Φωτοβολταϊκά και αιολικά: αναμένονται μεγάλες επενδύσεις το 2011


Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις που εκφράσθηκαν στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΕΛΕΤΑΕΝ σχετικά με την λειτουργία νέων έργων ΑΠΕ στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, καθώς προβλέπεται ότι η ισχύς τους θα προσεγγίσει τα 515 μεγαβάτ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energia.gr, η ωρίμανση αρκετών έργων αλλά και η εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 3851 για την ενίσχυση της καθαρής ενέργειας καθιστούν το 2011 μια πολύ καλή χρονιά για τις ΑΠΕ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, με βάση εκτιμήσεις που εκφράστηκαν στη διάρκεια στρογγυλής τραπέζης της ΕΛΕΤΑΕΝ, φέτος πρόκειται να πραγματοποιηθούν επενδύσεις της τάξης των 1,35 δισεκατομμυρίων ευρώ και να λειτουργήσουν έργα ισχύος 515 μεγαβάτ, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση ακόμη και με τις υψηλότερες επιδόσεις που έχουν επιτευχθεί σε ετήσια βάση στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε μάλιστα στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Παναγιώτης Χαβιαρόπουλος, ο οποίος παρουσίασε το έργο της νεοσύστατης Υπηρεσίας Α.Π.Ε., το 2011, οι επενδύσεις αναμένεται να προέλθουν από δύο κυρίως τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, καθώς και από τις απαραίτητα έργα αναβάθμισης του Συστήματος Μεταφοράς και των Δικτύων Διανομής

Σε ό,τι αφορά τα φωτοβολταϊκά, εκτιμάται ότι το 2011 θα εγκατασταθούν επιπλέον τουλάχιστον 200 MW, φτάνοντας τα 400 στο τέλος του έτους. Επίσης, υπό κατασκευή βρίσκονται αιολικά πάρκα ισχύος περίπου 300 MW, τα οποία αναμένεται να λειτουργήσουν μέσα στο 2011 και αντιστοιχούν σε ένα συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 450 εκατ. ευρώ.

Εκτός αυτού, αναμένονται περί τα 15 μεγαβάτ σε ισχύ από μικρά υδροηλεκτρικά καθώς και ένα μεγαβάτ από βιομάζα, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στα 2255 μεγαβάτ στο τέλος του έτους, έναντι 1736 μεγαβάτ πέρυσι.

econews

Σχόλια