Δείπνο χωρίς αύριο για την Ε.Ε.


Ένα κρισιμότατο, αυτή τη φορά με την πλήρη σημασία του όρου, 48ωρο είναι αυτό που ήδη «τρέχει» καθώς οι πολιτικοί και οικονομικοί ταγοί της Ευρώπης καλούνται να λάβουν αποφάσεις όχι μόνο για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, αλλά και για την επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρίσι και Βερολίνο έχουν αναλάβει τις πρωτοβουλίες για την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών στη βάση των δικών τους απαιτήσεων και ευθέως προειδοποιούν πως δεν υφίσταται καν δίλημμα: προσέρχονται στην Σύνοδο Κορυφής με ένα πλαίσιο στο οποίο οι υπόλοιποι εταίροι τους θα συμφωνήσουν, ειδάλλως η Ευρωζώνη απλώς θα … καταρρεύσει!

Με την προσταγή «ή συντάσσεστε πίσω μας, ή διαλύεται η Ένωση», Μέρκελ και Σαρκοζί προτείνουν τη θέσπιση του "χρυσού κανόνα", δηλαδή αλλαγής στα εθνικά Συντάγματα (!) των μελών της Ένωσης προκειμένου να ενσωματωθεί όριο πάνω από το οποίο δεν θα μπορεί να διαμορφώνεται το έλλειμμα και το εξωτερικό χρέος κάθε χώρας, κανονισμού ενισχυμένης διακυβέρνησης που θα διασφαλίζει «δημοσιονομική πειθαρχία, ισχυρότερη ανάπτυξη και αυξημένη ανταγωνιστικότητα» και τέλος εναρμονισμό ακόμα και της φορολογικής νομοθεσίας των χωρών μελών της ΕΕ.

Όλα αυτά τα έχουν ήδη κοινοποιήσει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι, τα έχουν επικοινωνήσει με τον πλέον επίσημο τρόπο, ακόμα και με ανακοινώσεις της γαλλικής Προεδρίας και της γερμανικής Καγκελαρίας και προτίθενται να τα επαναλάβουν και στο δείπνο που θα έχουν το βράδυ με τους ομολόγους τους των 27.

Σε περίπτωση που το γαλλογερμανικό τελεσίγραφο δεν «περάσει», τότε υπάρχει και το «plan B» που συνίσταται στην υιοθέτηση των γαλλογερμανικών σχεδίων από τους 17 της Ευρωζώνης. Ή όσους εξ’ αυτών θέλουν να παραμείνουν στο ευρώ …!

"Πρέπει να εδραιώσουμε με σημαντικό τρόπο τα θεμέλια της Ε.Ε", τονίζουν στην κοινή πρότασή τους οι Μέρκελ και Σαρκοζί και το ερώτημα είναι ποιας Ευρωπαϊκής Ένωσης...

http://www.protothema.gr

Σχόλια