Κρίσιμη χρονιά το 2012 για την Ελλάδα και το ευρώ

Ιδιαίτερα κρίσιμη χρονιά αναμένεται να είναι το 2012 για το κοινό νόμισμα, με την Σύνοδο Κορυφής στα τέλη του Ιανουαρίου να αντιμετωπίζεται ως το «σημείο μηδέν» για τις αποφάσεις της ηγεσίας της Ευρώπης που είτε θα θωρακίσουν το ευρώ είτε θα το αφήσουν έρμαιο στις....




διαθέσεις των αγορών αλλά και στις προβλέψεις των Κασσάνδρων για διάλυση της ευρωζώνης.

Κέντρο Οικον. & Επιχειρηματικών Ερευνών: Εκτός ευρώ η Ελλάδα το 2012

Τη χρονιά όπου το ευρώ θα αρχίζει να διαλύεται βλέπει στο 2012 το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR), το ισχυρό think tank με έδρα το Λονδίνο, το οποίο προβλέπει ότι κατά 99% το κοινό νόμισμα δε θα επιζήσει μέσα στα επόμενα 10 έτη.

Το CEBR χαρακτηρίζει σχεδόν βέβαιη την αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη στην τρέχουσα χρονιά και υπογραμμίζει πως αυτό πλέον είναι μια πιθανή εξέλιξη και για την Ιταλία. Στη συνέχεια αναφέρει ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες (μεταξύ των οποίων και γαλλικές και γερμανικές) θα αναγκαστούν να εθνικοποιηθούν.

«Κατέστη ξεκάθαρο το προηγούμενο έτος ότι είναι ουσιαστικά πολιτικά αδύνατον να επιτευχθεί μία συμφωνία η οποία θα είναι αναγκαία για την επιβίωση του ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του CEBR Ντάγκλας ΜακΓουίλλιαμς.

Σε πιέσεις για κούρεμα 75% στα ελληνικά ομόλογα αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος

Για ισχυρές πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους ιδιώτες πιστωτές να αποδεχθούν κούρεμα πολύ μεγαλύτερο του 50% κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ, την ώρα που ήδη το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι το κούρεμα του 50% δεν επαρκεί και θα χρειαστεί είτε μεγαλύτερο ποσοστό είτε μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα από τα 130 δισ. ευρώ.

«Οι αγορές της Ευρώπης, οι οποίες έχουν πληγεί ούτως ή άλλως από την κρίση απειλούνται με νέο χτύπημα. Η νέα ελληνική κυβέρνηση πιέζει τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες διαθέτουν 200 δισ. ευρώ σε ελληνικά ομόλογα, να παραιτηθούν επιπλέον από τις απαιτήσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ» τονίζει ότι αναφέρουν τα γερμανικά δημοσιεύματα η Deutsche Welle.

«Συζητείται το ενδεχόμενο το ποσοστό αυτό να φθάσει στο 75% και μια συμφωνία είναι πιθανή μέσα στο Ιανουάριο. Μέχρι τώρα συμφωνήθηκαν 50% ή 100 δισ. με στόχο το δημόσιο χρέος από 160% που είναι σήμερα, να φθάσει στο 120% μέχρι το 2020. Εάν συμβεί αυτό, υπάρχει ο κίνδυνος η οικονομική κρίση να οξυνθεί στην αρχή του χρόνου» καταλήγει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι η αβεβαιότητα για το ύψος του κουρέματος, θα αύξανε ακόμα μια φορά τη νευρικότητα στις αγορές.

Σχόλια