Μειώνεται κατά 26 δισ. το δημόσιο χρέος


Στην επισήμανση ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου μειώνει το δημόσιο χρέος κατά 26,1 δισεκατομμύρια ευρώ – ήτοι κατά 12% του ΑΕΠ – προέβη ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δικαιώθηκε η στρατηγική που ακολούθησε σε διάφορα στάδια η Ελλάδα, ξεκινώντας από την αποφυγή της χρεοκοπίας και φτάνοντας σήμερα σε ένα βιώσιμο χρέος, στην πλήρη διασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας έως το 2020 καθώς και στην ελάφρυνση του βάρους για κάθε ελληνική οικογένεια.

«Διαπραγματευθήκαμε σκληρά, βάσει σχεδίου, για να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα, για να μη ζήσει η ελληνική οικογένεια τις συνέπειες μιας χρεοκοπίας», είπε ο πρωθυπουργός. «Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί το μέγεθος της προσπάθειας», είπε, επισημαίνοντας τη διαφορά του τελικού κειμένου των συμπερασμάτων της συνόδου από τις αρχικές προβλέψεις.

Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι με τη συμφωνία:

-Διπλασιάζεται στα 40 χρόνια ο συνολικός χρόνος αποπληρωμής του χρέους
-Το μέσο κόστος εξυπηρέτησης πέφτει κάτω από 5%.
- Δίνεται η δυνατότητα επαναγοράς δημόσιου χρέους από τον EFSF.
- Με την ανταλλαγή ομολόγων με νέα 30ετούς διάρκειας που φέρουν την εγγύηση του EFSF, μειώνεται κατά 26 δισ. το χρέος της Ελλάδας.
-Διασφαλίζεται η παροχή ρευστότητας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
- Έως το 2016, ελαφραίνεται κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, επεσήμανε πως δημιουργούνται οι προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης για την οικονομία της χώρας, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων στο μέλλον.

«Αντίθετα, εφαρμόζοντας το πρόγραμμά μας, θα μπορέσουμε να πετύχουμε ελάφρυνση των πολιτών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.



http://www.protothema.gr

Σχόλια

  1. Μειώνεται κατά 26 δισ. το δημόσιο χρέος >> ΧΕΣΤΗΚΕ Η ΦΑΤΜΕ ΣΤΟ ΓΥΑΛΙ ΤΖΑΜΙ . ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ , ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ , ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ .-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς στην Ελλάδα, άλλος τρώει, άλλος πίνει και άλλος πληρώνει τον λογαριασμό.

    Δεν υπάρχει πλέον ήθος.Οκ ρε φίλε έκλεψες(εσυ και οι υπόλοιποι), μην μας δουλεύεις κατάμουτρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας παρακαλούμε να είναι κόσμια και χωρίς ύβρεις. Όλες οι γνώμες είναι ελεύθερες.
Περιμένουμε την δική σας....