«…Κωδικός: Ε9-ΕΤΑΚ & ΦΑΠ»


Του Καθηγητή Δημήτρη Μάρδα*

Κωδικός: Ε9-ΕΤΑΚ & ΦΑΠ. Δεν είναι τίτλος κινηματογραφικού έργου περιπέτειας ούτε αποτελεί τον κωδικό της CIA με θέμα τη δήθεν δολοφονία του Κώστα Καραμανλή!.

Απλά αναφέρεται στο λαβύρινθο –όμοιο των περιπετειών του Indiana Jones– που πασχίζουν διαπεράσουν πολλοί Έλληνες, με αφορμή την ηλεκτρονική καταχώρηση των περιουσιακών στοιχείων μέσω της γνωστής μας δήλωσης Ε9. Η ακίνητη περιουσία, που θα καταχωρηθεί εκεί θα οδηγήσει στην καταβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), που αντικαταστάθηκε μετά το 2009 από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί μόνο ηλεκτρονικά, έως τα μεσάνυκτα της Πέμπτης 22 Δεκεμβρίου 2011!!!. Ελάχιστοι το γνωρίζουν αυτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια ακριβώς διαδικασία είχε ακολουθηθεί και το 2009 με μηδαμινά όμως αποτελέσματα.

ΠΡΩΤΗ παρατήρηση. Δεν έχει σημασία αν ο οποιοσδήποτε συνεπής φορολογούμενος κατέθεσε το 2009, με τη φορολογική του δήλωση, τις μεταβολές κ.λπ της ακίνητης περιουσίας του. ΟΦΕΙΛΕΙ να τις ξαναδεί σε ηλεκτρονική μορφή πια και να τις ελέγξει προσεκτικά, βιώνοντας ένα σωρό εκπλήξεις.

ΠΡΩΤΗ έκπληξη. Ανοίγοντας ο κάθε ενδιαφερόμενος το προσωπικό αρχείο του Ε9, του έτους 2009 (ήδη συμπληρωμένο από το 2008), διαπιστώνει ότι πολλές μεταβολές (π.χ. μεταβιβάσεις ή λάθη που δηλώθηκαν έγκαιρα κ.λπ) για ακίνητα που ο ίδιος σημείωσε λίγο παλαιότερα ή μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών της εφορίας, δεν είναι καν καταχωρημένες. Η απορία αυτή απαντάται σχετικά εύκολα.

Αναλυτικότερα, η εταιρία που υποστήριζε όλο το σύστημα, ακούστηκε ότι τα ‘βρόντηξε’ και έφυγε από το Υπουργείο, ενώ ανέλαβε μια άλλη με χρηματοδότηση από την Εθνική Τράπεζα. Αυτό το ‘βίαιο’ πέρασμα από την πρώτη στη δεύτερη εταιρία, μπορεί να ερμηνεύσει το χάος των παραλήψεων που συναντά ο πολίτης, με το άνοιγμα του προσωπικού του Ε9.

Οπότε προσοχή: Συμπληρώστε ότι λείπει και μη θεωρείτε τίποτα δεδομένο, άσχετα αν έχετε κάνει ότι αλλαγές έπρεπε στο άμεσο παρελθόν.

Μετά αρχίζει η περιπέτεια στη ζούγκλα της ηλεκτρονικής κυβέρνησης. Αφού σημειώσετε σε κάθε νέα εισαγωγή (λόγω νέου ακινήτου, ή μεταβίβασης κ.λπ) το Νομό, το Δήμο, τη διεύθυνση, τον αριθμό της οδού και υποχρεωτικά τον ταχυδρομικό κώδικα, οφείλετε να κάνετε το εξής δεύτερο βήμα: Να προστρέξετε, μέσω του προγράμματος, στο (πανάρχαιο) χάρτη της περιοχής του ακινήτου σας και να μαρκάρετε το οικοδομικό τετράγωνο, όπου αυτό ανήκει.

Πριν κάνετε αυτήν την κίνηση, είναι προτιμότερο να εντοπίσετε το σπίτι σας μέσω του Google Earth για σιγουριά. Αφού λοιπόν τελειώσετε με το μαρκάρισμα του παραπάνω οικοδομικού τετραγώνου, το πρόγραμμα σας γυρίζει στην αρχική σελίδα. Εκεί όμως θα διαπιστώσετε με έκπληξη ότι έχει σβηστεί τόσο ο αριθμός της οδού που μένετε όσο ή/και ο ταχυδρομικός κώδικας. Αν δεν το προσέξετε αυτό, τότε με την ολοκλήρωση της έγγραφής θα σημειωθεί ως «λάθος» η δήθεν παράλειψή σας, που οφείλετε όμως να διορθώσετε.

Αν τύχει και θέλετε να εισάγετε επίσης, κάποια μεταβολή στο ήδη καταχωρημένο ακίνητο σας, τότε ή…ανάψτε ένα τσιγάρο περιμένοντας την επιβεβαίωση της μεταβολής ή…επισκεφθείτε την τουαλέτα, ή αρχίστε να…μαγειρεύετε και με την επιστροφή στο γραφείο σας, θα λάβετε την επιβεβαίωση!.

Όταν το πρόγραμμα επιβεβαιώσει ότι το Ε9 του 2009 έχει ολοκληρωθεί και είναι έτοιμο για κατάθεση, τότε συνεχίζετε με το 2010 τις νέες μεταβολές σας. Εκεί μπορεί να ζήσετε μια άλλη έκπληξη καθώς τελειώνοντας με όλες τις νέες καταχωρήσεις του 2010, μπορεί υπολογιστής να σημειώσει «λάθος» στις καταχωρήσεις του…2009!.

Με έκπληξη θα διαπιστώσετε λοιπόν ότι σε κάποια ακίνητα του 2009, (καταχωρημένα από εσάς τους ίδιους πριν λίγα λεπτά, και βεβαιωμένα από το πρόγραμμα), λείπουν στοιχεία (π.χ. ο Νομός). Ο δαίμων του προγράμματος δυστυχώς τα ‘έφαγε’, οπότε εκεί ανάβετε το δεύτερο τσιγάρο ή αρχίζετε να μαγειρεύετε περιμένοντας εκ νέου της επιβεβαίωση των εγγραφών, που για δεύτερη φορά θα κάνετε.

Και έτσι περνάτε 1-2 ώρες…ευχάριστα, καπνίζοντας, μαγειρεύοντας… και παίζοντας με τον υπολογιστή σας.

Συμπέρασμα: Αν δεν έχετε ατσαλένια νεύρα ή κουμπάρο λογιστή ή ιδιαίτερα καλή σχέση με προγράμματα υπολογιστή, που εισάγουν μια διαστροφική σχέση ανάμεσα στα ίδια και εσάς, τότε χάσατε! Το προτιμότερο είναι να βρείτε έναν καλό λογιστή ή κομπιουτερά. Διαφορετικά κινδυνεύει η ψυχική σας υγεία.

Δε θα τολμήσουμε να ρωτήσουμε πώς και πού διατέθηκαν τα εκατομμύρια ευρώ για την οικοδόμηση της λεγόμενης ηλεκτρονικής κυβέρνησης στη χώρα από το 2000 και μετά! Ενδεχομένως ο νυν υπουργός ο κος Γ. Παπακωνσταντίνου ως παλαιός Ειδικός Γραμματέας της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» να μπορεί να δώσει κάποιες απαντήσεις.

*Ο Δημήτρης Μάρδας είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ


http://olympia.gr

Σχόλια