«Συμφωνία στην Αθήνα»


«Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση στην Ελλάδα συμφώνησαν στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού».

Αυτή την είδηση μετέδωσαν άμεσα τα περισσότερα από 50 τηλεοπτικά συνεργεία χωρών από την Ευρώπη, την Ασία και την αμερικανική ήπειρο και δεκάδες απεσταλμένοι διεθνών έντυπων μέσων που συναθροίζονταν από νωρίς έξω από το Προεδρικό Μέγαρο και μετέδιδαν από νωρίς, λεπτό προς λεπτό, τις εξελίξεις από την Αθήνα.

Το Reuters μεταδίδει την συμφωνία των δύο πολιτικών αρχηγών με την διευκρίνιση πως η συνάντηση Παπανδρέου – Σαμαρά υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έβγαλε είδηση ως προς το όνομα του επικεφαλής της νέας, μεταβατικής κυβέρνησης, κάτι που θα «βγει» από τις νέες συναντήσεις εκπροσώπων των δύο πλευρών ενώ σε λίγες ώρες θα ακολουθήσει και συμβούλιο όλων των πολιτικών αρχηγών που θα συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στα τηλεοπτικά δίκτυα η συμφωνία Παπανδρέου-Σαμαρά για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας έγινε πρώτο θέμα και στα έκτακτα δελτία.

Στα γερμανικά ΜΜΕ η είδηση της παραίτησης του Γιώργου Παπανδρέου και η είδηση για σχηματισμό νέας κυβέρνησης μέσα στις επόμενες ώρες είναι πρώτο θέμα. Τόσο η Bild, όσο και η ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel αναφέρονται στην παραίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού και στην συμφωνία του με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.

Από τα γαλλικά Μέσα η Liberation τιτλοφορεί την ανταπόκρισή της από την Αθήνα: «Προς νέα κυβέρνηση η Ελλάδα», ενώ η Le Monde περιγράφει αναλυτικά τις τελευταίες δραματικές ώρες των συνομιλιών στο προεδρικό Μέγαρο.

Επιτυχείς συνομιλίες και σχηματισμός νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα μεταδίδουν τα αμερικανικά CNN και CNBC ενώ ανάλογη είναι και η ανταπόκριση του BBC.

Κάνουν δε ιδιαίτερη μνεία για το «θετικό μήνυμα» που έστειλε η Αθήνα στις διεθνείς αγορές με πρώτες τις ασιατικές που ανοίγουν σε λίγη ώρα …

Oι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα κατέληξαν σε συμφωνία. Μετά από έντονες συζητήσεις σε μια μακρά αθηναϊκή νύχτα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατέληξαν σε μια πρώτη συμφωνία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης που αποτελεί το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα η Ελλάδα την κρίση χρέους της. Το όνομα του επικεφαλής της νέας κυβέρνησης θα αποφασισθεί σε νέα συνάντηση των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά.
Με αυτό τον τρόπο παρουσίασαν στους αναγνώστες της ηλεκτρονικής τους σελίδας τις τελευταίες εξελίξεις από την Αθήνα οι Νew York Times.

Την ίδια ώρα το CNN μετέδιδε: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθούν εκ νέου τη Δευτέρα για να συμφωνήσουν και στο πρόσωπο του νέου επικεφαλής της κυβέρνησης συνεργασίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου παραιτείται από την πρωθυπουργία υπό τον όρο ότι η αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει στη Βουλή τη νέα συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Στην ανταπόκριση του CNN σημειώνεται ότι με τον τρόπο αυτό μοιάζει να κλείνει ένα ταραχώδες κεφάλαιο στην Ελλάδα και ανοίγει ένας δρόμος για να «κλειδώσει» και επισήμως η συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου που «σβήνει» 100 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα μεγάλο μέρος από τα συνολικά χρέη της χώρας.

Με δεδομένο πως τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις παρακολουθούν άπαντες στον πλανήτη, δεν προξενεί εντύπωση το ότι ακόμα και στο αραβόφωνο Al Jazeera η είδηση της συμφωνίας Παπανδρέου – Σαμαρά είναι πρώτο θέμα: «Οι Έλληνες συμφωνούν σε κυβέρνηση χωρίς τον Παπανδρέου» ο τίτλος …

Πάντως για την ιταλική Repubblica δεν έκλεισε μόνο η συμφωνία για τη νέα κυβέρνηση αλλά και ο επικεφαλής της: «Κυβέρνηση εθνικής ενότητας για τις μεταρρυθμίσεις, μετά εκλογές. Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός δεν θα οδηγήσει τη νέα κυβέρνηση που είναι υπεύθυνη να διαχειριστεί την κρίση. Στη θέση του ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος» αναφέρει η ιταλική εφημερίδα ...

http://www.protothema.gr

Σχόλια