'Έφυγε" σε ηλικία 89 ετών o Μιχάλης Κακογιάννης...

Νωρίς τα ξημερώματα έφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Κακογιάννης σε ηλικία 89 ετών.

Ο μεγάλος σκηνοθέτης είχε εισαχθεί πριν από μερικές ημέρες στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, ενώ οι εξετάσεις έδειξαν πως είχε υποστεί οξύ στεφανιαίο επεισόδιο.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, στις 11 Ιουνίου του 1922, και σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Το 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στην  Αγγλία ως ηθοποιός, ενώ το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το έκανε το 1954 στην Ελλάδα με το «Κυριακάτικο Ξύπνημα», με πρωταγωνιστές την Έλλη Λαμπέτη και τον Δημήτρη Χορν. Ακολούθησε μία λαμπρή καριέρα με ταινίες που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα, όπως η «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα», το «Τελευταίο ψέμα», η τριλογία του: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς».

Το 2004, ο Μιχάλης Κακογιάννης συνέστησε το κοινωφελές ίδρυμα με την επωνυμία «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης», με σκοπό τη μελέτη, υποστήριξη και διάδοση των τεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου, καθώς και την καταγραφή και διαφύλαξη των δημιουργημάτων των τεχνών αυτών, ενώ το φθινόπωρο του 2009 λειτούργησε το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος που βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 206, στον Ταύρο.

yupi.gr

Σχόλια