Τσουχτερό κρύο, χιόνια και άνεμοι τα Χριστούγεννα


Το τσουχτερό κρύο, τα χιόνια και οι θυελλώδεις άνεμοι θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου. Η έξοδος των εκδρομέων που έχει ήδη ξεκινήσει και θα κορυφωθεί το Σάββατο θα γίνει κάτω από έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία όμως βαθμιαία από το απόγευμα θα παρουσιάσουν ύφεση στη δυτική και βόρεια χώρα. Η αστυνομία έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα οδικής ασφάλειας που στόχο έχουν την προληπτική και αποτρεπτική παρουσία της και την αποτελεσματική παρέμβαση της, όπου απαιτείται.
Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ εδώ

Όσο για τους οδηγούς που αποφασίσουν να μετακινηθούν προς τους χιονισμένους προορισμούς θα πρέπει να είναι καλά ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι για τα καιρικά φαινόμενα που θα αντιμετωπίσουν
Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ εδώ

Πιο αναλυτικά σήμερα Παρασκευή

Στην Αττική θα σημειωθούν βροχές και χιόνια στα βόρεια ορεινά. Τα φαινόμενα τις πρωινές ώρες κυρίως στα βόρεια του νομού θα είναι έντονα. Το απόγευμα όμως θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 6 με 8 μποφόρ και πιθανώς πρόσκαιρα το απόγευμα στα ανατολικά 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη

Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις και θα χιονίσει. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και το βράδυ θα περιοριστούν στα ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικοί διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 3 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν νεφώσεις με χιόνια στα ορεινά και χιονόνερο στα πεδινά. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και το βράδυ στις περισσότερες περιοχές θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 Μποφόρ και στα ανατολικά 7 με 8 Μποφόρ και τοπικά 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από –2 έως 5 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα σημειωθούν βροχοπτώσεις και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 Μποφόρ και τοπικά στο Ιόνιο 7 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της Δυτικής Θεσσαλίας. Χιονόνερο θα σημειωθεί στα υπόλοιπα βόρεια και πεδινά Στα νότια θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες τα φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία τις Σποράδες και την ανατολική Στερεά-Εύβοια θα είναι κατά τόπους έντονα, από το απόγευμα όμως βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στα ανατολικά και νότια 8 πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλία θα είναι 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη θα σημειωθούν νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 Μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικού 7 με 8 Μποφόρ και στα δυτικά τοπικά 9 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν νεφώσεις με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 5 με 7 μποφόρ. Στα βόρεια βορειοανατολικοί 8 τοπικά 9 μποφόρ και από το απόγευμα 7 τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου. στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Την Παραμονή των Χριστουγέννων στη Χαλκιδική, την Ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και το Ανατολικό Αιγαίο θα σημειωθούν βροχοπτώσεις και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές.
Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 Μποφόρ που από το βράδυ σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα και σε αρκετές περιοχές ο υδράργυρος θα πέσει κάτω από το μηδέν. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί ισχυρός παγετός στα βόρεια της χώρας.

Ανήμερα τα Χριστούγεννα θα σημειωθούν νεφώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Συγκεκριμένα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία στα δυτικά και τη Δυτική Μακεδονία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχοπτώσεις και καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα βορειότερα ορεινά και ημιορεινά της Μακεδονίας. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και από το απόγευμα στο νότιο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στο νότιο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί ισχυρός παγετός στα βόρεια της χώρας.

Τη Δευτέρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που κατά τόπους θα είναι αυξημένες στην ανατολική και νότια χώρα με ασθενείς βροχές και λίγα χιονιά στα ηπειρωτικά ορεινά με βελτίωση από την Τρίτη. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και νότια πελάγη τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από την Τρίτη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί ισχυρός παγετός στα βόρεια της χώρας.


Προβλήματα έχουν παρατηρηθεί και στα λιμάνια.
Το Λιμενικό καλεί όσους πρόκειται να ταξιδέψουν πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και πρακτορεία ταξιδίων.

Τι πρέπει να προσέξετε...

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ΓΓΠΠ εφιστά την προσοχή των πολιτών και τους συστήνει όπως προβούν στις παρακάτω ενέργειες:

-Εξαιτίας των κινδύνων από πτώση κεραυνών κατά τη διάρκεια των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να αποφεύγουν τη μετακίνηση και την παραμονή τους στην ύπαιθρο.

-Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

-Να ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Δείτε τις κατά τόπους θερμοκρασίες εδώ

http://www.protothema.gr/

Σχόλια