Ο Έρωτας στα χρόνια του Facebook


Tο φλερτ στο Ιντερνετ είναι πλέον ζήτημα λίγων λεπτών, αφού υπάρχουν χιλιάδες sites όπου μπορεί να μπει κανείς και να ψάξει το ταίρι του. Ενας από τους πιο πολυσύχναστους αλλά και πιο μοντέρνους παγκοσμίως διαδικτυακούς τόπους γνωριμιών είναι το Facebook. Οι διάφορες εφαρμογές του αποτελούν τον νέο τρόπο για να φλερτάρει κάποιος.

Τα πλεονεκτήματα

Ενας εύκολος και ασφαλής τρόπος να δείξουμε σε κάποιον το ενδιαφέρον μας χωρίς να εκτεθούμε καθόλου. Εκεί που στην πραγματική επαφή ρισκάρουμε να αποκαλυφτεί ένα χαρακτηριστικό που προσπαθούμε με αγωνία να κρύψουμε, μια ατέλεια στην εμφάνισή μας ή το άγχος μας, στο Facebook μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από παιχνίδια, έξυπνα, χιουμοριστικά, αμφίσημα μηνύματα ή σχόλια στις φωτογραφίες των άλλων. Πίσω από την επίπλαστη εικόνα μιας οθόνης πολλοί εντοπίζουν την ιδανική κρυψώνα. Η ηλεκτρονική επικοινωνία διευκολύνει άτομα ντροπαλά, χωρίς εμπιστοσύνη στην εμφάνιση και την προσωπικότητά τους, να απελευθερωθούν. Είναι ευκολότερο να ανοίξουν την ψυχή τους, αφού οι συζητήσεις γίνονται εκ του ασφαλούς και αποκαλύπτουν συχνά μόνο όσα θέλουν για τον εαυτό τους, αποκρύπτοντας τα αρνητικά.

Ακόμα και μια απόρριψη, σε ηλεκτρονική μορφή, δεν έχει το ίδιο βάρος για τον ενδιαφερόμενο, αφού θεωρεί πως ο άλλος τον απέρριψε γιατί δεν κατάλαβε ποιος πραγματικά ήταν, και άρα δεν λαμβάνεται ως πλήγμα.

Στο Facebook ο κάθε χρήστης μπορεί να ορίσει τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, να προσδιορίσει αν βρίσκεται σε μια σχέση ή τι είδους σχέση είναι αυτή. Αποτέλεσμα αυτού είναι η δημιουργία συχνών εντάσεων ανάμεσα σε ζευγάρια, όταν ο ένας εκ των δύο δεν κάνει τη σχετική δήλωση της σχέσης του στο προφίλ του. Γενικότερα, το Facebook δίνει συχνά αφορμές για τσακωμούς, αφού τα αισθήματα της ζήλιας και του ανταγωνισμού βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στην παρουσία κάποιων πρώην ή γοητευτικών γνωστών και αγνώστων που προστέθηκαν πρόσφατα στη «λίστα των φίλων».

Εύκολος τρόπος να βρεις τους/τις πρώην σου

Πολύ συχνά άνθρωποι από το παρελθόν εμφανίζονται και ζητούν να μπουν στη λίστα των φίλων μας,

με διάθεση να μας προ(σ)καλέσουν να ζήσουμε αυτό που δεν ζήσαμε όταν έπρεπε. Κάποιοι χρησιμοποιούν το site για να μπορέσουν να επαναπροσεγγίσουν τον παλιό τους έρωτα που χάθηκε στον χρόνο. Kάποιοι άλλοι το χρησιμοποιούν για να κατασκοπεύουν τις κινήσεις της προηγούμενης σχέσης τους, προκειμένου να δράσουν ανάλογα.

Οι κίνδυνοι της διαδικτυακής ερωτικής δραστηριότητας

Μέσα από την ιδιαίτερη κοινωνικότητα του Facebook μαθαίνουμε προσωπικά στοιχεία γνωστών και φίλων, διαβάζουμε τι γράφουν για τους εαυτούς τους και διασκεδάζουμε βλέποντας τις προσεκτικά διαλεγμένες φωτογραφίες τους. Εκτός όμως από αυτό, μας δίνεται η δυνατότητα να παρατηρούμε τις προτιμήσεις αγνώστων και να βλέπουμε χαλαρές προσωπικές τους στιγμές μέσα από χιλιάδες άλμπουμ φωτογραφιών. Το να παρακολουθούμε, στην ουσία, μέσα από την κλειδαρότρυπα τη ζωή των άλλων είναι μια μορφή ηδονοβλεπτισμού. Η επιθυμία να το κάνουμε αυτό όλο και περισσότερο μοιάζει να παίρνει διαστάσεις εθισμού.

Παράλληλα, πολλές φορές ακόμα και οι φίλοι μας φαίνεται να λειτουργούν ασυνείδητα σαν «Μεγάλος Αδελφός», δημοσιοποιώντας προσωπικά μας στοιχεία και φωτογραφίες για τα οποία ούτε καν έχουμε ρωτηθεί και, το χειρότερο, ούτε μπορούμε να τα «κατεβάσουμε» αν το θελήσουμε. Iσως η σημαντικότερη απειλή του Διαδικτύου είναι πως μπορεί να γίνει παγίδα των προσωπικών μας δεδομένων, συχνά χωρίς να μπορούμε να το ελέγξουμε.

Πέρα από αυτό, πολλοί μέσα στο Διαδίκτυο υποδύονται ρόλους και πλάθουν ένα πλασματικό πρόσωπο που συνήθως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ενα πλαστό προφίλ μπορεί να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες και προσδοκίες που θα γκρεμιστούν στην από κοντά γνωριμία, αφού οι σχέσεις που δημιουργούνται μέσα από μια τέτοια διαδικασία στηρίζονται συχνά στην εξιδανίκευση. Σίγουρα η διαδικτυακή επαφή και προσέγγιση είναι ευκολότερη, αφού απουσιάζει το άγχος της προσωπικής επαφής, αλλά μόνο όταν γνωρίσουμε κάποιον από κοντά μπορούμε να αποκτήσουμε μια πραγματική εικόνα για τι είδους άνθρωπος είναι. Μέσω Διαδικτύου δεν μπορούμε να διακρίνουμε αν κάποιος μας λέει την αλήθεια από τη στιγμή που απουσιάζουν βασικά στοιχεία της επικοινωνίας –κυρίως μη λεκτικά-, όπως η έκφραση του προσώπου, ο τόνος της φωνής κ.ά. Μόνο η άμεση επαφή δίνει τη δυνατότητα να εκτιμήσουμε και να αξιολογήσουμε τη συμπεριφορά του ανθρώπου που έχουμε απέναντί μας.

Απο τον Ζήση Παπαθανασίου, επίκουρο καθηγητή Γυναικολογίας, σεξολόγο και διευθυντή του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Σχόλια