Μείωση ΦΠΑ και «άγρια» τεκμήρια φέρνει η νέα φορομεταρρύθμιση


Δραστική μείωση ΦΠΑ, αλλά και νέες μεγάλες ανατροπές σε φόρους και εισοδήματα, κρύβει η ατζέντα του διαλόγου για τη διαμόρφωση του εθνικού φορολογικού συστήματος, που άνοιξε σήμερα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με εκπροσώπους των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση για την προετοιμασία του νομοσχεδίου που θα θεσπίζει τις βασικές αρχές του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος, συμφωνήθηκε η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που θα τηρηθεί.

Τονίστηκε όμως και ότι κάθε πρόταση θα πρέπει να συνοδεύεται από το δημοσιονομικό «αντίβαρο», αν και ειδικά στο θέμα του ΦΠΑ υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι το 23% ακόμα και στην εστίαση έχει προκαλέσει σοβαρή ύφεση στην αγορά.

Το νέο φορολογικό πακέτο θα περιλαμβάνει επίσης και νέα, ακόμη πιο σκληρά τεκμήρια, καθώς επίσης και μέτρα όπως:

• την καθιέρωση ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, για ταχύτατο έλεγχο «πόθεν έσχες» για το σύνολο των εισοδημάτων και των δαπανών κάθε χρονιάς, τα οποία θα αποτυπώνονται σε ειδικό έντυπο (Ε10). Στη μια στήλη θα καταχωρούνται το σύνολο των εισοδημάτων και των καταθέσεων των φορολογουμένων και στην άλλη θα περιγράφονται οι δαπάνες (με αποδείξεις) και οι αποταμιεύσεις κάθε χρονιάς.

• περικοπές στις εναπομείνασες απαλλαγές, τις οποίες δικαιούνται τα φυσικά πρόσωπα. Και όσες απαλλαγές διατηρηθούν για κοινωνικούς λόγους, θα ισχύουν μόνο εφόνον πληρούνται καθορισμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Επιπλέον, συζητούνται και προτάσεις για ενοποίηση όλων των φόρων ακίνητης περιουσίας σε έναν. Ο ενιαίος φόρος ή τέλος, θα συμπεριλάβει το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το οποίο εισπράττεται σήμερα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Στη συνάντηση τη Νέα Δημοκρατία εκπροσώπησε ο βουλευτής Κυκλάδων και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Βρούτσης και τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό ο βουλευτής Αχαϊας κ. Αλέκος Χρυσανθακόπουλος. Μετείχαν επίσης οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών κ. Ηλίας Πλασκοβίτης και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Χάρης Θεοχάρης, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

http://www.protothema.gr

Σχόλια