«Η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο το ευρώ!»


Η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα απειλεί πλέον ολόκληρη της ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί και να χρηματοδοτήσει το χρέος της» αναφέρει σε συνέντευξή του στην έκδοση της Παρασκευής της Westdeutsche Allgemeine Zeitung. «Όμως» συνεχίζει, «για την ώρα οι αγορές εγείρουν αμφιβολίες για το αν η ελληνική κυβέρνηση θα το καταφέρει. Αυτή η κρίση εμπιστοσύνης που προκάλεσε η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο πλέον ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ. Γι' αυτό θα πρέπει να προσεγγίσουμε το πρόβλημα με πειστικό τρόπο».

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τονίζει ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία αναζήτησης λύσεων. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν υπό τη πίεση της κρίσης, θα ήταν λύση η επαναγορά μέρος του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του. «Δεν θέλω να μπω τώρα σε εικοτολογίες για το πώς θα λύσουμε το πρόβλημα» είπε. «Συμφωνήσαμε στο Eurogroup ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε γρήγορα λύσεις, που τώρα επεξεργάζονται οι ομάδες εργασίας για το ευρώ. Μετά θα δούμε ποιες εναλλακτικές υπάρχουν».

Ο Σόιμπλε επανέλαβε την αντίθεσή του στην πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων. «Θα ήταν λάθος. Οι χώρες χρειάζονται ένα κίνητρο για να κάνουν καλή διαχείριση των δημοσιονομικών τους, κι αυτό το κίνητρο είναι τα υψηλά επιτόκια, που πρέπει να πληρώνει μια καταχρεωμένη χώρα. Αν δεν υπήρχαν, θα οδηγούσε στην απώλεια εμπιστοσύνης απέναντι στο ευρώ, το κοινό νόμισμα δεν έχανε τη σταθερότητά του. Άρα (τα ευρωομόλογα) δεν μπορεί να είναι η λύση».

http://www.protothema.gr/

Σχόλια