Η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929


Η παγκόσμια οικονομική ύφεση του 1929 (αγγλικά:The Great Depression) ήταν μια κατάσταση διεθνούς οικονομικής ύφεσης που διήρκησε από ένα μέχρι δέκα χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση της σύγχρονης ιστορίας και χρησιμοποιείται τον 21ο αιώνα ως παράδειγμα για το πόσο οδυνηρή μπορεί να είναι μια οικονομική καταστροφή. Η "Μεγάλη Ύφεση", όπως χαρακτηρίστηκε στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές προκλήθηκε μετά από το χρηματιστηριακό κραχ στις 29 Οκτωβρίου του 1929, γνωστό ως η Μαύρη Τρίτη. Το τέρμα της κρίσης στις ΗΠΑ ταυτίστηκε με το έναυσμα της πολεμικής οικονομίας του 2ου παγκοσμίου πολέμου, γύρω στο 1939.

Το εύκολο χρήμα είναι η κύρια αιτία του υπερδανεισμού. Όταν ένας επενδυτής πιστεύει πως μπορεί να βγάλει κέρδος 100% ετησίως δανειζόμενος με επιτόκιο 6%, θα δελεασθεί να δανειστεί, να επενδύσει και να κερδοσκοπήσει με τα χρήματα αυτά. Αυτός ήταν και ο πρωτεύων παράγοντας που οδήγησε στην υπερχρέωση του 1929. Εφευρέσεις και τεχνολογικές βελτιώσεις δημιούργησαν τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες, οδηγώντας σε μεγάλα χρέη.



Για μια ακόμη φορά σας παραθέτω τα ιστορικά καταγεγραμμένα γεγονότα που γίνανε πριν τον Α' Παγκοσμιο πόλεμο.

Όπως και σε προηγούμενο άρθρο μου σας παρέπεμψα σε άρθρα για τους δυο πολέμους που πλήξανε την Ευρώπη και κατα συνέπεια όλο τον τότε κόσμο,έτσι και τωρα σας παραπέμπω πάλι στην σελίδα του wikipedia όπου αναφέρει τα αίτια της Μεγαλύτερη οικονομικής ύφεσης που έγινε ποτε.Το κραχ του
1929.http://el.wikipedia.org/

Δείτε και πάλι τα στοιχεία, τα αίτια, τα δεδομένα και τις αντιδράσεις του τότε πολιτικού κόσμου.

Τελικά η ιστορία..επαναλαμβάνεται....ή απλά μας δείχνει σημάδια....;;;;;



Σχόλια