Ανεξάρτητη Αρχή για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος


Η κυβέρνηση προκειμένου να διασώσει τη χαμένη τιμή των πολιτικών προχωρεί σε μία ρήξη με το παρελθόν: συστήνει ανεξάρτητη Αρχή, ο επικεφαλής της οποίας θα επιλέγεται από τα 3/5 της Βουλής, που θα αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών προσώπων.

Η ανεξάρτητη Αρχή που δεν θα έχει καμία σχέση με την υφιστάμενη επιτροπή ελέγχου του «πόθεν έσχες» των βουλευτών, όπως προβλέπεται στη νομοθετική ρύθμιση για το πολιτικό χρήμα, την οποία θα δώσει σύντομα προς διαβούλευση στα κόμματα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδης, θα διαθέτει ισχυρό υποστηρικτικό μηχανισμό.

Η ανεξάρτητη Αρχή θα έχει τη δυνατότητα, μεταξύ των άλλων, να κάνει «φύλο και φτερό» τα βιβλία των πολιτικών κομμάτων, να παρακολουθεί τη διαδρομή του «μαύρου» πολιτικού χρήματος, να ανοίγει και να ελέγχει τραπεζικούς λογαριασμούς κομμάτων και φυσικών προσώπων σε βάρος των οποίων υπάρχουν υπόνοιες για παράνομες χρηματοδοτήσεις, να ξεσκονίζει τις προεκλογικές δαπάνες των υποψηφίων, να αποτιμά ακόμη και το κόστος των προεκλογικών συγκεντρώσεων και των διαφημιστικών σποτ και να ανακαλύπτει τα παράνομα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών προσώπων μέσα από τον αναδρομικό επανέλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες».

«Είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουμε να ανορθώσουμε το κύρος του πολιτικού κόσμου που έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα στην παρούσα συγκυρία», λέει κυβερνητικό στέλεχος προς «Το Βήμα». «Δεν μπορεί σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία, ακόμη και πρωθυπουργοί να κάθονται στο σκαμνί για υποθέσεις διαφθοράς και στην Ελλάδα να σφυρίζουμε αδιάφορα».

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και το «πόθεν έσχες» των πολιτικών που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εσωτερικών, περιλαμβάνει 70 ρυθμίσεις, οι οποίες από κοινού με το νέο σύστημα ανάδειξης των βουλευτών, αλλάζουν ριζικά τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος στη χώρας μας.

Επιδίωξη της κυβέρνησης, στελέχη της οποίας έχουν αρχίσει παρασκηνιακές συζητήσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι οι νέες ρυθμίσεις να τύχουν ευρείας συναίνεσης. Δεν αποκλείεται μάλιστα να τεθούν υπό την άμεση έγκριση του λαού με δημοψήφισμα τον προσεχή Νοέμβριο, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και της σχετικής συζήτησης στη Βουλή.

Μεταξύ των 70 αλλαγών, περιλαμβάνονται, κατ΄ αρχάς, η μείωση του συνόλου της κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων (τακτική, εκλογική και για χρηματοδότηση για επιμορφωτικού λόγους) κατά 20% ή 25%, ανάλογα με την απόφαση που θα λάβουν οι εκπρόσωποι της Διακομματικής Επιτροπής.

Ονομαστικές αποδείξεις αντί για κουπόνια
Τα πολιτικά κόμματα θα υποχρεούνται ταυτόχρονα να τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας, να γνωστοποιούν όλες τις πηγές χρηματοδότησής τους («κάθε ευρώ που φθάνει στα κομματικά ταμεία θα έχει ονοματεπώνυμο»), να αναρτούν σε ειδική ηλεκτρονική βάση δεδομένων τους χρηματοδότες τους, να διακινούν όλα τα ποσά τους μέσω ειδικού τραπεζικού λογαριασμού και να αντικαταστήσουν τα «περιβόητα κουπόνια» με αποδείξεις θεωρημένες από τις κατά τόπους ΔΟΥ.

Η κρατική χρηματοδότηση, από την άλλη πλευρά, δεν θα μειωθεί μόνον, αλλά θα αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού των ποσών που δικαιούνται από το κράτος κάθε κόμμα. Γι΄αυτό το θέμα η κυβέρνηση υιοθέτησε το «γερμανικό μοντέλο» που αποβλέπει στην ενδυνάμωση των σχέσεων των πολιτικών κομμάτων με την κοινωνία.

Έτσι, η χρηματοδότηση των κομμάτων δεν θα εξαρτάται μόνον από τα ποσοστά που έλαβαν στις (τελευταίες) εκλογές, αλλά και από τα ίδια έσοδα τα οποία διασφαλίζουν. Δηλαδή, τα κόμματα που έχουν αυξημένα έσοδα από τα μέλη και τους οπαδούς τους, που σημαίνει ότι έχουν αυξημένη πρόσβαση στην κοινωνία, θα λαμβάνουν υψηλότερη χρηματοδότηση.

