Το «κούρεμα» ξεκίνησε από τα ενοίκια..


Σε «κούρεμα» των ενοικίων προχωρούν καθημερινά χιλιάδες ενοικιαστές που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα μισθώματα που καταβάλουν για κατοικία και επαγγελματική στέγη.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της αγοράς ακινήτων, ο ένας στους δύο ενοικιαστές ζητά μείωση του μισθώματος για σπίτια και καταστήματα. Μάλιστα, οι μισθωτές είναι αυτοί που επιβάλουν πλέον την μείωση του ενοικίου, με την απειλή της εγκατάλειψης του διαμερίσματος το οποίο λόγω της κρίσης ο ιδιοκτήτης δεν θέλει να δει στα αζήτητα. Η αβεβαιότητα δε που επικρατεί στην αγορά υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να βάζουν εύκολα νερό στο κρασί τους αποδεχόμενοι μειώσεις που συχνά αγγίζουν ακόμη και το 30% του ενοικίου.

Όσον αφορά στην επαγγελματική στέγη, πολύ σύντομα θα λειτουργήσουν σε πανελλαδική κλίμακα 72 Επιτροπές Διαμεσολάβησης Εμπορικών Μισθώσεων οι οποίες θα ασχολούνται με την εξωδικαστική επίλυση διαφορών για το ύψος των μισθωμάτων.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως εν μέσω οικονομικής κρίσης οι πλέον «ανάλγητοι» ιδιοκτήτες που αρνούνται ως σήμερα να μειώσουν τα ενοίκια είναι το ίδιο το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τα Κληροδοτήματα. Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς ένα μεγάλο ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας που βρίσκονται σήμερα ξενοίκιαστα πρόκειται για ιδιοκτησίες ΝΠΔΔ και Κληροδοτημάτων.

Την ίδια ώρα όπως υποστηρίζουν μεσίτες ο μέσος χρόνος για τη μίσθωση μιας κατοικίας ξεπερνά τους οκτώ μήνες, όταν λίγα χρόνια νωρίτερα η μέση αναμονή άγγιζε τους δύο μήνες. Τα ενοικιαστήρια που φιγουράρουν στις εισόδους των πολυκατοικιών, αλλά και οι συνεχώς αυξανόμενες αγγελίες, αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η μίσθωση και αναγκάζει τους ιδιοκτήτες να περιορίζουν γενναία τις απαιτήσεις τους.

Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν πως μέσα στο γενικότερο κλίμα της οικονομικής δυσπραγίας που πλήττει την αγορά δεν είναι λίγοι και οι ενοικιαστές που «εκβιάζουν» την μείωση ενός μισθώματος, ακόμη και αν οι ίδιοι δεν αντιμετωπίζουν κανένα οικονομικό πρόβλημα.

Ειδικοί της αγοράς κάνουν λόγο για μείωση 10%-20% στα ενοίκια των κατοικιών και έως 40% στα ενοίκια των καταστημάτων και γραφείων, σε σύγκριση με το 2009-2010. Ειδικά για τις μεγάλες κατοικίες, η μείωση των μισθωμάτων μπορεί να ξεπερνά το 30%.

http://www.protothema.gr/


Σχόλια