Από τη δραχμή μέχρι και ...για εμφύλιο μιλούν στη Γερμανία!


Δυσκολίες στην υλοποίηση του haircut στο ελληνικό χρέος διαπιστώνει η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τονίζει ότι το πλέον σημαντικό θέμα που αντιμετωπίζουν χώρες όπως η Ελλάδα ή η Πορτογαλία δεν είναι η έλλειψη πόρων, αλλά ο τρόπος αξιοποίησής τους για την ανάπτυξη.

Μιλώντας στο συνέδριο του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDA), η κα. Μέρκελ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Το κούρεμα του ελληνικού χρέους έγινε ήδη, ωστόσο τώρα διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες για την ολοκλήρωσή του».

Η ίδια πρόσθεσε ότι χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, "δεν έχουν κάνει ακόμη χρήση του 70% των κοινοτικών πόρων που διατίθεντα από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, παρόλο που η εθνικής τους συμμετοχή έχει μειωθεί".

Η καγκελάριος αρνήθηκε ότι λείπουν τα χρήματα για την ανάπτυξη, εντοπίζοντας το πρόβλημα στον τρόπο αξιοποίησής τους. Ανάλογα, ο αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος πρόσφατα είχε επισκεφθεί την Αθήνα, τόνισε ότι η πρόθεσή του ήταν να προωθήσει σημαντικά επενδυτικά σχέδια, ωστόσο αναρωτήθηκ χαρακτηριστικά για το ότι " τι είδουςι ανάπτυξη μπορεί να γίνει, όταν δεν υπάρχει καν κτηματολόγιο και όταν οι Έλληνες δεν μπορούν να οργανώσουν τις ιδιωτικοποιήσεις;"

Είναι, δε, αξιοσημείωτο ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και φερόμενος ως πιθανός υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία κ. Πέερ Σταίνμπρουκ, ο οποίος ανέφερε ότι "δεν υπάρχει νόημα να δίνουμε χρήματα στην Ελλάδα, όταν δεν βελτιώνουμε τις θεμελιακές δομές της ελληνικής οικονομίας". Επέκρινε, δε, ο Σταίνμπρουκ την έλλεψη αναπτυξιακής στρατηγικής.

Ο ίδιος στηλίτευσε την πολιτική Μέρκελ - και, γενικότερα, τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής - επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι "το κούρεμα του ελληνικού χρέους είναι μόνο ονομαστικά 50%, ενώ η πραγματική του αξία πέφτει στο 30%"...

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γιενς Βάιντμαν εκτίμησε ότι η μη καταβολή της έκτης δόσης οφείλεται στην «πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα». «Τώρα έχουμε τη νέα κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, η οποία όμως δεν αποτελεί από μόνη της εχέγγυο. Η βοήθεια θα δοθεί μόνο εφόσον υλοποιηθούν τα προγράμματα", πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας ως ιδιάζουσα περίπτωση την χώρα μας...

Ο δε αντιπρόεδρος του ΒDA Έγκερτ Βοσεράου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "στην Αθήνα οι πολιτικές εξελίξεις καθορίζονται από τον δρόμο, έτσι όμως δεν μπορεί να επιβληθεί μια σώφρονα κυβερνητική πολιτική».

Από του βήματος του Συνεδρίου δεν έλειψε και η δραχμολογία. καθώς υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη τάχθηκε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας ifo στο Μόναχο Χανς-Πέτερ Σιν, προτείνοντας και υποτίμηση του εθνικού νομίσματος κατά 50% σε σχέση με το ευρώ.

Ωστόσο, ο διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Γερμανική Οικονομία στην Κολωνία Μίχαελ Χούτερ αντέτεινε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να φέρει τέτοιον κοινωνικό αναβρασμό που θα οδηγούσε ίσως και σε εμφύλιο πόλεμο..

http://www.protothema.gr

Σχόλια