SOS για τη δημόσια υγεία από τα σκουπίδια


Σε επικίνδυνο κλοιό βρίσκεται η δημόσια υγεία των κατοίκων της Αττικής.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κάθε ένα από τα χιλιάδες… βουνά σκουπιδιών που έχουν σχηματιστεί πλέον στο λεκανοπέδιο, λόγω των κινητοποιήσεων των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων, αποτελεί εστία πολλαπλών μολύνσεων για τους ανθρώπους, προκαλώντας από δερματοπάθειες μέχρι εντερολοιμώξεις.

Παράλληλα, εφιστούν την προσοχή όλων σε ό,τι αφορά την επαφή με αδέσποτα και οικόσιτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, αλλά και με τρωκτικά, όπως οι αρουραίοι και ποντίκια, καθώς αυτά μετατρέπονται σε «οχήματα» μεταφοράς παθογόνων μικροοργανισμών στο αστικό περιβάλλον.

«Η συσσώρευση των απορριμμάτων σε συνδυασμό με τις βροχερές καιρικές συνθήκες, που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες αποτελούν ένα απειλητικό κοκτέιλ για τη δημόσια υγεία» λέει στο protothema.gr η καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κυρία Τζένη Κρεμαστινού, προσθέτοντας μάλιστα ότι το… κοκτέιλ είναι δύσοσμο αλλά και με κακή αισθητική ως προς την εμφάνισή του. «Το βασικότερο όμως είναι ότι εμπεριέχει πλήθος μολυσματικών μικροοργανισμών που άμεσα ή έμμεσα φτάνουν στον άνθρωπο προκαλώντας συνήθως δερματικά προβλήματα (κνησμός, φαγούρα, κοκκίνισμα) αλλά και εντερολοιμώξεις, σαλμονελώσεις και άλλες λοιμώδεις ασθένειες» λέει η κυρία Κρεμαστινού.

«Υπολογίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών βρίσκονται πλέον διασπαρμένα σε όλη την Αττική. Το μείζον πρόβλημα είναι τα οικιακά απορρίμματα, δηλαδή κυρίως τα υπολείμματα οργανικής ύλης (τροφίμων) μέσα στα οποία αναπτύσσονται υπό τις καλύτερες συνθήκες οι παθογόνοι μικροοργανισμοί» λέει στο protothema.gr ο κ. Στέφανος Σαμπατακάκης, υπεύθυνος για θέματα περιβαλλοντικής υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στην παρούσα φάση το πρόβλημα επιτείνεται και λόγω του τεράστιου όγκου των σκουπιδιών και λόγω της πολυήμερης έκθεσης τους στο περιβάλλον σε συνδυασμό με τη διασπορά τους γύρω και έξω από τους κάδους.
Εάν δε συνυπολογιστεί το ενδεχόμενο της ρίψης πέριξ των κάδων και άλλου τύπου απορριμμάτων όπως πχ ψυγείων, από τα οποία «ελευθερώνεται» μόλυβδος, ουσία ιδιαιτέρως επικίνδυνη για τον άνθρωπο, αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος της απειλής που συνιστούν τα σκουπίδια για τη δημόσια υγεία.

Για την προστασία της δημόσιας υγείας οι ειδικοί συνιστούν στους πολίτες, να κρατούν, μεταξύ άλλων, τις σακούλες με τα σκουπίδια ερμητικά κλεισμένες στα μπαλκόνια τους κατά τη διάρκεια της μη αποκομιδής τους από τις υπηρεσίες καθαριότητας, να αποφεύγουν την επαφή ή έκθεση με τους όγκους των απορριμμάτων, ενώ εφιστούν την προσοχή στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων ώστε να μην αφήνουν τα ζώα να προσεγγίζουν τα σκουπίδια.

http://www.protothema.gr/

Σχόλια