Δεν θα κόβει – προσωρινά – το ρεύμα η ΔΕΗ


Λύση, έστω προσωρινή, δόθηκε στο μείζον θέμα με τους χιλιάδες απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ και την απειλή να κοπεί το ρεύμα σε δεκάδες χιλιάδες Έλληνες!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιχείρησης, η ΔΕΗ αναστέλλει για μερικές ημέρες τις διαδικασίες διακοπής της ηλεκτροδότησης στους καταναλωτές που δεν πλήρωσαν το τέλος ακινήτων, ύστερα από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να θεσπιστούν οι ρυθμίσεις που έχουν αναγγελθεί για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

Με την διορία των 40 ημερών για την εξόφληση των πρώτων λογαριασμών της ΔΕΗ, που εκδόθηκαν και περιλαμβάνουν το ειδικό τέλος ακινήτων, να εκπνέει σήμερα και τη ΔΕΗ – επισήμως – να είναι υποχρεωμένη να κόψει το ρεύμα όσους δεν πληρώσουν, το υπουργείο Οικονομικών βρέθηκε προ ενός ακόμα μεγάλου διλήμματος.

Οι καθολικές και εντονότατες αντιδράσεις για το χαράτσι, η αποδεδειγμένα δεινή οικονομική θέση ολοένα και περισσότερων Ελλήνων που αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν ακόμα και βασικών τους υποχρεώσεων, αλλά και το γεγονός πως επίκειται και νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους περισσότερους πολίτες, υποχρέωσε το υπουργείο σε μερική αναδίπλωση.

Ήδη εξάλλου οι απλήρωτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και ο λόγος δεν είναι μόνο το εξτρά χαράτσι, αλλά το γεγονός πως οι Έλληνες δεν έχουν πλέον λεφτά να πληρώσουν! Υπολογίζεται ότι μόνο τον τελευταίο μήνα, περίπου 70.000 με 80.000 καταναλωτές δεν πλήρωσαν το τέλος ακινήτων και κατ’ επέκταση το ποσό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση το υπουργείο Οικονομικών μπαίνει στη διαδικασία επανεξέτασης του όλου ζητήματος και σε πρώτη φάση απέστειλε αίτημα στη διοίκηση της ΔΕΗ να μην προχωρήσει στην έκδοση εντολών αποκοπής ηλεκτροδότησης. Με δυο λόγια να μην κόψει το ρεύμα στους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς που περιλαμβάνουν το ειδικό τέλος ακινήτων. Όπερ και εγένετο τελικά …

Σε δεύτερη φάση εξετάζονται και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, όπως υπερήλικες και άτομα κάτω από το όριο της φτώχειας.

Την ίδια ώρα σε δυναμικές κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι Δήμοι (!) που αντιδρούν στο χαράτσι αλλά και αρκετές επαγγελματικές ενώσεις. Πρώτη η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ που προχώρησε, από το απόγευμα της Παρασκευής, σε κατάληψη του κέντρου έκδοσης εντολών διακοπής ρεύματος της ΔΕΗ, στην οδό Μεσογείων, με τον πρόεδρό της Ν. Φωτόπουλο να δηλώνει πως η κατάληψη έγινε «για να μη φύγει καμία εντολή διακοπής σε κανένα σπίτι φτωχού, ανέργου, μικροσυνταξιούχου».

Σε κατάληψη του πρακτορείου της ΔΕΗ στη Λεωφόρο Σαλαμίνας και Ακροπόλεως στο Κερατσίνι, αναμένεται να προχωρήσει ο δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας, με τη συμμετοχή φορέων και σωματείων της πόλης.

Η δημοτική αρχή Κερατσινίου - Δραπετσώνας έχει καταθέσει αίτηση ακύρωσης κατά της υπουργικής απόφασης για το τέλος μέσω της ΔΕΗ στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ παράλληλα θα στηρίξει νομικά όσους πολίτες θελήσουν να μην πληρώσουν την έκτακτη εισφορά.

Σε ανάλογη κίνηση έχει προχωρήσει και ο δήμος Νίκαιας Ρέντη που μάλιστα οργάνωσε και ειδική εκδήλωση για ενημέρωση των δημοτών του πάνω στο θέμα αυτό με τη βοήθεια του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά.

Τέλος, η Ομοσπονδία Ηλεκτροτεχνιτών Ελλάδας ,με ανακοίνωσή της, καλεί όλους τους ηλεκτροτεχνίτες να προσφερθούν εθελοντικά και να επανασυνδέσουν το ρεύμα «σε όποιο σπίτι φτωχού και ανέργου συνανθρώπου μας κοπεί η παροχή ρεύματος».

Στο μεταξύ η υπηρεσία υποβολής αίτησης εξαίρεσης από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων συνεχίζει τη λειτουργία της μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

Η υπηρεσία τώρα εξυπηρετεί εκπρόθεσμες αιτήσεις για δικαιούχους καταβολής μειωμένου τέλους (0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο) καθώς και τους δικαιούχους απαλλαγής.

Μετά τη λήξη της πρώτης φάσης υποβολής αιτήσεων στις 2 Οκτωβρίου 2011 η υπηρεσία απευθύνεται σε όλους όσους δεν υπέβαλλαν έγκαιρα αίτηση, ή υπέβαλλαν αίτηση με λανθασμένα στοιχεία, δηλαδή έστειλαν μηνύματα που δεν ανταποκρίνονταν στον προδιαγεγραμμένο τρόπο αποστολής ή περιείχαν λανθασμένο ΑΦΜ ή αριθμό παροχής.

Οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση στην υπηρεσία για το Οικονομικό Έτος 2011 με την αποστολή ενός σύντομου μηνύματος (SMS).

Το μήνυμα πρέπει να αναγράφει τα γράμματα ETA, κενό, τον ΑΦΜ (Αριθμό Φορολογικού Μητρώου) αυτού που δικαιούται την απαλλαγή, κενό και τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ και να αποσταλεί στον αριθμό 54160.

http://www.protothema.gr

Σχόλια