Τα 10 μεγαλύτερα έργα ΑΠΕ στον κόσμο


Η θεωρία πίσω από το φιλόδοξο και μακροπρόθεσμο σχέδιο Desertec είναι ότι η έρημος της Βορείου Αφρικής δέχεται ήδη τόσο πολλή αδιάλειπτη ενέργεια από τον Ήλιο, ώστε να μπορεί να καλύψει με ευκολία τις ανάγκες της Ευρώπης, αρκεί να την εκμεταλλευτεί. Για τον σκοπό αυτό, μεγάλοι όμιλοι της Γερμανίας και άλλων χωρών αποφάσισαν να προχωρήσουν βήμα-βήμα το σχέδιο Desertec, που προβλέπει την τοποθέτηση ηλιοθερμικών πάρκων στην Σαχάρα και τη μεταφορά της ενέργειας στην Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων υψηλής τάσης.

Επίσης, το σχέδιο περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό χωρών στη Βόρεια Αφρική και την ευρύτερη Μεσόγειο, γεγονός που σύμφωνα με τους Ευρωπαίους, θα οδηγήσει σε θέσεις εργασίας για τις χώρες αυτές και μικρότερη μετανάστευση.

Το κόστος του Desertec εντυπωσιάζει, καθώς υπολογίζεται σε 500 δις δολάρια σε βάθος 40 ετών.

2. Το Desertec της Αυστραλίας



Με την ίδια ακριβώς λογική, η Αυστραλία θα μπορούσε να είναι για την Ασία ότι η Σαχάρα για την Ευρώπη: Μια πηγή καθαρής και φθηνής ενέργειας. Άλλωστε, οι κλιματικές συνθήκες και η ηλιοφάνεια είναι αντίστοιχες με αυτές της Βόρειας Αφρικής. Το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να στοιχίσει συνολικά 2,5-3 τρις δολάρια, φυσικά σε βάθος πολλών δεκαετιών.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου θεωρούν ότι το κόστος μπορεί να μειωθεί εφόσον οι προσπάθειες συνδυαστούν με την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου και των αγωγών που θα το ενώσουν με την Ασία.

3. Η Τρίτη Φάση Ανάπτυξης των Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων της Βρετανίας



Η Βρετανία σκοπεύει να εγκαταστήσει 40 γιγαβάτ υπεράκτιων αιολικών στο μέλλον, από τα οποία τα 25 γιγαβάτ θα είναι έτοιμα ως το 2020, όταν θα ολοκληρωθεί ο τρίτος γύρος ανάπτυξης των έργων αυτών. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή των πάρκων, την υποθαλάσσια σύνδεσή τους με το δίκτυο, αλλά και την υπογραφή μεγάλων συμβολαίων με τους κατασκευαστές.

4. Το Αιολικό Πάρκο των 20 Γιγαβάτ της Κίνας



Σήμερα, το μεγαλύτερο χερσαίο αιολικό πάρκο είναι το Ροσκόε του Τέξας, με ισχύ 780 μεγαβάτ. Ως το 2020 όμως, το πάρκο Τζιουγκουάν της Κίνας αναμένεται να φτάσει τον απίστευτο αριθμό των 20.000 μεγαβάτ, έναντι ενός κόστους κοντά στα 15-20 δις ευρώ. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2009 και θα προχωρήσει σε στάδια μέσα στην δεκαετία που διανύουμε. Επίσης, υλοποιείται ένα δίκτυο των 750 κιλοβόλτ για να μεταφέρει την ενέργεια προς τις ανατολικές ακτές της χώρας, όπου βρίσκονται τα μεγάλα αστικά κέντρα.

5. Το Φράγμα των 7,5 Μιλίων που Θα Παράγει Ενέργεια



Η Βρετανία εξετάζει διαφορετικά σχέδια για να κατασκευάσει ένα φράγμα στην περιοχή Σέβερν, μήκους 7,5 μιλίων, το οποίο θα κρατάει την παλίρροια και θα την χρησιμοποιεί για να παράγει 8,6 γιγαβάτ καθαρής ενέργειας.

Πέρυσι, μια επίσημη μελέτη ανέφερε ότι το σχέδιο των 30 δις λιρών δεν αποτελεί «στρατηγική προτεραιότητα», αλλά δεν απέκλεισε την υλοποίησή του σε μια μετέπειτα φάση.

6. Το Σχέδιο Παλιρροϊκής Ενέργειας της Κορέας



Το 2015 αναμένεται να είναι έτοιμο το σχέδιο Wando Hoenggan στις ακτές της Νότιας Κορέας, με τη συμμετοχή της βρετανικής Lunar Energy και της κορεατικής Midland Power Company. Το κόστος ανέρχεται σε 820 εκατ. δολάρια και θα περιλαμβάνει 300 γεννήτριες που θα τοποθετηθούν στον πυθμένα, βάρους 2.500 τόνων η καθεμία.

7. Το Υδροηλεκτρικό Φράγμα Τσανγκπό-Βραχμαπούτρα



Σήμερα, το υδροηλεκτρικό φράγμα των τριών ποταμών στην Κίνα παράγει 14,1 γιγαβάτ και είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο. Όμως, το φράγμα Τσανγκπό-Βραχμαπούτρα προορίζεται να παράγει 38 γιγαβάτ και να είναι το διπλάσιο σε μέγεθος. Μιλάμε για μια παραγωγή ενέργειας όσο καλύπτει το μισό βρετανικό εθνικό δίκτυο. Πάντως, το συγκεκριμένο έργο αντιμετωπίζει την κατακραυγή από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, με αποτέλεσμα να μην είναι βέβαιο το μέλλον του.

8. Γεωθερμία



Στον τομέα της γεωθερμίας, η κλίμακα είναι μικρότερη, αλλά και πάλι υπάρχουν ενδιαφέροντα έργα ανά τον κόσμο, όπως αυτό στη Βόρεια Σουμάτρα, ύψους 800 εκατ. δολαρίων, το οποίο ξεκίνησε πέρυσι από την Medco Energy International. Η ισχύς θα φτάσει τα 330 μεγαβάτ, αλλά και πάλι το μεγαλύτερο έργο παγκοσμίως στη γεωθερμία κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1970 στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και έφτανε τα 2 γιγαβάτ.

9. Το Μεγαλύτερο Ηλιοθερμικό του Κόσμου στο Λας Βέγκας



Στο Λας Βέγκας, το ηλιοθερμικό πάρκο Ivanpah, ισχύος 370 μεγαβάτ, έχει λάβει ήδη άδεια και υλοποιείται από την BrightSource Energy. Το πάρκο θα αποτελείται από 347.000 ηλιοστατικά κάτοπτρα, τα οποία θα επικεντρώνουν τις ακτίνες του ηλίου σε ειδικούς πύργους, παράγοντας ατμό και ηλεκτρισμό.

10. Ο Πυρηνικός Σταθμός Kashiwazaki-Kariwa



Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να μην θεωρείται ΑΠΕ, αλλά και πάλι αποτελεί μια καθαρότερη λύση από τους λιγνιτικούς σταθμούς. Στα πλαίσια αυτά, ο πυρηνικός σταθμός Kashiwazaki-Kariwa της Ιαπωνίας λειτουργεί από το 1997 με ισχύ 8 γιγαβάτ. Κατά τον τελευταίο σεισμό στην Ιαπωνία, η μονάδα δεν επηρεάστηκε και συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά.


http://www.michanikos.gr/

Σχόλια