Ξεσηκωμός για το χαράτσι στα ακίνητα


Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι αυξανόμενες αντιδράσεις ομάδων πολιτών και συλλογικών φορέων που καλούν τους φορολογούμενους να μην πληρώσουν το έκτακτο τέλος για τα ακίνητα που πρόσφατα επέβαλε η κυβέρνηση.

Ένα νέο κίνημα «Δεν Πληρώνω» οργανώνεται πλέον και προτρέπει τους πολίτες να μην καταβάλουν μέσω της ΔΕΗ το νέο «χαράτσι», όπως χαρακτηρίζουν την έκτακτη εισφορά που θα κληθούν να πληρώσουν τον Οκτώβριο.

Ήδη φορείς και οργανώσεις πολιτών ετοιμάζουν κινήσεις διαμαρτυρίας και συντάσσουν ειδικές «φόρμες» τις οποίες θα συμπληρώνουν οι πολίτες που θα αρνούνται να πληρώσουν το τέλος. Πολλοί είναι αυτοί που σκοπεύουν να καταθέτουν το αντίτιμο του λογαριασμού της ΔΕΗ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να μπλοκάρουν ενδεχόμενο «κόψιμο» του ρεύματος.

Παράλληλα μέσω ίντερνετ πληθαίνουν οι ιστοσελίδες που προτρέπουν τους πολίτες να προχωρήσουν στην άρνηση καταβολής της έκτακτης εισφοράς χαρακτηρίζοντάς της παράνομη και αντισυνταγματική. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις νομικοί έχουν ετοιμάσει ήδη και προσφυγές κατά του μέτρου και ζητούν από τους φορολογούμενους να στραφούν κατά του υπουργείου Οικονομικών.

Αύριο το κίνημα του «Δεν Πληρώνω» καλεί τα μέλη του σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ανά την Ελλάδα με σκοπό την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τους τρόπους μέσα από τους οποίους οι πολίτες θα μπορέσουν να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος χωρίς να έχουν συνέπειες από την πλευρά του νόμου.

Σε άλλη πάλι περίπτωση οι πολίτες καλούνται να καταθέσουν στην αρμόδια ΔΟΥ στην οποία ανήκουν μια «δήλωση ρητής επιφύλαξης» με την οποία θα διεκδικήσουν να τους επιστραφούν τα χρήματα που θα πληρώσουν σε περίπτωση που το ειδικό τέλος κριθεί αντισυνταγματικό.

Την διαμαρτυρία τους όμως για την επιβολή του ειδικού τέλους για τα ακίνητα έχουν εκφράσει και πολλοί φορείς όπως η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων αλλά και η Ενωση Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδος
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, το χαρακτήρισε ως φορολογικό μέτρο με τιμωρητικό χαρακτήρα, επισημαίνοντας ότι «τιμωρούνται με τον πιο άθλιο τρόπο οι ιδιοκτήτες. «Στόχος των μέτρων είναι να τινάξουν στον αέρα τους τραπεζικούς λογαριασμούς», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Κτηρίων Ελλάδος, Δημήτρης Καψιμάλης, επεσήμανε: «Όποιος φόρος μπαίνει στα ακίνητα, συνδέεται με νέα ύφεση στην κτηματαγορά». Όπως ανέφερε παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει πολλές από τις λεπτομέρειες του μέτρου τις επόμενες ώρες, ο κ. Καψιμάλης θεωρεί ότι το ειδικό τέλος δεν θα επιβαρύνει τα μη ηλεκτροδοτημένα ακίνητα.

«Για μια άλλη φορά οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να σηκώσουν το βάρος του κλεισίματος της μαύρης τρύπας του προϋπολογισμού».

Με τον τρόπο αυτό ο κ. Γιάννης Ρεβύθης, πρόεδρος Κτηματομεσιτών Αθηνών-Αττικής, σχολίασε την επιβολή του τέλους ακίνητης περιουσίας. Πάντως πρόσθεσε ότι πριν εξαχθούν βιαστικά συμπεράσματα θα πρέπει να ανακοινωθούν πρώτα οι λεπτομέρειες σχετικές με το ύψος της επιβάρυνσης που θα προκύψει, καθώς και να διευκρινισθούν διάφορα θέματα.


www.protothema.gr

Σχόλια