Αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε ο Βαν Γκογκ;


Επί 121 χρόνια, όλοι πιστεύουμε ότι ο κορυφαίος ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε, για να βάλει τέλος σε μία ζωή γεμάτη προβλήματα και μοναξιά.

Ένα νέο βιβλίο ωστόσο έρχεται να ανατρέψει αυτά που ξέραμε για τη ζωή του διάσημου ζωγράφου αναδεικνύοντας μία άλλη εκδοχή για τον θάνατό του: Ο Βαν Γκογκ έπεσε θύμα πυροβολισμού από μερικά παιδιά και προτίμησε να ξεψυχήσει παίρνοντας ο ίδιος την ευθύνη του θανάτου του.

Οι συγγραφείς που τα γράφουν αυτά δεν είναι τυχαίοι… Πρόκειται για τους Steven Naifeh και Gregory White Smith, οι οποίοι κέρδισαν το βραβείο Πούλιτζερ για το βιβλίο τους «Jackson Pollock: An American Saga» και τώρα ξαναχτυπούν με το έργο «Vincent Van Gogh: A Life».

Σε συνέντευξή τους στο CBS αποκάλυψαν πώς έφτασαν στο συμπέρασμα ότι ο Βαν Γκογκ δολοφονήθηκε: Κατ αρχάς βρήκαν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το μέρος όπου έπεσε η σφαίρα (ο ζωγράφος ξεψύχησε λίγο αργότερα και σε άλλο σημείο). Κατά δεύτερον, ο ίδιος ο γιατρός που τον εξέτασε σημείωσε ότι η σφαίρα ήρθε από απόσταση και από τέτοια γωνία που δεν θα μπορούσε να είναι αυτοκτονία. Και μόλις οι αστυνομικοί ρώτησαν τον Βαν Γκογκ που πέθαινε αν προσπάθησε να αυτοκτονήσει εκείνος τους απάντησε: «Σας παρακαλώ μην κατηγορήσετε κανέναν».

Αλλά το πιο σημαντικό εύρημα των συγγραφέων ήταν ένα άρθρο σε γαλλικό περιοδικό ενός άντρα που ήταν έφηβος όταν ο ζωγράφος ζούσε στην πόλη Auvers. Ο άντρας ισχυρίστηκε στο κείμενό του ότι μαζί με τον αδερφό του έκαναν δύσκολη τη ζωή του Βαν Γκογκ και ότι το πιστόλι με το οποίο αφαιρέθηκε η ζωή του ζωγράφου ήταν δικό του.

Αυτό που εικάζουν οι συγγραφείς είναι ότι οι δύο έφηβοι σκότωσαν κατά λάθος τον Βαν Γκογκ πάνω σε μία φάρσα αλλά εκείνος δεν το αποκάλυψε ούτε την ύστατη στιγμή γιατί θεωρούσε ότι αποτελούσε οικονομικό βάρος για τον αδερφό του και ένιωσε ότι τα παιδιά του έκαναν μία μεγάλη χάρη…

Πηγή CBS

Σχόλια