Αυτός που έβαλε την Ελλάδα στο ευρώ καλείται να την κρατήσει εκεί!


Πρώτη είδηση σε όλα τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα του κόσμου παίζει η ανάδειξη του Λουκά Παπαδήμου στην πρωθυπουργία της Ελλάδας. Απαντες αναφέρονται στο πολιτικό θρίλερ που οδήγησε στην απόφαση αυτή αλλά και στη χαρισματική προσωπικότητα του κ. Παπαδήμου. Μάλιστα εστιάζουν στην εξής ειρωνική πτυχή: Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος ήταν ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλαν στην είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ. Τώρα καλείται να τη σώσει, ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη.


Bloomberg: Παπαδήμος, ο άνθρωπος που έβαλε την Ελλάδα στο ευρώ, πρέπει να σώσει και τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη
Το Bloomberg αναφέρει ότι ο Λουκάς Παπαδήμος, ο άνθρωπος που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, καλείται αυτή τη φορά να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας σε αυτήν. Το πρακτορείο έχει ένα πλούσιο βιογραφικό του τέως αντιπροέδρου της ΕΚΤ με πολύ θετικά σχόλια για τη θητεία του εκεί.

Reuters: «Γκρίζα φιγούρα ο Παπαδήμος στο πολύχρωμο χάος της Ελλάδας»

Για ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο τόσο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όσο και στις αγορές κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters αναφερόμενο στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδα, Λουκά Παπαδήμο. Το πρακτορείο παρομοιάζει τον κ. Παπαδήμο με «γκρίζα φιγούρα» στον πολύχρωμο και χαοτικό κόσμο των Ελλήνων πολιτικών, ωστόσο ανάφερεται ότι φημίζεται για τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία του κάτι που έχει ανάγκη η χώρα του τη δεδομένη στιγμή. «Δεν έχει εμπλακεί ποτέ στην πολιτική. Ξέρει όμως ακριβώς τι πρέπει να κάνει» αναφέρει στο πρακτορείο ο Θάνος Παπασάββας διευθυντής της Investec Asset Management στο Λονδίνο.

Wall Street Journal

Η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται στην ανακούφιση που αισθάνθηκαν οι βουλευτές για το τέλος που έλαβε το πολιτικό θρίλερ που ήταν σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Αναφέρει επίσης ότι ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα ονόματα των νέων υπουργών.

BBC

Επιτέλους συμφώνησαν στην Ελλάδα, γράφει στη διαδικτυακή του έκδοση το BBC και αναφέρει ότι ο Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο για την Ελλάδα. Τονίζεται δε ότι οι Έλληνες βασίζουν πολλές ελπίδες στον κ. Παπαδήμο για να επανέλθουν στη σταθερότητα και την ηρεμία.


Le Monde
«Μετά από τέσσερις ημέρες σκληρών διαπραγματεύσεων έληξε η αγωνία» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα “Le Monde”. Η γαλλική εφημερίδα δίνει και ένα ολοκληρωμένο προφίλ του νέου πρωθυπουργού κατονομάζοντας τον ως «θιασώτη της αυστηρότητας στην οικονομική ζωή».

Le Figaro
«Ο άνθρωπος που εργάστηκε στο πλευρό του Ζαν – Κλοντ Τρισέ, είναι ο πλέον κατάλληλος για να ξανακάνει την Ελλάδα αξιόπιστη στους πιστωτές της» γράφει και η εφημερίδα “Le Figaro”.


Die Welt
«Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας» γράφει η συντηρητική γερμανική εφημερίδα “Die Welt”. «Ένας διεθνούς φήμης τεχνοκράτης και ένας αληθινός Ευρωπαίος, ο οποίος συνέβαλε στην είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ» συνεχίζει η εφημερίδα.


Spiegel
Για μια «νηφάλια επιλογή της Αθήνας» κάνει λόγο και το “Spiegel”. «Με πλούσια εμπορεία και αξιοζήλευτη καριέρα, ο Λουκάς Παπαδήμος αναλαμβάνει τη δυσκολότερη δουλειά της ζωής του» σχολιάζει το περιοδικό, αναφέροντας την επιφύλαξή του για την αποδοχή του από τον ελληνικό λαό.


Euronews

Στον Λουκά Παπαδήμο ως το νέο πρωταγωνιστή του ελληνικού δράματος αναφέρεται το euronews. Φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του Zsolt Darvas, από το think tank Bruegel, ο οποίος πλέκει το εγκώμιο του νέου πρωθυπουργού: «Ο Λουκάς Παπαδήμος είναι πάνω από τα πολιτικά κόμματα και είναι ένα πρόσωπο που μπορεί να ενώσει και να φτιάξει μία κυβέρνηση που θα τύχει υποστήριξης τόσο από τη Βουλή, όσο και από τον λαό».

Moneycontrol
«Ο Λουκάς Παπαδήμος ίσως να έλπιζε να αποσυρθεί ήρεμα έπειτα από τέσσερις δεκαετίες ως οικονομολόγος και τραπεζίτης. Τώρα όμως που ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ελλάδας, ο ήρεμος ακαδημαϊκός θα έχει πάλι πολλές ασχολίες» γράφει το Moneycontrol και αναφέρεται στις καλές σχέσεις που έχει ο κ. Παπαδήμος με την Ευρώπη.

http://www.protothema.gr

Σχόλια