«Ξύπνησαν» τα σενάρια του τρόμου


Ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα και καύσιμα, πλήρης κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, μαζικά λουκέτα σε επιχειρήσεις, πανικός στους δρόμους και αδυναμία του Δημοσίου να καλύψει ακόμα και τις πλέον ανελαστικές δαπάνες, αυτές των μισθών και των συντάξεων. Δεν πρόκειται για ένα σκηνικό στην Τρίπολη της Λιβύης αλλά για το απόλυτο σενάριο τρόμου που πλανάται πάνω από την Ελλάδα στον βαθμό που υλοποιηθεί η ακραία απειλή εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Δεν είναι σενάριο τρόμου, είναι το απόλυτο σενάριο φρίκης και απόγνωσης» λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίος τραπεζίτης που εκτιμά όμως ότι οι πιθανότητες επιβεβαίωσης ενός τέτοιου σεναρίου είναι σχεδόν μηδενικές «όχι επειδή θα μας λυπηθούν οι εταίροι μας, αλλά επειδή ύστερα από εμάς θα απειληθεί να πέσουν και ορισμένοι από αυτούς»...
Αντίθετα, τραπεζίτες και αναλυτές δίνουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβεβαιωθεί το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο η τρόικα δεν θα ανοίξει το πουγκί της χρηματοδότησης ώσπου η ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι ακριβώς της έχει ζητηθεί: νέες δραματικές περικοπές μισθών στο Δημόσιο, διαρθρωτικές αλλαγές που... πονάνε και πρόσθετα μέτρα. Σε αυτό το σενάριο, το Δημόσιο και πάλι θα «ματώσει» και οι δημόσιοι υπάλληλοι, αν η δόση καθυστερήσει πέραν της 18ης Οκτωβρίου οπότε τα ρευστά διαθέσιμα του Δημοσίου μηδενίζονται, δεν αποκλείεται να πληρωθούν έναντι - όπως και οι συνταξιούχοι - και με έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. Υπάρχει και το αισιόδοξο σενάριο. Κάνουμε ό,τι μας λένε ή με πολιτική διαπραγμάτευση η κυβέρνηση καταφέρνει να στρογγυλέψει τις επώδυνες απαιτήσεις, η δόση έρχεται εγκαίρως και η ζωή... συνεχίζεται. Ας δούμε τι θα συμβεί και στις τρεις περιπτώσεις με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις πανεπιστημιακών, τραπεζιτών και αναλυτών, στις οποίες όμως αστάθμητο παράγοντα αποτελούν τυχόν πολιτικές εξελίξεις.

Βγαίνουμε εκτός ευρώ
Ας υποθέσουμε ότι δρομολογούνται οι διαδικασίες για να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το ευρώ. «Το επόμενο δευτερόλεπτο το τραπεζικό σύστημα της χώρας θα καταρρεύσει», λέει κορυφαίος τραπεζίτης, ο οποίος καθόλου δεν συμμερίζεται μια τέτοια προοπτική. Η επιστροφή στη δραχμή θα σημάνει χρεοκοπία της χώρας, αφού η τρόικα θα σταματήσει να δίνει δανεικά και οι αγορές είναι ερμητικά κλειστές για τράπεζες και Δημόσιο, και στάση πληρωμών. Μισθοί και συντάξεις του Δημοσίου θα αποτελούν ανάμνηση του παρελθόντος, η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος θα φέρει μαζικά λουκέτα στις επιχειρήσεις, το διεθνές εμπόριο για την Ελλάδα θα αποτελέσει επίσης παρελθόν και δεδομένου ότι η χώρα δεν παράγει αλλά εισάγει μαζικά, θα υπάρξουν ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα ακόμη και σε φάρμακα. Αυτή είναι η βασική διαφοροποίηση έναντι της χρεοκοπίας της Αργεντινής, η οποία είχε παραγωγή, εμείς όχι. Αλλωστε, η δραχμή θα μπει σε έναν δραματικό χορό υποτιμήσεων, που θα προκαλέσει κατακόρυφη αύξηση του δημόσιου χρέους. Οσο για τα ιδιωτικά χρέη στις τράπεζες, αφού θα έχουν καταρρεύσει τα πιστωτικά ιδρύματα, τα δάνεια θα εξακολουθήσουν να υφίστανται αλλά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο μέχρι νεωτέρας όπως άλλωστε και οι καταθέσεις. Αν χρεοκοπήσει το Δημόσιο, όσοι έχουν ομόλογα χάνουν τα λεφτά τους, όσοι έχουν μετοχές αν δεν χρεοκοπήσουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις περιμένουν κάποτε την «ανάσταση» και όσοι έχουν χρυσό κάνουν τον… σταυρό τους.


http://www.tanea.gr

Σχόλια