Χρωστάει το Δημόσιο 6 δισ. ευρώ στους ιδιώτες


Το κράτος δε μπορεί να πληρώσει τα χρέη του σε ιδιώτες, παρότι το Μνημόνιο και η Τρόικα πιέζουν την κυβέρνηση να μην καθυστερεί τις πληρωμές αυτές πάνω από 90 μέρες το πολύ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το απλήρωτο χρέος του δημοσίου προς τρίτους, το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου , κατέγραψε οριακή μόλις μείωση, στα 6,1 δισ. ευρώ από 6,2 δισ. ευρώ τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, βάσει των στοιχείων που υπέβαλε το σύνολο, σχεδόν, των φορέων της γενικής κυβέρνησης (810 από τους 847 συνολικά που ελέγχονται από την κυβέρνηση)

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών τα περισσότερα χρέη εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, ύψους 2,54 δισ. ευρώ. Ακολουθούν τα νοσοκομεία με χρέη 1,7 δισ. ευρώ (εκ των οποίων μόνο τα 120 εκατ. ευρώ είναι παλαιές οφειλές). Οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν 738 εκατ. ευρώ και τα λοιπά νομικά πρόσωπα 206,9 εκατ. ευρώ.

Ως προς την κεντρική κυβέρνηση τα περισσότερα "φέσια" εμφανίζονται στα υπουργεία Άμυνας και Υποδομών. Συγκεκριμένα, τα υπουργεία οφείλουν 892 εκατ. ευρώ, εκ των Σημειώνεται ότι παρά τις κυβερνητικές απειλές για λουκέτα σε όσους οργανισμούς δεν αποτελούν οικονομικά στοιχεία στο υπουργείο οικονομικών 7 ασφαλιστικά ταμεία που δε δίνουν λογαριασμό, 2 ΔΕΚΟ και αρκετά μικρά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που δε δίνουν αναφορά στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης στο τετράμηνο ανήλθε στα 9,97 δισ. ευρώ από 7,3 δισ. στο τρίμηνο, εκ των οποίων το πρωτογενές έλλειμμα ανέρχεται στα 5,97 δισ. από 4 δισ. ευρώ στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου.

Σχόλια