Τι γυρεύει ο αρχηγός της CIA στην Άγκυρα


  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΗ
    Ανταπόκριση: Λουκιανός Κάλλιμπαν

Αιφνίδια και αρχικά μυστική επίσκεψη στην Άγκυρα έκανε ο νέος αρχηγός της CIA, στρατηγός Ντέιβιντ Πέτρεους.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών είχε συνομιλίες με την στρατιωτική ηγεσία της χώρας, ενώ στο περιθώριο των επαφών του είδε και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, ενημέρωσε την Άγκυρα για τις λεπτομέρειες της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και εξέφρασε την εκτίμηση του για τον ρόλο που, κατά την εφημερίδα, έπαιξε η Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Radikal, συζήτησε με τους Τούρκους αξιωματούχους τις εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράν , καθώς και την πάλη κατά του δικτύου της Al Queda στην Τουρκία. Ακόμα, εξετάστηκαν τρόποι ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας στην πάλη κατά της τρομοκρατίας.

Σχέδιο τουρκο-ϊσραηλινής συνεργασίας

Όλος ο Τύπος αναφέρεται σε σχέδιο συμφωνίας για την εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, που υποστηρίζεται οτι προωθείται με παρότρυνση των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε ένα σχέδιο, το οποίο έχει λάβει την έγκριση του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Υπολείπεται, λένε, η έγκριση του πρωθυπουργού του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νεντανιάχου. Πάντως πηγή του τούρκικου ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι η Τουρκία δεν θα ικανοποιηθεί με την λέξη “sorry” (συγνώμη) και θα επιμείνει στη χρησιμοποίηση της λέξης “apology” (απολογία) αναφορικά με την επίθεση στο σκάφος Mavi Μarmara.

http://www.newsbomb.gr/


Σχόλια