Στην Κρήτη το «Σαρλ ντε Γκωλ», ξεκινά η εμπλοκή του ΝΑΤΟ


Σε διεθνή ύδατα νοτίως της Κρήτης αναμένεται ότι θα βρίσκεται τις βραδινές ώρες της Τετάρτης το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ». Στις 19:00 ξεκινάει επισήμως η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση του εμπάργκο μεταφοράς όπλων στη Λιβύη.

Το καμάρι του γαλλικού στόλου μεταφέρει γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία θα απονηώνται, για να εκτελέσουν αποστολές στη Λιβύη. Δεδομένου ότι το «Σαρλ ντε Γκωλ» θα πλέει μεν σε διεθνή ύδατα, αλλά θα βρίσκεται εντός των ορίων του FIR Αθηνών, οι γαλλικές αρχές ζήτησαν και έλαβαν διπλωματική άδεια και άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, για να γίνονται απονηώσεις και προσνηώσεις μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Στο κρηπίδωμα Κ-14 στη Σούδα αναμένεται επίσης να καταπλεύσει στις 25 Μαρτίου το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο "Scranton" για ανεφοδιασμό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υποβρύχιο του αμερικανικού στόλου θα παραμείνει για δύο μέρες στο Μαράθι και έπειτα θα αναλάβει αποστολή στο πλαίσιο της επίβολης εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Στην ίδια επιχείρηση αναμένεται να αποσταλεί και η ελληνική φρεγάτα «Λήμνος», που σήμερα έχει δέσει για ανεφοδιασμό στο ναύσταθμο Κρήτης. Στα ανοιχτά της Λιβύης πλέει η φρεγάτα «Θεμιστοκλής».

Στις 19:00 ξεκινάει επισήμως η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην επιχείρηση του εμπάργκο μεταφοράς όπλων στη Λιβύη.

Στην αεροπορική βάση της Σούδας θα σταθμεύουν δύο αμερικανικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, τύπου KC-135, δύο αεροσκάφη ηλεκτονικού πολέμου RC-135 και δύο μετασγωγικά αεροσκάφη. θα βρίκονται επίσης έξι νορβηγικά F-16, ενώ το μεσημέρι προσγειώθηκαν και δύο Mirage-2000 από το Κατάρ.

Στον Άραξο παραμένουν επτά F-16 από το Βέλγιο.

http://www.protothema.gr

Σχόλια