Με τις νέες ρυθμίσεις καθιερώνεται και «μηχανισμός οικονομικής εξυγίανσης» των κομμάτων, τα οποία, με εξαίρεση το ΛΑΟΣ, έχουν υποθηκεύσει για δάνεια που έχουν λάβει από τις τράπεζες την κρατική επιχορήγηση ως το 2019.

«Θα απαγορεύεται δια ροπάλου να υποθηκεύεται η κρατική επιχορήγηση», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. «Κι αυτό γιατί αποτελεί, κατ΄αρχήν, επισφάλεια.

Δεύτερον, είναι ένα είδος ύποπτης συναλλαγής με τις τράπεζες. Με ποιο δικαίωμα οι τράπεζες αποδέχονται να υποθηκεύεται η κρατική επιχορήγηση όταν δεν είναι βέβαιον ότι θα την λαμβάνουν τα κόμματα, όταν το κράτος δεν μπορεί να «βεβαιώσει» ότι θα συνεχίσει να τη τη χορηγεί και όταν ουδείς ξέρει αν το κόμμα που τη λαμβάνει θα υπάρχει στο μέλλον;».

Η κατάσταση αυτή δεν δημιουργεί όμως μόνον «ύποπτες συναλλαγές» με τις τράπεζες, αλλά εκτρέφει και την αδιαφανή διαχείριση των χρημάτων που προέρχονται από δανεισμό. Ουδείς γνωρίζει, μ΄άλλα λόγια, πού διοχετεύουν τα πολιτικά κόμματα τα τραπεζικά δάνεια, ενώ με το νέο θεσμικό πλαίσιο θα υποχρεούνται να δικαιολογούν κάθε ευρώ που ξοδεύουν από την κρατική επιχορήγηση.

Μαχαίρι στις προεκλογικές δαπάνες
Προκειμένου όμως τα πολιτικά κόμματα να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των τραπεζών, καθώς θα υπάρχει ρητή διάταξη ότι το κράτος δεν θα αναλάβει σε καμία περίπτωση την εξόφληση, έστω και μέρους, των δανείων τους, μπαίνει βαθιά το μαχαίρι στις προεκλογικές τους δαπάνες.

Ως πρώτο μέτρο είναι η απαγόρευση της μετακίνησης των ετεροδημοτών, γεγονός που εκτιμάται ότι θα επιδράσει καταλυτικά στο «μέγα πλήθος και μέγα πάθος», των συγκεντρώσεων.

Δεύτερον, θα γίνεται αποτίμηση του κόστους των κεντρικών συγκεντρώσεων των κομμάτων - μικροφωνικές εγκατάσεις, μετακινήσεις κ. λπ

Τρίτον, το κράτος θα πάψει να εξοφλεί - έστω και έμμεσα - προς τα ιδιωτικά κανάλια τον «δωρεάν» χρόνο που διαθέτουν για την προβολή των πολιτικών κομμάτων.

Τέταρτον, θα υπάρξει κατάργηση των γιγανοαφισσών και δραστικός περιορισμός των τηλεοπτικών σποτ.

Πέμπτον, θα μειωθεί σημαντικά το όριο των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων και των πολιτικών κομμάτων, οι οποίες, σε συνδυασμό και με την αλλαγή του τρόπου ανάδειξης των βουλευτών, εκτιμάται ότι θα «εξαφανίσουν» ουσιαστικά τους υποψήφιους από τα μπαλκόνια και τα τηλεοπτικά παράθυρα.

Επισφράγισμα αυτών των μέτρων θα είναι η υποχρέωση που θα έχουν τα πολιτικά κόμματα και οι υποψήφιοι να αναρτούν στο Διαδίκτυο τα έσοδα και τις δαπάνες τους κατά την προεκλογική περίοδο, που θα ελέγχονται από την ανεξάρτητη Αρχή για το πολιτικό χρήμα. Τυχόν παραβάσεις θα έχουν ως συνέπεια την έκπτωση από το βουλευτικό αξίωμα.

Από την ανεξάρτητη Αρχή, στην οποία θα υπαχθεί ουσιαστικά και η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που θα αλλάξει σύνθεση, έτσι ώστε να μην έχουν την πλειοψηφία οι βουλευτές, θα πραγματοποιείται και ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» των βουλευτών. Ο έλεγχος θα έχει αναδρομική ισχύ, μια αναδρομική ισχύ που θα επεκτείνεται ακόμη και στα συγγενικά πρόσωπα των πολιτικών προσώπων, με στόχο να εντοπίζονται οι πηγές πλουτισμού. Τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία θα εντοπίζονται παράνομες πηγές πλουτισμού, θα εκπίπτουν από τα αξιώματά τους, ενώ θα χάνουν ακόμη και τα περιουσιακά τους στοιχεία.


http://www.tovima.gr

Σχόλια