Δέκα πράγματα τα οποία λήγουν στο χρόνο…


Ο χρόνος είναι παροδικός, καθώς και τα αντικείμενα που μας περιβάλλουν είναι μόνο οι συνοδοί του. Υπάρχουν δέκα πράγματα των οποίων η διάρκεια της ζωής τους έχει «λήξει», και ίσως σε μερικές δεκαετίες θα είναι εντελώς ξεχασμένα.

Το 2010 στην καθημερινότητα μας μπήκαν το iPad και τα ηλεκτρονικά βιβλία και οι εφημερίδες, οι οποίες σύντομα ίσως θα αντικαταστήσουν εντελώς την ανάγνωση των μέσων ενημέρωσης στο χαρτί. Η επανάσταση του χρόνου είναι γεγονός – οι υπολογιστές και τα smartphones αλλάζουν τη ζωή μας ανά λεπτό. Στην ψηφιακή φύση του χρόνου, πολλά πράγματα θεωρούνται ξεπερασμένα. Η γερμανική εφημερίδα «Die Welt», έφτιαξε μια λίστα με όσα επέζησαν το 2010, αλλά το μέλλον τους είναι αβέβαιο:

1. Οι χειρόγραφες επιστολές
Ναι, όταν τις αναφέρουμε, μας πιάνει νοσταλγία. Στην εποχή του Διαδικτύου, στις μεταλλικές θυρίδες δύσκολα θα βρεις τέτοιες –μόνο λογαριασμοί και διαφημιστικά φυλλάδια φτάνουν. Η αγάπη εκφράζεται με SMS και e-mail. Οι άνθρωποι που ζούσαν στον προηγούμενο αιώνα, δεν θα το πίστευαν αν τους έλεγαν ότι τα γράμματα στα οποία μεταφέρονταν τα συναισθήματά τους, απειλούνται με εξαφάνιση λίγες δεκαετίες μετά.

2. Οι καρτ-ποστάλ
Παλιότερα, όταν οι άνθρωποι πηγαίνανε διακοπές έστελναν μια καρτ ποστάλ από όπου και αν βρίσκονταν: «Χαιρετίσματα από ...», «Ο καιρός είναι καλός....». Οι γραμμές αυτές τώρα μάλλον δεν λείπουν σε κανέναν. Αλλά σίγουρα υπάρχει κάποιος που θα ήταν ευτυχισμένος και θα του άρεσε να του γράψουν λίγες γραμμές με κανονική αλληλογραφία, αντί για την αποστολή μηνυμάτων ή την περιγραφή ταξιδιών στο Facebook.

3. Οι φωτογραφίες σε χαρτί
Κιτρινισμένες φωτογραφίες μωρών, αξέχαστες στιγμές... Ο καιρός που κρατάγαμε τις αναμνήσεις στα χέρια μας ανήκει στο παρελθόν. Πλέον τις εκδρομές μας και άλλες εμπειρίες τις κρατάμε σε… κάρτες μνήμης και σε υπολογιστές. Η παιδική ηλικία όσων γεννήθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα βρίσκεται κάπου στον ψηφιακό χώρο…

4. Τα λεξικά
Παλιότερα η γνώση βρισκόταν σε χιλιάδες σελίδες - ανάμεσα στα εξώφυλλα των βιβλίων και λεξικών, ταξινομημένη από το Α ως το Ω. Τώρα, όλα είναι στο διαδίκτυο και δεν χρειάζεται να αναζητάτε επί ώρες το νόημα μιας λέξης .

5. Τα μουσικά CDs
Οι αγαπημένοι μας καλλιτέχνες τώρα κάθονται στο ράφι και μαζεύουν σκόνη, επειδή έχουμε memory sticks και MP3 συσκευές. Η μουσική είναι τώρα φορητή και δεν κατέχει θέση στο σπίτι μας. Εξαιρέσεις αποτελούν κάποιοι νοσταλγοί και φανατικοί του παρελθόντος που μαζεύουν ακόμα δίσκους.

6. Τα σταθερά τηλέφωνα
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σταθερά τους τηλέφωνά, επειδή θεωρούν ότι είναι πιο ακριβά από το κινητό, και σίγουρα όχι τόσο βολικά. Το χτύπημα του τηλεφώνου στο σπίτι, δημιουργεί ορισμένα συναισθήματα, αλλά παρόλα αυτά θεωρούμε τα τηλεφωνικά καλώδια το πιο φρικτό και αφύσικο πράγμα που έχουμε στο σπίτι.

7. Οι συζητήσεις
Σε ένα φιλικό κύκλο πολύ συχνά ξεκινούν συζητήσεις για διάφορα θέματα, και μερικές φορές και καβγάδες, αλλά τον τελευταίο καιρό η Google έχει την απάντηση σε κάθε πρόβλημα. Μόνο μέσα από το κινητό μας που είναι πάντα μαζί μας, σε δευτερόλεπτα μπορούμε να τσεκάρουμε κάθε πληροφορία. Παραδείγματος χάριν - Wikipedia. Μερικές φορές οι άνθρωποι κάθονται και κοιτάζουν επίμονα τα smartphones τους, αντί να μιλούν μεταξύ τους. Ο κυβερνοχώρος μετατοπίζει την πραγματική μας «ζωντανή» ύπαρξη.

8. Το ξυπνητήρι
Εκεί που ήταν το ξυπνητήρι, τώρα είναι το κινητό μας, προσαρμοσμένο με προαιρετικό συναγερμό. Ο σημερινός άνθρωπος βγαίνει από το βαθύ ύπνο με ένα πολύ μοντέρνο τρόπο.

9. Ο δισδιάστατος κινηματογράφος
Στην επιθυμία του να μην παραμείνει παραμελημένος, ο κινηματογράφος αναζητά διάφορα καινούρια πράγματα και έτσι δημιούργησε τις 3D ταινίες. Ο δισδιάστατος κινηματογράφος του ΄50 και ΄60 τραβούσε τους ανθρώπους για να περνούν το χρόνο τους στις αίθουσες του σινεμά. Στα ΄80s βασικό ρόλο είχαν οι βιντεοκασέτες και τώρα τον πόλεμο κατά των πειρατικών αντίγραφων έρχεται να βοηθήσει το 3D.

10. Οι αληθινοί φίλοι
Σε μια εποχή κοινωνικών δικτύων, η λέξη «φίλος» έχει πολλές και διαφορετικές σημασίες και λιγότερη αξία. Η φιλία δημιουργείται κάνοντας κλικ και με την προσθήκη στη λίστα.

http://www.protothema.gr/

Σχόλια