Και τότε είδε το δαχτυλίδι. «Στη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, αφού έδωσα στον Γιοσινάρι το παραδοσιακό κουτί µε τα σοκολατάκια, του ζήτησε ένα δώρο για τη Λευκή Ηµέρα». Πρόκειται για µια ιαπωνική παράδοση που υποχρεώνει συζύγους και αρραβωνιαστικούς, αφού πάρουν από την αγαπηµένη τους τα δώρα του Αγίου Βαλεντίνου να τα επιστρέψουν στο τριπλάσιο ένα µήνα µετά, στις 14 Μαρτίου.

«Οταν είδα τα αντικείµενα που είχαν συγκεντρώσει κοντά στη σορό του, πρόσεξα ένα κουτάκι: περιείχε ένα δαχτυλίδι, ένα δαχτυλίδι για τη Λευκή Ηµέρα, ένα δαχτυλίδι για µένα», λέει η Ερικο. Μια απόδειξη αγάπης που ξεπέρασε τον χρόνο της ζωής.

Η Ερικο Οχάρα είχε ζητήσει από τον σύζυγό της ένα δαχτυλίδι. Χθες το πήρε στα χέρια της, µαζί µε τα υπόλοιπα προσωπικά του αντικείµενα

Οι σαµουράι της πυρηνικής ενέργειας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΩ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΠΙ ΜΕΡΕΣ θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο µε σκοπό να σώσουν τη χώρα τους από το πυρηνικό ολοκαύτωµα. Είναι οι σαµουράι της πυρηνικής ενέργειας, για τους οποίους τα διεθνή µέσα πλέκουν εγκώµια. Οι οικογένειές τους ωστόσο, οι «πρόσφυγες της ραδιενέργειας», θα προτιµούσαν να τους έχουν κοντά τους. Αγωνιούν και είναι οργισµένοι. Οχι µε τη φύση. Με τον άνθρωπο,τον νούµερο ένα υπεύθυνο, όπωςλένε, για την πυρηνική καταστροφή.

Ο Σίνγκο Κάνο είναι ένας από τους πολλούς ήρωες της Φουκουσίµα. Για αρκετά χρόνια δούλευε στα καπνά. Καθώς όµως ήταν αδύνατο ναβρει δουλειά στην περιοχή και µε αυξηµένες υποχρεώσεις ωςνέος πατέρας, αναγκάστηκενα αναζητήσει µεροκάµατο στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίµα, όπου απασχολήθηκε στον οικοδοµικό τοµέα. Μετά τον σεισµό, το τσουνάµι καιτον πυρηνικό πυρετό που ακολούθησε, οι αξιωµατούχοι τουεργοστασίου απάλλαξαν τον Κάνο και τους υπόλοιπους εργάτες από τις υποχρεώσεις τους. Καθώς η κατάσταση χειροτέρευε και η κυβέρνηση διεύρυνε συνεχώς τα όρια τηςαπαγορευµένης περιοχής, µετέφερε τη γυναίκα και το παιδί του σε µέρος ασφαλές. Εκείνος όµως επέστρεψε στο εργοστάσιο την περασµένη Παρασκευή. Κι έκτοτε ηοικογένειά του δεν έχει νέα του.

Ο θείος του, έναςαπό τους εκατοντάδες ανθρώπους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους – τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 30 χλµ. από το εργοστάσιο – και έχουν βρει κατάλυµα σε γυµναστήρια και λοιπά καταφύγια, ήταν αντίθετος µε την απόφαση του ανιψιού του να επιστρέψει στη δουλειά του. «Ο κόσµος τους αποκαλεί σαµουράι της πυρηνικής ενέργειας διότι θυσιάζουν τη ζωή τους προσπαθώντας να επιδιορθώσουνµια διαρροή. Οµως εργάτες όπως ο Σίνγκο είναι ερασιτέχνες. ∆εν µπορούν να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια», επισηµαίνει στην «Γκάρντιαν». Οι προσπάθειες του ανιψιού του – και των περίπου 500 υπαλλήλων του εργοστασίου – είναι πράγµατισυγκινητικές, υποστηρίζει. Ωστόσο, πολλοί από αυτούς δεν παύουν να είναι απλοί εργάτες, δίχως εµπειρία σε τόσο σοβαρές κρίσεις. «Του είπα πως τώρα έχει υποχρεώσεις και πως δεν θα πρέπει να σκέφτεται την εταιρεία του αλλά την οικογένειά του».

Ο θείος τού Σίνγκο δεν είναι εγωιστής. Απογοητευµένος είναι, όπως όλοι οι λεγόµενοι «πρόσφυγες της ραδιενέργειας»,αρκετοίεκ των οποίων είναιαναγκασµένοι σήµερα να ζουν σε χαρτόκουτα. Εως τις 11 Μαρτίου ζούσαν αξιοπρεπώς από τους ορυζώνες τους. Σήµερα δηλώνουν πως «είναι ένα τίποτα». Αισθάνονται προδοµένοι και είναι πληµµυρισµένοι από οργή. Η τωρινή καταστροφή, τονίζουν, δεν είναι έργο της φύσης αλλά«κατόρθωµα» του ανθρώπου: ένα κράµα χρόνιας ανειλικρίνειας,σύγχυσης καιανικανότητας.

«Ασφαλώς και υπάρχειανθρώπινη υπαιτιότητα σε αυτή τη συµφορά», λέει µε έντονο ύφος η Τάιρα Τακαµάτσου, συνταξιούχος αξιωµατικός της Αστυνοµίας,η οποία σκόπευε να περάσει τηνυπόλοιπη ζωή της καλλιεργώντας ρύζι. «Αν ήταν µόνο ο σεισµός και το τσουνάµι, θα µπορούσαµε να επιστρέψουµε στα σπίτια µας και να αρχίσουµε την ανοικοδόµηση. Η πυρηνική απειλή όµως δεν µας αφήνει περιθώρια επιλογής».
Ο Σίνγκο Κάνο ήταν ένας απλός εργάτης στη Φουκουσίµα. Αν και θα µπορούσε να φύγει, παραµένει στην πρώτη γραµµή της µάχης µε τη ραδιενέργεια
,
http://www.tanea.gr

Σχόλια