«Think Green» για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις


Ο κύριος στόχος του προγράμματος «Think Green» το οποίο χρηματοδοτείται από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και υλοποιείται από το ΕΒΕΑ, είναι η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της λειτουργίας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση σε αυτές που έχουν έδρα σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές.

Το έργο εστιάζει στις ΜμΕ μέλη του ΕΒΕΑ που δραστηριοποιούνται στους κλάδους: (Α) Χονδρικό – Λιανικό Εμπόριο, και (Β) Κατασκευές, με έμφαση σε αυτές που έχουν έδρα σε υποβαθμισμένες αστικές περιοχές.

Πρόκειται για κλάδους με μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, των οποίων οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη λειτουργία τους δεν έχουν αποτιμηθεί στο παρελθόν σε ευρεία κλίμακα – ιδιαίτερα σε εθνικό επίπεδο – και οι οποίες εκτιμάται ότι είναι σημαντικές.

- Σε ότι αφορά στις κατασκευές, αξίζει να αναφερθεί ότι τα κτίρια ευθύνονται για το 45% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη ενώ σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις των δραστηριοτήτων του κλάδου στη μόλυνση του περιβάλλοντος.

- Σε ότι αφορά στο εμπόριο αυτό συνδέεται με μία σειρά από περιβαλλοντικά ζητήματα όπως απόβλητα (συσκευασίες, ηλεκτρικού – ηλεκτρονικού εξοπλισμού, μπαταρίες), ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξοικονόμηση, καταναλωτικά και παραγωγικά πρότυπα (οικολογική και ενεργειακή πιστοποίηση προϊόντων, κλπ.), μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Το έργο αυτό περιλαμβάνει τις εξής τέσσερις δράσεις:

Δράση 1: Πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης επιχειρήσεων μελών του ΕΒΕΑ.

Στόχος είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών από τις ΜμΕ που ανήκουν στην Ομάδα – Στόχο του έργου για εφαρμογή πρακτικών που θα επιφέρουν μείωση των επιπτώσεων στο περιβάλλον από τη λειτουργία τους, όπως οι ακόλουθες: (α) εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, (β) εξοικονόμηση θερμικής ενέργειας, (γ) μείωση κατανάλωσης χαρτιού, (δ) ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών, (ε) υιοθέτηση πιστοποιημένου Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης – Προώθηση οικολογικών προϊόντων – οικολογικές προμήθειες.

Δράση 2: Δημιουργία Δικτύου «Πράσινων Επιχειρηματικών Αγγέλων» (Green Business Angels)

Στόχος είναι η δημιουργία και ανάπτυξη μητρώου εμπειρογνωμόνων βασισμένου στα πρότυπα και τις αρχές λειτουργίας και δραστηριοποίησης των επιχειρηματικών αγγέλων που θα παρέχουν συμβουλευτική υποστήριξη σε ΜμΕ αναφορικά με περιβαλλοντικά θέματα (π.χ. υποστήριξη στην υιοθέτηση πιστοποιημένου Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κ.α.).

Δράση 3: Περιβαλλοντικό mentoring

Η συγκεκριμένη δράση αφορά στην αξιοποίηση της εμπειρίας από επιχειρήσεις που έχουν ήδη υψηλή περιβαλλοντική επίδοση (όχι απαραίτητα ΜμΕ) προς ΜμΕ που εισάγονται για πρώτη φορά στην έννοια της περιβαλλοντικής διαχείρισης. Ο βασικός στόχος είναι η παροχή βοήθειας προς τον εκπαιδευόμενο (mentee) για την επίτευξη και διατήρηση συμμόρφωσης προς τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις καθώς και την βελτίωση της περιβαλλοντικής του επίδοσης μέσω υιοθέτησης καλών πρακτικών.

Ήδη για το σκοπό αυτό, το Επιμελητήριό συγκρότησε, μετά από αξιολόγηση υποψηφίων, σώμα 17 μεντόρων οι οποίοι κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου- Απριλίου 2011 υλοποίησαν την εκπαίδευση στελεχών ΜμΕ μελών του Επιμελητηρίου που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής, ενώ για τον ίδιο σκοπό ανέπτυξε και σχετικό εκπαιδευτικό πακέτο που έχει αναρτηθεί στην διαδικτυακή πύλη για το Think Green.

Δράση 4: Δημιουργία και ανάπτυξη διαδικτυακής πύλης: «Πράσινη Πύλη των ΜμΕ»

Στην πύλη αυτή αναρτώνται τα αποτελέσματα και οι μελέτες του έργου.

Παράλληλα, η πύλη υποστηρίζει τη λειτουργία του Δικτύου των «Πράσινων Επιχειρηματικών Αγγέλων».

Ως προς τις μεθόδους, τα καινοτομικά στοιχεία του έργου αφορούν:

• Στην ανάπτυξη του δικτύου των Πράσινων Επιχειρηματικών Αγγέλων και στον προσδιορισμό του τρόπου λειτουργίας του, όπως: μελέτη για την ίδρυση και λειτουργία ενός δικτύου επιχειρηματικών αγγέλων ειδικευμένων σε περιβαλλοντικά θέματα-χρηματοδότηση, σύνθεση στελεχών, εκπαίδευση αγγέλων, ενημέρωση επιχειρηματιών στην Ελλάδα κ.ά.

• Στη δημιουργία μοντέλων Mentoring για ΜμΕ αναφορικά με περιβαλλοντικά θέματα.

• Στην εκπαίδευση έμπειρων και καταξιωμένων στελεχών σε μεθόδους Mentoring.

• Στην ανάπτυξη καινοτόμου εκπαιδευτικού συμβατικού και ψηφιακού υλικού Mentoring, για την εκπαίδευση μεντόρων και ΜμΕ.

• Στη διάδοση των δράσεων και αποτελεσμάτων του έργου σε επιχειρηματίες της ομάδας στόχου και όχι μόνο.

Πηγή EBEA

econews

Σχόλια