CORONER live in Athens


Ίσως ο πιο εύστοχος χαρακτηρισμός που έχει χρησιμοποιηθεί για να αποδώσει τη μουσική των Ελβετών CORONER, είναι «οι RUSH του thrash metal». Αυτό ακριβώς είναι οι CORONER. Μία από τις πιο έξυπνες μπάντες που βγήκαν ποτέ στην Ευρώπη, που συνδυάζουν τη jazz με το industrial, το thrash με το progressive rock, πολύ πιο μπροστά από την εποχή της κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα την πρόωρη διάλυσή τους το 1995, ύστερα από 5 εξαιρετικούς studio δίσκους. Αυτό το συγκρότημα λοιπόν, θα βρεθεί στη σκηνή του Gagarin205 το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου.

Όλα ξεκίνησαν όταν το τρίο Ron Broder (Ron Royce) στο μπάσο και τα φωνητικά, Marky Edelmann (Marquis Marky) στα ντραμς και Tommy Vetterli (Tommy T. Baron) στην κιθάρα, οι οποίοι ήταν road crew στους συμπατριώτες τους, avant-garde metallers, CELTIC FROST, κυκλοφόρησαν το “R.I.P.” το 1987, συνδυάζοντας τον ήχο των FROST με το speed metal. Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι το demo τους, “Death cult”, είχε κάνει φωνητικά ο Thomas “Warrior” Fischer των CELTIC FROST. Ο επόμενος δίσκος τους, το “Punishment for the decadence”, σηματοδότησε και την πρώτη δραστική αλλαγή στον ήχο τους, ο οποίος έγινε πολύ πιο τεχνικός, χρησιμοποιώντας περισσότερα αργά σημεία από το ντεμπούτο τους και μία θεματολογία στους στίχους πολύ πιο σοβαρή. Περιέχει ένα από τα πιο δημοφιλή τους κομμάτια, το “Masked jackal” (για το οποίο γύρισαν και video clip), αλλά και μία διασκευή στο “Purple haze” του Jimi Hendrix.

Ίσως η μεγαλύτερη στιγμή των CORONER, ήρθε πάντως το 1989, με το θρυλικό πλέον “No more color”. Πρόκειται για έναν δίσκο με εξαιρετική κιθαριστική δουλειά από τον Tommy T. Baron, ιδιόμορφα φωνητικά από τον Ron Royce και φοβερά τεχνικό drumming με συνεχές αλλαγές ρυθμού από τον Marquis Marky. Το “Die by my hand” που ανοίγει το δίσκο, είναι ίσως το σήμα-κατατεθέν του γκρουπ, ένα progressive thrash/death metal αριστούργημα, αλλά δεν πάνε πίσω και ύμνοι όπως το “Mistress of deception”, το “Read my scars” και το “Last entertainment (TV bizarre)” (για το οποίο επίσης γυρίστηκε video clip, παρότι πρόκειται ουσιαστικά για instrumental τραγούδι).

Η λογική συνέχεια του “No more color”, υπήρξε το “Mental vortex” το 1991. Με αισθητά καλύτερη παραγωγή και ακόμα πιο τεχνικές και μακροσκελείς συνθέσεις (που έφταναν μέχρι και τα 8 λεπτά σε διάρκεια), οι CORONER έδειξαν ότι τελειοποίησαν το μοναδικό, για τα χρονικά δεδομένα κι όχι μόνο, ύφος τους. “Divine step (Conspectu mortis)”, “Pale sister”, “About life” οι κορυφαίες στιγμές, με μία ακόμη εξεζητημένη διασκευή, αυτή τη φορά στους BEATLES και το “I want you (She’s so heavy)”, για το οποίο γυρίστηκε νέο video clip. Στα πλαίσια της προώθησης εκείνου του δίσκου, τον Μάρτιο του 1992, έπαιξαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Ρόδον, μαζί με τους RAGE!!!

Δραματική αλλαγή ύφους, είχαμε στο κύκνειο άσμα τους, το “Grin”. Οι ταχύτητες πλέον είχαν πέσει αισθητά, οι ρυθμοί γίνονταν πιο επαναλαμβανόμενοι, υπήρχαν αρκετά στοιχεία από industrial και ambient και οι διάρκειες των τραγουδιών ακόμα μεγαλύτερες. Το άλμπουμ αυτό δίχασε τους οπαδούς τους την εποχή εκείνη, αν και πλέον, 18 χρόνια μετά την κυκλοφορία του θεωρείται κλασικό και αριστούργημα, και σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη προώθησής τους από την εταιρία τους, τη Noise Records, οι CORONER οδηγήθηκαν στη διάλυση. Πριν γίνει αυτό, βέβαια, φρόντισαν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του συμβολαίου τους, ενώ είχαν ήδη διαλυθεί ουσιαστικά, με τη συλλογή που έφερε σαν τίτλο το όνομά τους, και περιείχε και μερικά καινούργια κομμάτια.

Από εκεί και πέρα, ο Marky Edelmann έπαιξε στους APOLLYON’S SON με τον Tom “Warrior” Fischer των CELTIC FROST, ενώ ο Tommy Vetterli ήταν ίσως το πιο ενεργό τους μέλος, αφού έπαιξε με τους KREATOR σε δίσκους όπως το “Outcast” και το “Endorama”. Το 2010, μετά από πολλές φήμες και συζητήσεις, οι CORONER πήραν την απόφαση να επαναδραστηριοποιηθούν κι έπαιξαν σε μερικά από τα πιο φημισμένα καλοκαιρινά φεστιβάλ όπως το γαλλικό Hellfest, το αγγλικό Bloodstock, το αμερικάνικο Maryland Death Fest και το ιταλικό Rock Hard Festival.

Στη Αθήνα, εμφανίζονται το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου στο Gagarin205. Τη συναυλία ανοίγουν οι Θεσσαλονικείς REX MUNDI, οι RELEASED ANGER και οι προσφάτως επανασυνδεδεμένοι ACID DEATH.

Μην χάσετε για κανέναν λόγο, μία συναυλία που είναι βέβαιο ότι θα χαραχτεί στη μνήμη σας ανεξίτηλα, όπως είχε κάνει και η πρώτη εμφάνισή τους στη χώρα μας, πριν από 19 χρόνια. Όσοι ήταν εκεί, ακόμα παραμιλάνε…

Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει. Τα εισιτήρια κοστίζουν 27 ευρώ.

Σημεία προπώλησης:

Tickethouse, Metal Era

και ηλεκτρονικά από το www.ticketpro.gr

Ώρα έναρξης: 19.30


http://www.rockhard.gr/

Σχόλια