Όλι Ρεν: "Eυρωομόλογο; Εμείς θα φτιάχνουμε τους προϋπολογισμούς σας!"


Για νέους κανόνες που θα συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της «μεγαλύτερης σταθερότητας στη δημοσιονομική πολιτική της Ευρωζώνης», για εθνικούς προϋπολογισμούς που θα είναι «συμβατοί με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» αλλά και για τη δυνατότητα «να … υποστηρίζεται η κατάρτιση των εθνικών προϋπολογισμών από ανεξάρτητα εθνικά δημοσιονομικά συμβούλια» έκανε λόγο ο αρμόδιος επίτροπος για οικονομικά θέματα Όλι Ρεν, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τις απαιτήσεις – προτάσεις της Κομισιόν προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία έκδοσης ευρωομολόγων.

Ο κύριος Ρεν τόνισε πως η Κομισιόν θα καταθέσει την Τετάρτη συγκεκριμένες προτάσεις για τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.

"Η Κομισιόν θα παρουσιάσει δύο προτάσεις για να υπάρξει ", δήλωσε χαρακτηριστικά. "Η πρώτη πρόταση αφορά στην ανάπτυξη κουλτούρας εθνικής σταθερότητας, η οποία θα επιτευχθεί θέτοντας ποσοτικούς δημοσιονομικούς κανόνες για τον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών, έτσι ώστε να είναι συμβατοί με τους μεσοπρόθεσμους στόχους του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης".

Η Κομισιόν θα ζητήσει οι κανόνες αυτοί να ενσωματωθούν στην εθνική νομοθεσία των χωρών-μελών, ίσως ακόμη και στο Σύνταγμα.

Η δεύτερη πρόταση αφορά ειδικότερα στα μέλη της Ευρωζώνης, για τα οποία, όπως δήλωσε ο κύριος Ρεν, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί είναι συμβατοί, προτού εφαρμοστούν. Και συμπλήρωσε: "Κατά συνέπεια, η Κομισιόν θα πρέπει να εξετάζει τα προσχέδια των προϋπολογισμών μέχρι τις 15 Οκτωβρίου το αργότερο και να γνωμοδοτεί αν είναι απαραίτητο".

Ο κύριος Ρεν ήταν ξεκάθαρος: "Εάν αλλάξει η διακυβέρνηση της Ε.Ε., τότε θα είναι εφικτό και το ευρωομόλογο".

Παράλληλα αποκάλυψε πως η Κομισιόν έχει στείλει προειδοποιητικές επιστολές σε 5 μέλη της Ε.Ε. ότι κινδυνεύουν να παραβιάσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες το 2012. Επιστολές έχουν σταλεί στο Βέλγιο, στην Κύπρο, στην Πολωνία, στη Μάλτα και στην Ουγγαρία.

http://www.protothema.gr/

Σχόλια