"ENEΣΗ" ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΝΕΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Ρεπορτάζ : Γιώργος Φιντικάκης
(από ΤΑ ΝΕΑ)
Επιδότηση 10.000-20.000 ευρώ σε ανέργους που θέλουν να στήσουν τη δική τους επιχείρηση και νέους επιχειρηματίες που δημιούργησαν εταιρεία μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 παρέχει κοινοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης για τη στήριξη της...
απασχόλησης που δημοσιεύεται σήμερα.
Πρόκειται για δράση του ΕΣΠΑ που χρηματοδοτεί σε ποσοστό 100% δαπάνες για ενοίκια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, έξοδα σύνταξης επιχειρηματικού σχεδίου, κατάρτισης, αγορές εξοπλισμού, πρώτων υλών, απόσβεσης παγίων κ.ά.
Μια άλλη δράση του ίδιου προγράμματος επιδοτεί με ποσό έως 20.000 ευρώ υφιστάμενες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν πριν από την 1η/1/2011 και απασχολούν πέντε εργαζομένους και πάνω. Και σε αυτή την περίπτωση, η δράση χρηματοδοτεί κατά 100% δαπάνες κατάρτισης, συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη σύνταξη ολοκληρωμένου σχεδίου, καθώς και το επίδομα κατάρτισης που ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά ώρα για κάθε εργαζόμενο.
Και στις δύο δράσεις, έκαστη προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ, κάθε νέα θέση εργασίας θα επιχορηγείται με 15.000 ευρώ, εφόσον διατηρηθεί για τουλάχιστον 12 μήνες. Για παράδειγμα, ένας νέος επιχειρηματίας που θα ανοίξει τη δική του εταιρεία, εφόσον δημιουργήσει μια νέα θέση εργασίας, μπορεί να επιδοτηθεί συνολικά με 35.000 ευρώ.
Το πρόγραμμα, η προκήρυξη του οποίου δημοσιεύεται σήμερα, έχει συνολικό προϋπολογισμό 72 εκατ. ευρώ και οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλονται στο δίμηνο 15 Νοεμβρίου 2011 έως 15 Ιανουαρίου 2012. Συνολικά στοχεύει στη δημιουργία περισσότερων από 1.000 νέων επιχειρήσεων, στην ενίσχυση των υφιστάμενων και στη δημιουργία περισσότερων από 2.000 νέων θέσεων εργασίας.
Η υποβολή της αίτησης υπαγωγής στο πρόγραμμα γίνεται με ηλεκτρονική διαδικασία ενώ η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών απαιτείται μετά την ένταξη σε αυτό των δικαιούχων. Πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στις διευθύνσεις www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr, www.startupgreece.gov.gr.

Κεφάλαια κίνησης. Επίκειται επίσης η προκήρυξη νέων δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο των οποίων, μετά τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ, θα καλύπτονται πλέον και δαπάνες για κεφάλαια κίνησης. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά την περίοδο αυτή που έχουν κλείσει οι στρόφιγγες της τραπεζικής χρηματοδότησης. Σχετική αναφορά είχε κάνει ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης στη συνέντευξη που είχε δώσει από κοινού με τον γερμανό υπουργό Οικονομίας Φ. Ρέσλερ, στο πλαίσιο του ελληνογερμανικού φόρουμ στο Καβούρι. Οπως είχε αναφέρει, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δημιουργηθεί έως τον Νοέμβριο ένα εγγυητικό κεφάλαιο που θα τους χορηγεί κεφάλαια κίνησης, ύψους μέχρι και 50%.

http://fimotro.blogspot.com

Σχόλια