Πλησιάζει ο τυφώνας Αϊρίν τη Νέα Υόρκη!

Απειλητικά, αφήνοντας νεκρούς και συντρίμμια στο πέρασμά του, πλησιάζει ο τυφώνας Αϊρίν τη Νέα Υόρκη, την πόλη που «δεν κοιμάται ποτέ» και τώρα μοιάζει με πόλη-φάντασμα.

Η μεγαλoύπολη των ΗΠΑ και κατά πολλούς ο «ομφαλός της γης», έρμαιο στα στοιχεία της φύσης, εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους μετά την προειδοποίηση του δημάρχου ώστε να παραμείνουν στο σπίτι όσοι δεν απομακρύνθηκαν.

Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν διακοπεί, τα αεροδρόμια έχουν κλείσει, και η Νέα Υόρκη, όπου ο κόσμος είναι πάντα στους δρόμους τα σαββατόβραδα, έμοιαζε νεκρή πόλη. Στο Μανχάταν τα μπαρ και τα εστιατόρια ήταν κλειστά, οι παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ ακυρώθηκαν και οι ορδές των τουριστών που γεμίζουν την Τάιμς Σκουέαρ δεν ήταν εκεί.

Πολλά καταστήματα τοποθέτησαν φύλλα κοντραπλακέ για να προστατεύσουν τις βιτρίνες τους και εκατομμύρια νεοϋορκέζοι κλείστηκαν στα σπίτια τους. 370.000 άνθρωποι εκκένωσαν τα σπίτια τους μετά την εντολή του δημάρχου Μπλούμπεργκ, κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν στην αμερικανική μεγαλούπολη. Αρκετοί εγκατέλειψαν την πόλη, άλλοι αναζήτησαν καταφύγιο σε συγγενείς τους, σε ξενοδοχεία και στα κέντρα υποδοχής που άνοιξε ο δήμος.

Στο Νιου Τζέρσεϊ, πάνω από 1 εκατ. πολίτες απομακρύνθηκαν από τις ακτές. Ο τυφώνας φαινόμενο-«τέρας», έχει διάμετρο περίπου 840 χιλιομέτρων.

Τουλάχιστον 10 νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός από το πέρασμα του τυφώνα Αϊρίν από τις πολιτείες της Φλόριντα, της Βόρειας Καρολίνα, της Βιρτζίνια και του Μαίρυλαντ. Ο τυφώνας αναμένεται να «χτυπήσει» τη Νέα Υόρκη νωρίς το πρωί της Κυριακής (νωρίς το απόγευμα ώρα Ελλάδος), κινείται με ταχύτητα ανέμου από 80 έως 100 μίλια ανά ώρα, απέχει 189 μίλια από την μητρόπολη των ΗΠΑ και παραμένει στην κατηγορία 1 της κλιμακας Σαφίρ-Σίμπσον.

Ο Αϊρίν κατευθύνεται βόρεια της ανατολικής ακτής και το επίκεντρό του εντοπίζεται νότια-νοτιοδυτικά της Νέας Υόρκης. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να πλήξει τις ακτές του Delaware και του New Jersey.

Οι Αρχές του Ocean City στο Μαίρυλαντ έχουν σταματήσει να στέλνουν οχήματα σε κλήσεις πολιτών στην τηλεφωνική γραμμή 911 λόγω των σφοδρών ανέμων, ενώ νωρίς το πρωί οι αρχές διέταξαν την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του πυρηνικού αντιδραστήρα στην περιοχή..

Η πρόβλεψη για το μονοπάτι που θα ακολουθήσει ο τυφώνας κάνει λόγο ακόμη και για το Cape Cod στην Μασσαχουσέτη.

Ο Michael Bloomberg προειδοποίησε (05:34 ώρα Ελλάδας) τους κάτοικους της Big Apple να είναι έτοιμοι για μπλακ άουτ στην περιοχή. Η τοπική επιχείρηση ηλεκτρισμού θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες ώρες εάν κρίνεται αναγκαία η διακοπή του ρεύματος για λόγους ασφαλείας. «Χρησιμοποιήστε φακούς, εάν χρησιμοποιήσετε κεριά θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί.» M. Bloomberg: «Τέλος χρόνου, μείνετε στα σπίτια σας»

Η Νέα Υόρκη είναι η πιο μεγαλειώδης πόλη του κόσμου. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. και η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει.

zougla.gr

Σχόλια